Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.07.2010.
12:50 >> 16:57h
Srna, Tanjug A

Tadić: Nećemo reagovati na provokaciju

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da današnji bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici u kojem je povređeno 12 osoba, od kojih je jedna preminula od zadobijenih povreda, predstavlja "provokaciju mira i Srbije" koja na to, kako je rekao, "ipak neće reagovati". U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je neposredno posle eksplozije zakazao predsednik Srbije.

Ne reaguje na provokacije: Boris Tadić
 

Na svečanosti povodom promocije 53. klase Škole nacionalne odbrane, Tadić je poručio da će, kao predsednik Srbije, zahtevati od međunarodnih institucija da reaguju kako bi se obezbedila sigurnost za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji.

Tadić je istakao da je situacija na Kosmetu najveći bezbednosni izazov za Srbiju i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na pokušaje destabilizacije tog područja.

U mirnim građanskim protestima u Kosovskoj Mitrovici danas je prilikom eksplozije, koja se dogodila u Bošnjačkoj Mahali, povređeno ukupno 12 osoba, od kojih je jedna preminula.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je da je ispred porodične kuće teže povređen njihov kolega pedijatar Mensur Džeković koji je zadobio teže povrede srca, od čega je preminuo.

Policija zasad ne raspolaže podacima ko je aktivirao eksplozivnu napravu.

Euleks osudio nasilje

 

Euleks najsnažnije osuđuje svaki nasilni čin, uključujući i onaj koji se dogodio danas u Kosovskoj Mitrovici i izražava saučešće porodici nastradalog lekara, rekla je portparol Euleksa Irina Gudeljević. "Izražavamo saučešće porodici preminulog i saosećamo sa onima koji su povređeni u eksploziji. Najoštrije osuđujemo aktiviranje ručne granate kao i sve druge nasilne činove i ohrabrujemo sve strane da ostanu smirene i da izbegavaju bilo koje akcije koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije", kazala je Gudeljević Tanjugu. Ona je dodala da još uvek nije potvrđeno odakle je bačena ručna granata i da KPS istražuje slučaj.

Jedan od povređenih Zoran Rakić izjavio je da Srbi nikoga nisu bilo čime izazvali i da se radilo o mirnom protestu.

Jeremić: Provokacija pred odluku MSP

Događaji u Kosovskoj Mitrovici su pokušaj provokacije Srbije i izazivanje destabilizacije regiona u očekivanju mišljenja Međunarodnog suda pravde i reševanja budućeg statusa Kosmeta, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

On je, posle razgovora sa šefom diplomatije Malte Tonijem Borgom istakao da će "Srbija učiniti sve kako bi se situacija u Kosovskoj Mitrovici smirila".

Jeremić je naglasio da zvanični organi Srbije prikupljaju informacije o događajima u Kosovskloj Mitrovici, da je važno da se sačuva trezvenost i da Beograd neće reagovati neprimereno, jer ima jasan cilj da mirnim i diplomatskim sredstvima očuva suverenitet i teritorijani integritet.

Cvetković: Teroristički napad

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da današnja eksplozija u Kosovskoj Mitrovici, predstavlja teroristički napad i odgovor ekstremista usmeren protiv nastojanja da se u južnoj srpskoj pokrajini obezbedi trajna stabilnost.

Pozivam, dodao je on, pripadnike međunarodnih misija da što hitnije rasvetle ovaj zločin i napadače privedu pravdi.


"Pozivam i međunarodne organizacije da svoje predloge za rešavanje problema na Kosovu donose u skladu sa međunarodnim pravom i civilizacijskim normama, u korist svih građana, a nikako da podstiču ekstremizam i nezadovoljstvo", naveo je u saopštenju Cvetković.

  

LDP: Slično incidentima u SFRJ


Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da današnji događaj u severnom delu Kosovske Mitrovice "zastrašujuće liči na slične incidente koji su obeležili konflikte u bivšoj Jugoslaviji".


"Uloga međunarodnih snaga mora da bude mnogo aktivnija, s obzirom da su oni, suočeni sa nespobnošću političkih institucija Beograda i Prištine, angažovali svoje misije i da snose odgovornost za događaje na Kosovu" rekao je Jovanović Tanjugu.


Lider LDP smatra da zato međunarodne snage ne smeju "mirno i nezainteresovano" da posmatraju kako dve zajednice žive potpuno odvojenim životima, "koji generiše napetost" i dovodi do ovakvih incidenata sa tragičnim posledicama.

On je ocenio i da je "podeljena Mitrovica mesto gde se sudaraju dva prevaziđena i međusobno suprotstavljena koncepta koji nameću politika Srbije i ponašanje kosovske vlade".

DSS: Srbija da pruži podršku, ne samo verbalnu osudu


Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da bi Srbija kao država trebalo da pruži podršku i zaštitu stanovništvu severnog Kosmeta ne samo verbalnom osudom nego i na druge legitimne načine.


"U ovom trenutku najvažnije je da Srbija kao država pruži podršku i zaštitu stanovništvu severnog Kosmeta koje je krajnje ugroženo delovanjem albanskih separatista i njihovih pokrovitelja iz Euleks-a. To se mora učiniti ne samo verbalnom osudom nego i na druge legitimne načine", navedeno je u saopštenju.


DSS je istakla da je taj napad režiran pokušaj provokacije kojem je krajnji cilj isterivanje Srba i nealbanaca iz severnog Kosmeta, sa područja pokrajine na kojem Euleks i nelegalne albanske institucije nemaju kontrolu.

SNS: Reagovati sa merom

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija mora sa merom da reaguje, a da od međunarodne zajednice zatraži da pronađe i kazni vinovnike.


"Smatram da Srbija mora odmah da zatraži da se međunarodna zajednica opredeli prema ovom događaju i pronađe vinovnike i kazni krivce", rekao je Nikolić Tanjugu, dodajući da međunarodna zajednica treba da preuzme obavezu da se tako nešto nikada ne ponovi.

On je naglasio i da država treba da pokaže kako će reagovati u svakom konkretnom slučaju u kome bude ugrožen život i bezbednost građana Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

Komentarišući hitno zakazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Nikolić je rekao da ne zna o čemu se može na toj sednici razgovarati. "Šta mi tu, u situaciji u kojoj je Srbija potpuno poverila međunarodnoj zajednici bezbednost Kosova i Metohije, možemo da učinimo", kazao je Nikolić i ocenio da bi pravo rešenje bila reakcija usmerena prema celom svetu, a posebno prema međunarodnoj zajednici, "koja o nama treba da brine na Kosovu i Metohiji".

 

POVEZANE VESTI

Petak 02.07.2010. 13:19
ma ti neces nikad reagovati..... ti si dosao ovde na vlast (doveli su te) da Srbija ne bi nikad ni na sta reagovala!!!!!
Petak 02.07.2010. 20:41
Идемо у РАТ!!! За нашу СВЕТУ ЗЕМЉУ!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online