Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.07.2010.
18:13
Srna A

Rusija: Hitno zatvoriti OHR!

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da njegova zemlja deli stav Vlade i rukovodstva Republike Srpske da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) što pre mora biti zatvorena i transformisana u misiju Evropske unije.

Aleksandar Bocan Harčenko

"Rusija, kao članica Saveta za implemantaciju mira, najsnažnije podržava zatvaranje OHR-a. Naš stav je potpuno zajednički sa Vladom i rukovodstvom RS - mi smatramo da OHR mora da bude zatvoren što pre i da dođe do njegove tranzicije u misiju Evropske unije", rekao je Harčenko novinarima na Mrakovici kod Prijedora.


On je dodao da institucija OHR, koja je nakon sukoba u BiH bila potrebna, sada nema veze sa realnošću. "Ne dolazi u obzir korišćenje bonskih ovlašćenja u bilo kojem smislu", rekao je Harčenko i dodao da je korišćenje bonskih ovlašćenja najčešće dovodilo samo do dodatne krize.

Košarac: Vreme da OHR ode

 

Ignorišući poziv da pomogne porodicama nestalih Srba u Sarajevu da konačno dobiju odgovor o sudbini svojih najbližih, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovo je pokazao da se svrstao među one koje žrtve u BiH dele po nacionalnom ključu i potvrdio opravdanost ocena u Republici Srpskoj da je vreme da OHR ode iz BiH, izjavio je šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Staša Košarac.

 

"Porodice stradalih Srba iz Sarajeva ogorčene su inertnošću OHR-a i Valentina Incka kada je reč o odnosu prema srpskim žrtvama. Ako osim deklarativne podrške srpske porodice ne mogu dobiti ništa više od visokog predstavnika, onda je zaista vreme da ode", konstatovao je Košarac.

 

On je još jednom ponovio da, ukoliko OHR želi da "BiH prati trend u okruženju koji podrazmeva ne samo deklarativno opredeljenje za mir, toleranciju, suživot i pomirenje, onda mora povući poteze koji će omogućiti da se to stvarno i desi".

 

Košarac je podsetio da je još 23. juna uputio otvoreno pismo Incku u kojem je zatražio da visoki predstavnik sa reči pređe na konkretna dela i da porodicama nestalih Srba u Sarajevu omogući da konačno dobiju odgovor o njihovoj sudbini, kao što su to učinili njegovi prethodnici u slučajevima "Srebrenica" i "Palić".

 

U pismu upućenom Incku, Košarac je naveo da RS smatra da je i u slučaju nestalih i stradalih sarajevskih Srba potrebno formirati komisiju koja će njihovim porodicama dati odgovor o njihovoj sudbini i da zato "OHR i visoki predstavnik lično ne mogu i ne smeju sedeti skrštenih ruku".


Harčenko je istakao da Rusija i Srpska imaju slične stavove u vezi procesa stabilizacije i normalizacije političkih prilika u BiH.
 

"Rusija, kao jedan od najvažnijih međunarodnih faktora i jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, podržava RS i odlučno je protiv bilo kakvih rešenja izvana. Smatramo da svako rešenje u BiH treba da bude odluka njenih naroda", rekao je Harčenko.
 

On je naglasio da Rusija podržava legitimna prava RS, njen entitetski status i prava kao entiteta, te dodao da Rusija ne misli da u BiH ima rizika za destabilizaciju.


"Ne smatramo da predizborna situacija predstavlja rizik za stabilnost u BiH. Pozivamo sve političke lidere da budu suzdržani i da ne prave dodatne poteškoće i tenzije. Verujemo da će nakon izbora doći do nekog napretka na temelju unutrašnjih odluka bez nametanja izvana", rekao je Harčenko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online