Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.05.2018.
03:02
A. Vučićević - Vesti A

Kakvi su Srbi vernici (1): Bez nevolje nema bogomolje

Kada muka pritisne, a izlaza nema na vidiku, čak i najveći nevernici poslednju nadu polažu u čuda. Brojna su svedočanstva o izlečenjima teško bolesnih, čudesnim spasenjima izgubljenih, neverovatnim začećima žena koje su se godinama borile za potomstvo, da i najveće neverne Tome moraju da se zapitaju da li je baš sve samo slučajnost.

sr.wikipedia.org
 

Mesec maj je u znaku Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih čudotvoraca pravoslavlja. Dan ovog sveca obeležava se 12. maja, kada je crkva posvećena Čudotvorcu premala da primi sve one koji stižu iz svih delova bivše Jugoslavije da se poklone njegovim moštima.

Nepristupačna planina Ostroška greda, u kojoj se nalazi manastir Ostrog, ne predstavlja prepreku za sve one koji traže spas pod moštima svetitelja. Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova ili boljka nekog njima bližnjeg, nestati kao rukom odnesena.

Vernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno nose ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape. Sve to potom ostave kod kivota Svetog Vasilija da prenoći, jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, veruje se, dobijaju magične moći.

Narodno verovanje kaže i da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama. Tokom vekova su mnogi sveštenici svedočili da svakog jutra vide pocepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Otuda i praksa da vernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu i jedan par belih vunenih čarapa.

Život nikao iz stene

Sveti Vasilije, rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjić nadomak Trebinja u Hercegovini. U dvanaestoj godini roditelji su ga poslali u manastir Zavala, a nekoliko godina kasnije u trebinjskom manastiru Tvrdoš se zamonašio.

Službovao je u Pećkoj patrijaršiji, na Svetoj Gori, u Rusiji, a kao arhijerej vratio se u Tvrdoš. Nakon što su ga Turci razorili, otišao je u manastir Ostrog, gde je i preminuo.

Tamo se čuvaju njegove mošti do današnjeg dana. Sveti Vasilije upokojio se 1671. godine u svojoj keliji iznad ostroške isposnice. Iz stene pored koje se upokojio, kasnije je izrasla jedna vinova loza, iako u steni nema ni malo zemlje.

O milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija svedoče brojne priče, a jedna od najpoznatijih je ona o bebi koja je ispala iz kolevke sa vrha Gornjeg manastira, koji se nalazi uz samu liticu na 900 m nadmorske visine. Svi su verovali da bebi nema spasa, ali je ona pronađena živa i zdrava u podnožju planine.

Predanja o moćima Svetog Vasilija svakodnevno u Ostrog dovode ljude svih veroispovesti. Jedni dolaze iz radoznalosti, druge natera muka, a treći su oni koji su spaseni zahvaljujući molitvama Čudotvorcu došli da se poklone i zahvale. Čak i najveći ateisti ostanu iznenađeni mirom i spokojem koji pronađu kada zađu u stene ostroškog manastira. Monasi su kroz vekove pažljivo beležili čuda kojima su i sami prisustvovali, kako se nikada ne bi zaboravila.

Da li je reč o legendama ili o istinitim događajima, priče o čudesnim spasenjima velikih čudotvoraca poslednja su slamka spasa za mnoge nevoljnike. Svakodnevno se pred pravoslavnim svetilištima nižu redovi ljudi koji strpljivo čekaju da se pomole za sebe i svoje bližnje.

Često se organizuju poklonička putovanja ka Jašiju, gde se nalaze čudotvorne mošti Svete Petke. Oboleli od raka sve nade polažu u molitve Svetom Nektariju Eginskom, koji, prema svedočenjima mnogih, leči baš od ove bolesti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online