Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2016.
05:11
D. Dekić - Vesti A

Kako pomoći bolesnima u Srbiji (4): Šest lekara na 36.000 pacijenata

Situacija u zdravstvu nije ništa bolja nego u državi, ukazuje dr Slobodan Đurić, predsednik grane zdravstva i socijalne zaštite u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata, ističući da je na delu opšta štednja - od medicinskog materijala do plata zdravstvenih radnika.

M. Karović
Doktori dežurni krivci: Dr Slobodan Đurić

Iznoseći drugu stranu medalje, ovaj lekar koji radi na Kopovima rudarskog basena Kolubara kaže da se desi da u tom domu zdravlja nema čak ni osnovnih sredstava poput hidrogena za ispiranje rana.

Domovi zdravlja su, prema njegovim rečima, u najgorem položaju.

- Sada država ide na rad na preventivi najtežih bolesti i prosvećivanje stanovništva. Kako time da se bavi šest lekara u domu zdravlja u okolini Beograda na koje dođe 36.000 pacijenata kada da ih leče? - pita ovaj lekar i ističe da se u Nemačkoj 80 odsto pregleda i lečenja obavi u domu zdravlja, a ostatak u bolnici, dok je u Srbiji obrnuto.

Situacija je, kaže, mnogo gora u unutrašnjosti zemlje, gde je manjak medicinskih stručnjaka još vidljiviji.

- Pacijenti dugo čekaju na pregled, nervozni su, pa više nisu retkost fizički napadi na lekare i drugo osoblje. Nedavno je u Šapcu ubijena medicinska sestra i ponovo smo tražili status službenog lica koji zahtevamo godinama. Niko od bivših ministara, do sadašnjeg, Zlatibora Lončara, i pored najava nam tu vrstu zaštite nije omogućio, što je još jedan od gorućih problema koji pokazuje koliko malo pažnje država posvećuje zdravstvu - naveo je ovaj lekar sindikalista.

Podaci ukazuju da je zdravstvo prema korupciji na drugom mestu iza pravosuđa, ali, kako je naglasio Đurić, mita ima u kliničkim centrima za smeštaj i operaciju, dok u ambulanti lekar dobije kafu i čokoladu. Naš sagovornik nije protivnik kažnjavanja lekarskih grešaka, ali smatra da Srbija prvo mora da reši goruće probleme kojima su opterećena i ova profesija i zdravstvo.

Nemačka kao obećana zemlja

- Uvek se napadaju samo lekari, i kad jesu i kad nisu krivi, a niko ne pominje naše loše uslove za rad, lošu organizaciju u nabavkama materijala koji se dugo čeka, da bi nadležni se nadležni opravdavali sporošću tenderskih procedura. Plate nam nisu rasle od 2008, pa su 10 odsto smanjene, da bismo sada dobili jedan do dva procenta, što nije povišica, već vraćanje dela oduzetog. Nema ni prijema novih kadrova, samo odliva dobrih i iskusnih kadrova u inostranstvo, ili penziju, a i mladi sa diplomom idu uglavnom put Nemačke. Ako se neko i zaposli, to je u kliničkim centrima, ne i u domovima zdravlja, gde u stvari lekar prepoznaje bolest i pacijenta upućuje dalje - pojašnjava dr Slobodan Đurić kako je stvoren vakuum koji je proizveo nestašicu lekara specijalista kojima samo za obuku treba četiri godine, pa onda i praksa da bi stekli rutinu.

Nekom majka, a nekom maćeha

- Zašto je država nekom majka, a nekom maćeha? Radnici Elektroprivrede idu dva puta godišnje na rekreaciju i rehabilitaciju, a sada će dobiti i do 25.000 evra otpremnine, a mi ništa. Čak je direktorka jednog doma zdravlja zakidala lekaraima na zaradama, plaćajući im samo projektovane sate rada na mesečnom nivou, a ne stvarni broj odrađenih časova, uključujući i treću noćnu smenu - ukazuje dr Đurić uz pitanje kako zamoreni i nezadovoljni lekari da budu odlični na poslu.

                                    KRAJ

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online