Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.05.2010.
03:27
Tanjug A

Savet bezbednosti UN danas o Kosmetu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmotriće danas situaciju na Kosovu i Metohiji i izveštaj o radu UNMIK-a, a 24. maja raspravljaće o situaciji u BiH, objavljeno je na sajtu te svetske organizacije.

Zabrinut zbog stanja na Kosmetu: Ban Ki-mun

U poslednjem izveštaju iz aprila o stanju na Kosovu i Metohiji, generalni sekretar Ban Ki-mun je izrazio zabrinutost zbog mogućeg povećanja napetosti na severu Kosmeta i istakao da je podrška Misiji UN (UNMIK) od ključnog značaja za stabilnost u pokrajini.


"Zabrinut sam zbog mogućnosti povećanja napetosti na severu Kosmeta ukoliko vlada u Prištini ne bude sprovodila svoju strategiju za severno Kosovo transparentno i kroz dijalog s lokalnim zajednicama i drugim relevantnim stranama", naveo je on u redovnom tromesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN.


Sednici SB UN će prisustvovati i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je u nedelju u intervjuu Tanjugu uoči odlaska na sednicu u Njujorku, rekao da je prethodni izveštaj "detaljno proučen" i da će Srbija tokom sednice "ukazati na sve propuste" u tom dokumentu.


"Nažalost situacija na terenu se od poslednjeg izveštaja Generalnog sekretara prilično pogoršala - pre svega kada je reč o položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva u pokrajini. Detalje o tome ćemo izneti na sednici. Po svemu sudeći, diskusija na Savetu bezbednosti će biti izuzetno napeta, s obzirom da veoma lako može da se desi da to bude poslednja sednica pred iznošenje mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Jeremić.
 

Spreman za UN: Vuk Jeremić

On je najavio da će Srbija pred Savetom bezbednosti UN pokrenuti i pitanje srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji.
 

"Od presudne važnosti je da se taj i slični incidenti više ne ponavljaju, jer očigledno destabilizuju i onako krhku situaciju na terenu. Za to ćemo tražiti podršku na sednici Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić.

Generalna skupština UN je u oktobru 2008. prihvatila zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde u Hagu donese savetodavno mišljenje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u februaru te godine, bilo u skladu sa međunarodnim pravom.
 

Na prethodnoj sednici Saveta bezbednosti UN u januaru, predsednik Boris Tadić je ocenio je da bi 2010. mogla biti godina u kojoj će za Kosmet biti pronađeno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i u pravcu doprinosa ostvarenju zajedničkih prioriteta, kao što je članstvo u Evropskoj uniji.


Tadić je, takođe, istakao da se pokazalo da je samoproglašena nezavisnost Kosmeta bila samo još jedan od neuspešnih pokušaja da budu nametnuta jednostrana rešenja.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 17:49
jedi sutlijas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online