Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2019.
00:27
D. Dekić - Vesti A

Lice i naličje srpske stvarnosti (2): Okršaj "monstruma" i "alapača"

Najumnije srpske glave su očito, ne bez razloga oplele po srpskoj politici i njenim glavnim akterima na vlasti i u opoziciji, jer se ta slika i njen ram godinama ne menjaju. Pred građanima se kao na ringišpilu vrte iste priče: politička obećanja "ludom radovanja", pa izneverena očekivanja, dok se cirkus i haos smenjuju u Skupštini Srbije. Na delu vidan manjak argumenata, a višak uvreda i najteže optužbe političkih protivnika...

Tanjug
Performans u skupštini: Boško Obradović zbog ovog istupa udaljen sa sednice

To je lice srpske svakodnevice. Političari se birača sete samo uoči izbora, a u međuvremenu koga je od njih briga za puls naroda.

Nezadovoljstvo stanjem u društvu, deo građana je iskazao na uličnim protestima, a mnogo više njih padom interesovanja za učestale izborne utakmice, jer kako govore poslednja istraživanja, manje od polovine, svega 42 odsto bi izašlo na izbore. Novinar Ranko Pivljanin smatra da je i to dosta, u odnosu na to "koliko je učinjeno da se izbori ogade narodu".

- Građani su prepoznali manipulaciju koja se događa poslednje tri decenije, nisu ovo ni prvi protesti, ali su uvek bili oko neke krađe, manipulacije - ocenio je Pivljanin.

Ogledalo stanja je Skupština Srbije, a u moru neprijatnih dešavanja u tom zdanju, izdvojili smo deo sekvenci koje su urušile njen kredibilitet. U incidentima prednjači lider radikala Vojislav Šešelj, koji je sebi dozvolio čak i da teško vređa "nežniji pol". Tražeći smenu ministarke građevine Zorane Mihajlović, nazvao ju je "alapačom", a kada mu je poslanica DS-a Gordana Čomić poručila da treba da ga je sramota što vređa jednu ženu, uzviknuo je: "Ti prvo obrij brkove pa dođi na sednicu". Nasrnuo je i na opozicionu poslanicu Mariniku Tepić, kada je rekla da bi radikale trebalo zabraniti. Uzvratio je uvredama i psovkama, a na snimku koji je iskočio na društvene mreže čuje se da Šešelj kaže: "Snimaj, snimaj, j.... ti majku ustašku." Potom dobacuje poslanici: "Dok mi budeš pušila k...", a onda se pravda da je to odgovorio na njene uvrede.
Kao "kost u grlu" zasedanja su već drugu godinu zaredom, kako ih opozicija zove "fantomski" amandmani, više stotina njih kojima "vlast traći vreme i onemogućava opoziciji da govori". Poslanici opozicije za taj i gomilu drugih javašluka krive predsednicu parlamenta Maju Gojković, optužujući je i statistikom kao potvrdom da kažnjava samo malobrojnu opoziciju.

Da je Gojkovićevoj stranačka pripadnost ispred funkcije čelnice parlamenta, pokazala je u polemici koja je usledila pošto nije dala reč Balši Božoviću iz DS-a, Bošku Obradoviću iz Dveri i Marku Đurišiću iz SDS-a, obrazlažući da je "potrošeno vreme za raspravu o amandmanima". Božović je rekao da im je "ukrala" vreme za raspravu, a ona zapečatila rečima da su joj je demokrate "ukrale 12 godina".

Svađaju se poslanici, ali i ministri, pa je nedavno šef diplomatije Ivica Dačić zbog dobacivanja lidera LDP-a poslanika Čedomira Jovanovića, ušao u verbalni klinč sa njim, a onda zatražio i prekid sednice.

- Ma daj, beži, dosta više s tim - dobacio je Jovanović kada je Dačić rekao da su "svetske sile porodile političkog monstruma u Prištini".

Ministar pitao nisu li monstrumi oni koji su izašli iz šume na slobodi, jer su pobili sve svedoke, lično silovali i ubijali Srbe na KiM, a Jovanović nastavio rečima, "poenta je u tebi i u tome šta i kako pričaš".

- Nemojte da podižete glas na mene. Ko ste vi da podižete glas na mene - uzviknuo je Dačić, a Jovanović ga zapitao: "Ko si ti?"

Od magarca do audija

U poslaničko-ministarskom duelu našli su se Boško Obradović i ministar finansija Siniša Mali. Kada se Mali žalio da "mora da vraća dugove prethodne vlasti", Obradović ga je podsetio da je bio deo te vlasti.

- Nemate prava da držite predavanja pošto ste bili jedan do šefova Agencije za privatizaciju posle 5. oktobra - rekao je lider Dveri.

Poslanica Dveri Marija Janjušević je poslanika sa liste SNS-a Marijana Rističevića prozvala za učešće u rijalitiju Zadruga, navodeći da je u skupštinu ušao "na magarcu, a sada vozi audi".

- Bio sam na farmi, ali se ne sećam da sam koristio neko živo biće iz Dveri da uzjašem - uzvratio je Rističević, pokazujući svu "raskoš" novog političkog rečnika.

Sveti kamen za kupus

Boška Obradovića koji je uneo kamen sa Kosmeta u salu i recitovao "Otadžbinu" Đure Jakšića, prekinula je Maja Gojković i tražila da iznese kamen. Objasnio da je to uradio, jer vladajuća većina nije htela da uvrsti u dnevni red rezoluciju Dveri o KiM, da bi poslanik Marjan Rističević ustvrdio da je uneto "hladno oružje" koje nije sveti kamen, već kamen za kiseo kupus. Gojkovićeva je uhvaćena kao vinovnik incidenta, pa se na snimku na Tviteru vidi zaklanja kameru dok govori poslanica Dosta je bilo Ljupka Mihajlovska.

Ode njuška zbog Haga

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkovov je nazvala Vojislava Šešelja "ratnim zločincem", pa se suočila s uvredama i pretnjama od kolega iz SRS-a.

- Okružili su je, seli oko nje i najbrutalnije vređali i pretili da će joj razbiti njušku i da treba da pazi šta će da radi narednih dana - pojasnio je šef poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić.

Sutra - Lice i naličje srpske stvarnosti (3): Retardirane kolege iz opozicije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online