Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.07.2010.
04:00 >> 17:16h
Srna A

Dodik u Bratuncu: Selektivna pravda za žrtve

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas venac na spomen Krst na Vojničkom groblju u Bratuncu povodom 18. godišnjice pogibije srpskih boraca i civila 1992. godine, upozorivši na selektivnu pravdu kada je reč o srpskim i muslimanskim žrtvama.

 
 
 

Dodik je izjavio da niko ne spori činjenicu da su u Srebrenici nastradali Bošnjaci, ali je očigledno ignorisanje činjenice da su na prostoru Podrinja Srbi stradali u kontinuitetu što govori o kreiranju istine koja to nije i nepravde.

"Značaj koji se daje ovim događajami (Srebrenici i Bratincu) od strane međunarodne zajednice govori o selektivnoj pravdi", rekao je Dodik novinarima na vojnom groblju u Bratuncu i naglasio da je došao da oda poštu svim stradalima.

Prema njegovim rečima, ne može se održati princip po kome su jedni samo žrtve a drugi samo zločinci. Premijer RS je dodao da zločin ne može da bude prihvatljiv za RS niti da je zločin učinjen u ime Srpske.

Dodik je rekao da ono što se dogodilo u Srebrenici za njega nije genocid.

"Ako je bio genocid onda se desio ovde u Podrinju i ovde su stradali ljudi, a za to su odgovorni pojedinci. Ukoliko su učestvovale institucije bile su zloupotrebljene", rekao je Dodik.

Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali.


Zašto nema Tadića?

 

Na pitanje kako komentariše nedolazak predsednik Srbije u Bratunac i to što je juče bio u Srebrenici na obeležavanju 15 godina od zločina u tom mestu, Dodik je rekao da bi lično voleo da je Tadić prisutan i u Bratuncu, ali da ga nije pitao za razloge ni dolaska ni nedolaska.

"Smatram se nekompetentnim da to komentarišem", rekao je Dodik.

Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.


Posle podne na Vojničkom groblju u Bratuncu, biće osvećen centralni spomen-krst, služen parastos, položeni venci i zapaljene sveće, a pomen će se održati u crkvi u Srebrenici.

Vence su pored Dodika na vojničkom groblju u Bratuncu položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Derajić, zamenik visokog predstavnika u BiH Kris Benet, delegacija skupštine RS i veća naroda RS, zajedničkih institucija, izaslanik predsednik RS Duško Ćetković i drugi.


U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima.

Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani. 

Istorija zločina

 

Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga na području Srebrenice napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 osoba.


Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.


Od 7. do 16. marta 1993. uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.


Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1.300 Srba, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo njih 3.267.


Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.


Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko do sada nije odgovarao pred sudovima u BiH. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. godine mu izrekao zatvorsku kazunu od dve godine zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.


Pomen stradalim Srbima na području Bratunca i Srebrenice održava se u organizaciji Odbora za obeležavanje događaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online