Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
05:30 >> 19:57h
Tanjug A

Konferencija u Sarajevu: Susret evro-entuzijasta i skeptika

Članstvo celog zapadnog Balkana u EU ostaje zajednički cilj Unije i regiona, poručeno je sa današnje konferencije u Sarajevu, koja je počela jutros u Zgradi institucija BiH. Na konferenciji, koju organizuje špansko Predsedništvo EU, šefovi diplomatija država zapadnog Balkana sastali su se sa predstavnicima međunarodne zajednice od kojih očekuju jasnu poruku podrške na putu evroatlanstkih integracija. Sa druge strane, međunarodna zajednica želi da se uveri u napredak odnosa u regionu.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i Vuk Jeremić stižu u Sarajevo na konferenciju

Osim 27 predstavnika članica EU i predstavnika svih zemalja zapadnog Balkana, na skupu su učestvovale i delegacije SAD, Turske, Rusije, Saveta Evrope, OEBS-a, NATO-a, UNMIK-a, kao i Saveta za regionalnu saradnju. 

U predsedničkoj izjavi, koju je posle tročasovnog sastanka objavila Španija kao predsedavajuća EU i organizator sastanka, poručeno je da zapadni Blakan mora da intenzivira napore da ispuni neophodne kriterijume i dogovorene uslove na putu ka članstvu u EU.

"Zapadni Blakan se suočava sa velikim izazovima vezanim za vladavinu zakona, refrome administracije i sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ta su pitanja ključna za funkcionalnu demokratiju i ekonomiju i u najavećoj meri uslov za priključenje EU", navedeno je u predsedničkoj izjavi.

Kao glavni cilj konferencije u Sarajevu naznačena je reafirmacija posvećenosti EU evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, unutar okvira Lisabonskog sporazuma. Na kraju sastanka predviđeno je usvajanje deklaracije.


Kako ocenjuju diplomatski izvori i regionalna štampa, skup se održava u atmosferi "evro-entuzijazma" balkanskih zemalja i skepticizma pojedinih zemalja EU povodom daljeg proširenja Unije.

To je u kratkoj izjavi novinarima uoči skupa potvrdio i švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, koji je kazao da postoje zemlje EU koje nisu sto posto entuzijasti povodom novog proširenja Unije - zbog čega je važno da danas u Sarajevu region ispolji snažnu želju za međusobnom saradnjom.

Dodik: Skroman domet samita

 

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je kao skromne domete današnjeg sarajevskog samita, posvećenog budućnosti zapadnog Balkana. "Kako smo i očekivali, dometi sarajevskog samita su skromni. Suočena sa svojim problemima, EU nije iskazala entuzijazam na ovoj konferenciji, posebno kada je reč o proširenju Unije", rekao je kratko Dodik u izjavi, koju su preneli lokalni mediji.

 

Predsednik Nardone skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je rekao da je glavni domet ovog samita ponovljeno opredeljenje EU i drugih zemalja za evropsku budućnost zapadnog Balkana. On je konstatovao da ni danas nije precizirano ništa o vizama, nego je bila prisustna načelna opredeljenost za bezbivizni režim za građane BiH.

U tom kontekstu, on ističe da ohrabruje "regionalna harmonija" koju poslednjih meseci ispoljavaju države zapadnog Balkana.


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji predstavljao Srbiju, izrazio je ranije danas očekivanje da će sa konferencije biti poslat jasan signal da proces evropske integracije zapadnog Balkana ne sme biti zaustavljen.


Prema njegovom mišljenju, u proteklih šest meseci postignut je veliki napredak na polju političkih odnosa i pomirenja u regionu, a situacija na Balkanu je stabilna.


"Bila bi zaista velika greška ako to ne bi bilo ispraćeno ne samo nastavkom, već i ubrzanjem procesa evropskih integracija", naglasio je šef srpske diplomatije.


Jeremić je ponovio da je sa španskim organizatorima, zemljom koja predsedava EU, postignut "čvrst dogovor" da privremene vlasti u Prištini u Sarajevu budu predstavljene u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, uz prisustvo UNMIK-a, kao i na svim dosadašnjim skupovima tog tipa.


I SAD na konferenciji

 

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg stigao je danas u Sarajevo, na sastanak EU-zapadni Balkan.
"Taj sastanak će dalje potvrditi američku i evropsku podršku evroatlantskim integracijama zapadnog Balkana", saopštio je Stejt department.

Američki državni sekretar Hilari Klinton, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos poručili su da na skupu u Sarajevu Balkan ima šansu da se uključi u "novu dinamiku" evroatlantske integracije.


U zajedničkom članku, sa naslovom "Balkan to zaslužuje", koji je uoči konferencije objavio "Gardijan", Klinton, Ešton i Moratinos su istakli da "vrata evroatlatskih institucija ostaju otvorena za sve zemlje Balkana kada ispune uslove za pristupanje".


"EU i SAD će na ministarskoj konferenciji u Sarajevu ponoviti jasnu poruku: spremni smo da pomognemo građanima i liderima regiona u zajedničkoj izgradnji bolje budućnosti", naveli su oni.


Prema rečima šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija, sarajevski skup je prilika da se sagleda napredak regiona ka EU, a u Briselu je potrebno "održati živom opredeljenost za dalje proširenje Unije".

Za praćenje konferencije, koja je počela nešto posle devet sati, izlaganjem šefa španske diplomatije Migela Anhela Moratinosa, akreditovano je 350 članova novinarskih ekipa.

Silajdžić: Završeno sa avanturama, vreme je za mir

 

Pred početak ministarske konferencije EU-Zapadni Balkan predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da je optimista u pogledu prevazilaženja etničhih podela u toj zemlji zbog boljih odnosa u regionu i veće agnažovanosti EU i SAD. "Čak i srednjoročno, i dugoročno, optimista sam. Budući da imamo uveravanja da će Evropska unija, Amerikanci i drugi prijatelji biti angažovani", rekao je Silajdžić u intervjuu za agenciju Rojters. "Ono što pokušavamo je da obezbedimo zauvek mir zato što znamo šta je rat. Zato tako naporno radimo da obezbedimo ulazak u NATO i EU, i da pošaljemo poruku da je završeno sa avanturama", dodao je Silajdžić u intervjuu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online