Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
03:00
Dragana Dekić A

"Vesti" istražuju da li smo plave krvi (1): Srbija puna Nemanjića

U kakvom su srodstvu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pop-pevačica Emina Jahović? Obe dame su, prema šokantnim tvrdnjama srpskog stručnjaka za poreklo porodica, istoričara i geografa Božidara Kljajevića daleki potomci srpske dinastije Nemanjić.

Vesti
Sveti Sava

Kljajević, autor knjige "Potomci Nemanjića u srpskom rodu", za "Vesti" kaže da je "pola Srba plemićkog porekla", da mnogo Hrvata ima srpske gene, a 85 odsto muslimana korene u srpstvu. Ne haje za tvrdnje istoričara da se loza Nemanjića ugasila smrću cara Uroša, niti na komentare da su srpske porodice bežale od najezde Turaka, koji su uništili crkvene knjige, pa se poreklo u Srba može očitati tek od doba Karađorđa.

On uzvraća da je istraživao na terenu, okupljajući najstarije ljude koji su priču o poreklu usmeno prenosili "s kolena na koleno". Ne haje ni za podsmešljive komentare o nemanjićkoj krvi premijerke koja je potvrdila hrvatsko poreklo po očevom dedi Antonu sa Krka, već nas vraća u srednjovekovnu prošlost gde je, kaže, slučajno pronašao argumente za svoje tvrdnje.

- Brnabići su potekli od Malića, a oni od Veinovića iz Nikšić župe. Poreklo Veinovića je od bratstva Šćepanovića, što ih direktno vodi do vojvode Nikše, praunuka Stefana Nemanje i rodonačelnika tog plemena iz 13. veka. Nikša je bio sin Jevrosime, ćerke najstarijeg sina Stefana Nemanje, Vukana Nemanjića i grbljanskog bana Vladimira Grbljanovića, takođe plemićkog porekla. Ta porodica Malić je imala nadimak Brnabići, koji se ustalio i tako je nastalo prezime premijerke - priča ovaj stručnjak koji već 44 godine istražuje rodoslove i dodaje da je po tom Nikši ime dobio grad Nikšić.

Zanimljivo da sa Grbljanovićima Kljajević dovodi u vezu cara Lazara Hrebeljanovića stradalog u Kosovskom boju 1389. godine, a njegovu suprugu Milicu sa Vukanovom lozom Nemanjića.
Uz tezu da su "brojni Hrvati poreklom Srbi", kao argument ističe da je taj narod po srpskom rodu Rvati iz Rvaćeva kod Nikšića dobio ime.

- Deo tog roda je otišao na Zapad i dodao nazivu slovo h, pa su postali Hrvati, a deo ka istoku, pa i danas postoje sela Rvat, jedno kod Uba i drugo u dolini Ibra - priča nam ovaj istoričar.
Kada je reč o Emini Jahović, daleko u njenim korenima je Nikša koga je pomenuo kao sina Vukanove ćerke i grbljanskog bana.

- Nikša je imao četiri, pet sinova od čijih je potomaka nastalo poprilično veliko pleme i u tu ima porodica sve tri vere, pravoslavne, islamske i katoličke. U islamu je Emina Jahović, koja predivno izgleda i prava je plemkinja - pojasnio je Kljajević, koji je ispisao 22 knjige o poreklu porodica sa naših prostora.

Njeni preci su, kako objašnjava, poreklom iz zaseoka Jaković i slavili su Svetog Luku. Kada je deo krenuo preko Raške oblasti, promenili su slovo k u h i postali Jahovići, pa uzeli muslimansku veru. Predsednica Vlade svoju "plavu krv" nije komentarisala, a pevačica uskliknula da je fenomenalno, ako je zaista plemkinja.

U osvrtu na poreklo muslimanskih porodica sa balkanskih prostora, Kljajević se poziva i na analitičara istoričara Saliha Selimovića i Dževada Galijaševića u tvrdnjama da je većina islamskih porodica srpskog porekla, a teze o plemenitosti pola srpske nacije, potkrepljuje argumentima da po celom srpstvu ima Bogunovića, direktnih potomaka Nemanjića.

- Dr Ruža Ćuk iz SANU piše da je Lavrentije Nemanjić, sin Boguna Nemanjića službovao na dvoru cara Dušana i sa njim i njegovom ženom Jelenom otišao u Dubrovnik oko 1350. Oženio se tamo, a njegovi potomci ostali četvrt veka, prvo kao Nemanjići, a posle po Bogunu, Bogunovići i oni slave Svetog Jovana - priča on.

Bili su dobri trgovci do dolaska Turaka, a jedan od njih je, priča istoričar, Žura Bogunović po kojem su neki od potomaka poneli prezime Zurović i Zurovac.

- Pod najezdom Turaka deo se iz dubrovačke regije selio u Mostar, a deo u zaleđe Zadra i Šibenika i tamo iz ovog roda nastaju Cvjetičani, Miljuši Škundrići, Grmuše i manji rod Kovačevića. Ovo otkriće potvrđeno dubrovačkim dokumentima do kojih je došla dr Ćuk - kaže Kljajević.

Dodaje da se deo Lavrentijevih potomaka kasnije nastanio od reke Tare do Pljevalja i Polimlja, o čemu svedoči manastir Svetog arhangela Gavrila, toponimi Nemanjića i zaseok Nemanje blizu Pljevalja.

Od Omer-bega do Kusturice

Književnik Meša Selimović je govorio da je po nacionalnosti Srbin, a Salih Selimović ukazuje da je bilo i sada ima poznatih koji otvoreno to govore. Među njima su bili književnik Omer-beg Sulejmanpašić Despotović, pesnici Ali-Riza Dautović, Osman Đikić i njegova sestra Hatidža, revolucionar Mustafa Golubić, političari Hasan Rebac, Džemal Bijedić i njegova supruga Šukrija i naši savremenici reditelj Emir Kusturica, analitičar Dževad Galijašević...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online