Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.07.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

"Srbija gubi i u Njujorku"

Demokratska stranka Srbije i Liberalno-demokratska stranka jedine su glasale protiv odluke parlamenta da se Srbija obrati Generalnoj skupštini UN i kroz rezoluciju zatraži nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije. Šta DSS zamera i šta predlaže za "Vesti" objašnjava potpredsednik te stranke Miloš Jovanović.

- Smatramo da treba promeniti prioritete Srbije, jer ne možete istovremeno da branite evropske integracije i teritorijalni integritet, jer su to dva, u sadašnjim okolnostima, međusobno isključiva poteza.

Treba imati manje plašljiv pristup i jasno reći da stav da "Evropa nema alternativu" nije održiv.

Treba prvo da omogućimo opstanak Srba na KiM, punu finansijsku podršku i garanciju za njihovu bezbednost i to na različite načine, ali sa tim ne treba izlaziti još u javnost.

Zašto mislite da bi obraćanje Generalnoj skupštini UN bio "samoubilački potez"?
- Zato što je savetodavno mišljenje MSP dalo legitimitet secesiji Albanaca i u tom kontekstu situacija bi u Njujorku bila za Srbiju još nepovoljnija nego što je sada.

 

Koštunica grešan samo zbog koalicije sa DS

 

Ni vlada Vojislava Koštunce nije podnela ostavku posle 17. februara kada je Kosovo proglasilo nezavisnost?
- To je tačno, ali te dve stvari apsolutno ne mogu da se porede. Neka kažu kako je bilo moguće sprečiti 17. februar?

 

A to ste mogli da sprečite samo raketama. Šta je trebalo uraditi drugačije, niko nije govorio. Da li je iko rekao da treba pokrenuti vojsku, ili je ukazivao na neke greške.

 

Kada niko nije pomenuo vojsku, mi smo smatrali da treba najenergičnije ići svim ostalim sredstvima u odbranu. Mi smo odgovorni samo zato što smo bili sa njima u Vladi, a oni su zahtevali da branimo KiM tako da ne remetimo naše odnose sa velikim silama.

 

Predlažete da tužimo države koje su priznale Kosovo?
- To je bio naš predlog od početka, jer smo govorili da nije dobro, a na to su nam i strani stručnjaci ukazivali, da idemo samo po mišljenje suda i to se tako loše formulisanim pitanjem.

Meni su lično neke bivše sudije MSP rekle da bi bilo celishodnije u našem pitanju postaviti problematiku priznavanja secesije. Poznato je da u međunarodnom pravu ne možete priznati entitet koji je nastao kao posledica agresije. Legitimitet odluke suda bio bi na našoj strani, što bi nam ojačalo političku poziciju.

U svakom slučaju, još nije kasno da tužimo države mada bi posle ovakvog mišljenja suda verovatno bilo manje uspeha i na tom terenu.

Šta bi te tužbe u suštini donele, države koje su priznale ne bi promenile svoju odluku?
- Ne bi promenile svoj stav odmah, ali bi svaka naša akcija imala veći legitimitet. Veliki amaterizam naše vlade je govorio da ćemo obraćanjem MSP problem sa političke ravni prebaciti na međunarodno-pravni.

A međunarodno pravo ne poznaje mere prinude, već samo legitimiše vašu političku poziciju. Cela borba je trebalo da bude snaženje naše političke pozicije. A desilo se upravo obrnuto. Za to punu odgovornost snosi naš ministar inostranih poslova, ali i cela Vlada.

Zbog insistiranja DSS na ostavci vlade dobili ste epitet "političkih lešinara".
- Optužiti za lešinarstvo DSS, koja je jedina u poslednje dve godine govorila šta treba da se radi, krajnje je licemerno. Insistiramo na ostavci iz jednog prostog razloga - što će država biti još politički ugroženija ako ova vlada ostane. Ova je samo prva vidljiva posledica njihovog amaterizma.

Nama Zukorlić može da zapali Sandžak kada hoće, Vojvodina je tempirana bomba i to zahvaljujući pre svega politici DS. Predsednik Republike je u Skupštini govorio isto što i pre dve godine, baš kao da nam se nije desilo mišljenje MSP koje je veliki poraz naše politike.

Imamo samo jalove reči i praznu retoriku i obećanja da će nastaviti sa istom metodom da "brane" Kosovo. Onda bolje da Srbija pređe na politiku LDP koja je pogrešna, ali je bar konzistentna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online