Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.10.2016.
03:10
D. Dekić - Vesti A

Kako pomoći bolesnima u Srbiji (1): Našem zdravstvu nema leka!

Obećanu prekretnicu u zdravstvu, posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Loznice zbog banalnog preloma ruke, ministar zdravlja Zlatibor Lončar započeo je "sečom glava" 11 direktora bolnica.

V. Sekulić
Na preglede u državnim ustanovama čeka se i mesecima

Vreme će pokazati da li je ovim konačno otvorio Pandorinu kutiju svih zdravstvenih zala, od tragedija greškom "belih mantila" i smrti na desetine pacijenata od bakterije klostridije koja hara srpskim bolnicama, pa mita i korupcije... Ili će se sve završiti, kako kažu neki lekari, samo na "odstrelu sitne divljači" i na štetu građana.

Sindikat lekara i farmaceuta tvrdi da krivica ne leži na njima, već u činjenici da se zdravstvo ophrvano nemaštinom svakodnevno urušava, a oni rade preumorni, slabo plaćeni, i bez dovoljno stručnih kadrova i opreme. Traže sastanak sa premijerom da bi mu predočili kako ne treba izmeniti, već primeniti zakone radi u cilju povećane efikasnosti i kvalitetne usluge pacijentima.

Čelnik tog sindikata Rade Panić ističe da plate moraju da rastu, uz paralelno odstranjivanje 13 odsto viška administrativaca i rast broja medicinskih radnika za deset odsto. Iz Srpskog lekarskog društva stiže upozorenje da je prosečna starost lekara opšte medicine 60 godina i da se mnogi od njih 3.000 širom Srbije spremaju za penziju.

U najkraćem, scenario za kolaps, a sve na štetu građana koji plaćaju zdravstveno osiguranje državi, da bi dodatno morali da kupuju lekove, špriceve, zavoje i gaze... sve je učestalije i da iz sopstvenog džepa još jednom plate ne male sume privatnim ordinacijama.

Nemanjin hod po mukama

Ogledalo preteške situacije je slučaj 13-godišnjeg Nemanje Leontijevića iz sela Kožuar, obolelog od tumora kostiju. Njegova petočlana porodica živi od svega 9.000 dinara pomoći, pa na hemioterapije u Beograd putuje sam jer mu za karte do Uba, pa potom i srpske prestonice treba 800 dinara. Pomoć su tražili od predsednika opštine Ub, ali im je rečeno da para nema.

Hronika grešaka s kobnim ishodom
Statistika pogrešnih dijagnoza i lekarskih grešaka sa smrtnim ishodom ne postoji. Brojni predmeti u sudskim fiokama skupljaju prašinu, a dugotrajni procesi završavaju se konfuznim i preblagim, uglavnom uslovnim kaznama. Spisak slučajeva s kobnim ishodom je dugačak i teško ih je sve navesti.

"Vesti" objavljuju samo deo sumorne hronologije.
4. novembar 1997: na Institutu za majku i dete posle operacije krajnika umro Stefan Gavrilović (5);
28. april 2000: Ivana Đurđić (32), neuropsihijatar u beogradskom GAK u Višegradskoj, ugušila se na porođaju usled nedostatka kiseonika;
15. novembar 2000: Zoran Matić (28) preminuo od tromboembolije pluća posle operacije vena u beogradskoj privatnoj klinici Decedra;
21. mart 2006: Marijana Jokić (26) preminula jer u pančevačkoj bolnici za šest dana nisu ustanovili da joj je puklo slepo crevo;
9. septembar 2006: preminula Jelica Radović (19), koja je prilikom operacije čukljeva u privatnoj klinici Decedra dobila sepsu;
26. oktobar 2006: Od sepse preminula Milijana Ljuboja (36) posle operacije žučne kese u Zemunskoj bolnici;
4. jun 2007: umrla Anja Grahovac (3) zbog lekarske greške prilikom operacije katarakte na očnoj klinici Perfekta;
15. februar 2008: U dečjoj klinici u Tiršovoj preminuo Dalibor Havlek (14) posle mesec i po dana kome zbog gutanja sonde;
19. april 2009: Posle porođaja i četiri operacije umrla Olivera Veljić (39) iz Kragujevca;
30. maj 2009: Beba Natalija Tešić preminula od pneumokoknog meningitisa jer su je lekari DZ Novi Beograd tri puta vraćali kući;
8. januar 2014: Dijana Marinković (4) iz Ćukovca kod Vranja ugušila se krivicom lekara;
24. septembar 2012: Sara Marković (1,5 godina) preminula je u vranjskoj bolnice jer nisu uočili upalu pluća;
4. avgust 2016: Jovana Stanković (24) iz Surdulice rodila mrtvu bebu jer joj lekar tokom trudnoće nije lečio visok krvni pritisak;
8. oktobar 2016: Radenko Nikodinović (8) iz Loznice preminuo zbog trovanja organizma, posle preloma ruke tokom igre.

SUTRA: Kako pomoći bolesnima u Srbiji (2): Plaćaju državi, leče ih privatnici

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2016. 09:55
I ja sam iy Mladenovca. I meni se desilo da dugo čekam da dodjem na red. Brzo me stiže nervoza, nestrpljenje, ali sam uvek primetio jednu stvar (dok sam lično ja čekao i bio primljen) : medicinski radnici doma zdravlja Mladenovca ne staju ! Non stop su u poslu jer gužve su velike. A zašto su? Prosta računica : nema dovoljno lekara i medicinskog osoblja za jedan grad koji sa okolinom poseduje 50 000 stanovnika. U normalnom razvijenom svetu (Francuske statistique 2008 godine ministarstva zdravlja...) Prosek lekara za okrug od 100 000 stanovnika bi trebao da bude minimalno oko 380. Lekara a ne medicinskih sestara i drugih. Ne verujem da u Mladenovcu ima za 50 000 stanovnika 190 lekara ! A ta je cifra potrebna za normalno funkcionisanje te institucije. Pored broja lekara, Dom je deficitaran u broj medicinskih sestara i pomoćnika, deficitaran što se tiče zdravstvenim tehnološkim sredstava ...U kratsko : nema dovoljno radnika i alata !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online