Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.03.2016.
04:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Vučić ponovo udaje čeličanu

Smederevska čeličana je ponovo ponuđena na prodaju. Ravno godinu dana otkad je srpska vlada odbila ponudu američkog Esmarka, Vučićev kabinet odredio je početnu cenu od 45,7 miliona evra, a rok za slanje ponuda je 22. mart. Eventualne ponude biće otvorene (nije šala) 1. aprila, dakle uoči izbora zakazanih za 24. april.

Otvaranje ponuda 1.aprila: Železara Smederevo

Kao i svaki put kad se pregovaralo o Železari i ovoga puta postoji "viđeni kupac". To je kineska kompanija HBIS koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

U protekloj godini Železarom je upravljao profesionalni menadžment, holandska firma HPK koja je trebalo da dotera stvari za privatizaciju. Aleksandar Vučić je februara 2015. pred 5.100 radnika u Smederevu obećao da će čeličana biti profitabilna za godinu dana. To se nije dogodilo!

Prema šturim podacima iz uprave znamo da je Železara 2014. imala gubitak od 125 miliona evra, te da je taj gubitak prepolovljen u 2015. godini. Ali, trebalo bi imati u vidu najnoviji izveštaj Fiskalnog saveta koji je zaključio da je Železara Smederevo "preživela prošlu godinu samo zato što je u decembru 2014. dobila više od 100 miliona evra iz Fonda za razvoj."

Premijer Srbije tvrdi da je proces privatizacije Smederevske železare pri kraju, a da će njen ishod zavisiti od saglasnosti Evropske unije.

Politička fabrika

Železara Smederevo je jedina fabrika u Srbiji koja nikada u istoriji nije bila profitabilna. Čeličana izgrađena u voćarskom kraju, u zemlji bez rudnika gvožđa i koksa i nije mogla bolje da prođe. Ali, ta politička fabrika je uvek bila mašina za skupljanje glasova. Zato se niko nije usudio da sprovede u delo analizu države staru 35 godina - Železara je neprofitabilna i trebalo bi je zatvoriti.

On je objasnio da EU treba da odobri prodaju zbog državne pomoći i drugih pitanja koja se postavljaju pred Srbiju.

- Kinezi hoće da uđu i to privatizuju. Očekujemo podršku EU po tom pitanju, a ako je ne dobijemo, bićemo u ozbiljnom problemu - rekao je premijer i dodao da se "nada da EU računa na Srbiju i da će nam pomoći".

Da se Vujović pitao...

Ministar finansija Dušan Vujović je prošle zime bio poslednji pregovarač s američkim Esmarkom.
- Da je Železara moja, ja bih potpisao, ali bih nastavio da radim monitoring kao što je dogovoreno - rekao je tada Vujović.

- Nama ne trebaju njihove pare, već samo dozvola da kineski proizvođač može da radi u Srbiji i prodaje čelik na evropskom tržištu - rekao je premijer.

Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es Stila koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Socijalni slučaj

Železara se sve vreme posmatra kao socijalni slučaj zbog 5.100 radnika i njihovih porodica. Ali sa 150 miliona evra godišnje svi oni bi mogli da se zbrinu, pokrenu svoje biznise koji bi bili održivi i ne bi pravili gubitke - kaže ekonomski analitičar Milan Ćulibrk.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.03.2016. 09:18
оваи ће и мое гаће да прода само да остане на влас. па неје он ћаба био министар лагања код слободана.
Subota 05.03.2016. 05:46
Вештачки је одржавају због 5000 радника а испашта остатак Србије. ЕР СРБИЈА и ова политичка фабрика поред још многих у Србији уништавају Србију. Србија је пољопривредна земља и треба да производи само храну. Кад Србија буде производила само храну тада ће нам свима бити боље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online