Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.05.2017.
05:11
J. Arsenović - Vesti A

Posledice agresije na Srbiju i Crnu Goru (2): Cigarete ubijaju više od uranijuma

Oni koji tvrde da je porast obolelih od raka u poslednjoj deceniji dokaz kancerogenog dejstva osiromašenog uranijuma pozivaju se na podatke o obolelim i umrlim od malignih tumora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Saša Stanković
Najveća kontaminacija u Srbiji bila 1986.

Među njima je najglasniji radiolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka. Ali, ima i onih koji tvrde da Srbija ne odskače od evropskog proseka, pri čemu se Čikarićevim tvrdnjama oštro suprotstavlja epidemiolog Zoran Radovanović. I Čikarić i Radovanović su penzionisani profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U Institutu kažu da je Srbija po stopi obolelih od karcinoma u evropskom proseku.

- Srbija se svrstava među zemlje sa srednjim rizikom obolevanja od malignih bolesti u Evropi. Ni u pogledu vodećih lokalizacija raka ne razlikujemo se umnogome od ostalih zemalja sveta - objašnjava za "Vesti" dr Snežana Živković-Perišić, nacionalna koordinatoraka Registra za rak.

Prema izveštaju registra, rađenog za period od 1999. do 2014, u Srbiji se, bez autonomnih pokrajina, svake godine u proseku registruje skoro 25.000 novoobolelih osoba od raka. Prema istom izvoru, svake godine u proseku umre skoro 14.000 osoba oba pola. Drugim rečima, došlo je do porasta stopa obolevanja od svih vrsta raka za 1,2 na godišnjem nivou, odnosno tokom posmatranog 16-godišnjeg perioda ukupno za 19 procenata.

Dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju naglašava da bombardovanje delova Srbije osiromašenim uranijumom, po svim saznanjima koje lekari imaju, nije uticalo na povećanje broja obolelih od raka.

Otpadni proizvod

Prirodnog uranijuma ima svuda, u stenama, zemlji, vodi, živom svetu. Osiromašeni uranijum nastaje kao otpadni proizvod pri obogaćivanju uranijuma za upotrebu u nuklearnim elektranama i njegov period poluraspada je 4,5 milijardi godina! Osiromašeni uranijum se koristi za naoružanje zbog izuzetno velike probojne snage, zato se projektili sa njim upotrebljavaju za probijanje oklopnih vozila, kao i bunkera. Za proizvođače ovakve municije plus je i to što se na taj način rešavaju radioaktivnog otpada. Njegova radioaktivnost je slaba, ali ako se čestice unesu u organizam udisanjem ili preko hrane i vode za piće, može da izazove promene na nivou gena i kancerogenezu.

- Beleži se stopa rasta obolelih, ali je on sličan porastu u zemljama u našem okruženju, kao što su Rumunija ili Bugarska. Jedan od glavnih uzročnika rasta obolelih od raka je veliki broj pušača, u tom segmentu Srbija je u evropskom vrhu - kaže "Vesti" za epidemiolog dr Ana Jovićević.

Stručnjaci upozoravaju da je Srbija po smrtnosti obolelih od karcinoma u gornjoj skali, ali kako ističu, to je posledica kasnog javljanja lekaru i loše zdravstvene službe.

Profesor Zoran Radovanović kao primer navodi zadatak koji je davao studentima.

Svojevremeno je zabeleženo da je u beogradskoj opštini Stari grad bilo 11 puta više obolelih od raka urinarnih organa nego u Zemunu. Da li to znači da se u Zemunu nalaze fabrika ili neki zagađivač koji emisijom otrovnih agenasa dovodi do karcinoma? Ne, objašnjava sagovornik "Vesti", već je urolog u Zemunu bio prilježniji u prijavljivanju broja obolelih nego kolega u Starom gradu!

Teorija ili zavera

- Međunarodna agencija za proučavanje raka u Lionu uranijum nije uvrstila ni u jednu od tri grupacije, a postoje grupe "sigurno kancerogen", "verovatno kancerogen" i "moguće kancerogen". Oni pominju alfa-zračenje, ali je to zračenje kancerogeno samo ako potiče od izotopa i hemijskih elemenata koji su na listi kancerogena. Ja se držim toga, sve ostalo je teorija zavere - kaže profesor Radovanović.

- Tako je i u Srbiji. Do 2000. godine statistika vođenja obolelih od kancera nije bila dobra - tvrdi poznati epidemiolog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online