Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.10.2009.
09:38
T. Zečević - Vesti A

U Srbiji sve više karijes turista

Srbija još ne može ozbiljnije da se nadmeće sa evropskim šampionima kontinentalnog turizma, poput Austrije, Švajcarske ili Češke, ali sve više se ističe po zdravstevenom turizmu u čemu može da joj pozavidi i Tajland, kome u ovoj privrednoj grani nema ravnog u svetu.

Strancima i Srbima iz rasejanja nude se u Srbiji zdravstvene usluge koje su neuporedivo jeftinije nego u zemljama gde žive i rade, a pored stomatoloških, posebno su popularne intervencije u domenu estetske hirurgije.

Prema podacima stomatoloških udruženja iz Srbije u zubarskim ordinacijama čak do tri petine od ukupnog broja pacijenata, su pacijenti iz dijaspore, a među njima je oko 30 odsto stranaca, najviše Engleza, Nemaca i Švajcaraca.


Naši građani iz rasejanja u devedeset odsto slučajeva lečili su zube i vilice u privatnim ordinacijama i to su činili po nekoliko puta godišnje, najčešće u letnjim periodima, božićnim i uskršnjim praznicima. Privatni stomatolozi ističu da njihove usluge koriste i imućne osobe kojima cene i avionske karte ništa ne znače, već kvalitet ugradnog materijala, poslovnost i stručnost stomatologa.


- Tačno je, naša dijaspora održala je poslednjih godina u životu srpsku stomatologiju, sačuvala od potpunog propadanja najmanje dve trećine privatnih ordinacija - tvrdi za "Vesti" vlasnik stomatološke ordinacije "Dr Kostić", stomatolog dr Petar Kostić.

Ali, i pored poverenja u našu stomatologiju iz Udruženja stomatologa Srbije i Komore stomatologa Srbije upozoravaju naše ljude iz diajspore i strance da pre dolaska u Srbiju dobro provere kod koga dolaze, sa kojim materijalima rade i kakve garancije daju. Posećivati samo one ordinacije u kojima je sve transparentno, koje poseduju svoje sajtove na kojima su javno "zakačene" cene usluga, cene i vrste materijala, ime proizvođača, posedovanje sertifikate i garancije. Tek posle toga krenuti u ugovaranje rokova i tempo usluga. Svaki drugi dogovor može biti veliki rizik.


Podaci Udruženja stomatologa Srbije zvuče optimistički, ali, prema oceni stručnjaka, govore i o oporavku i stabilizaciji srpske stomatologije, njenom imidžu i ugledu.


- I više od tri petine mojih pacijenata su naši ljudi iz dijaspore i stranci. Uglavnom koriste naše najskuplje usluge kao što su rekonstruktivna hirurgija i implantacije. Recimo, Englezi, Nemci i Švajcarci prvo su dolazili da provere postavljene dijagnoze u svojim zemljama, a posle "snimanja" ostajali bi da urade kod nas te najteže zahvate. Pretpostavljam da su oni posle obavljenih poslova širili priče o mojoj i sličnim srpskim ordinacijama, pa danas imam pacijente iz Hong Konga, Novog Zelanda, Australije, SAD, Kanade, Južnoafričke Republike i gotovo svih zemalja zapadne Evrope - kaže profesor dr Zoran Stajčić vlasnik ordinacije "Beograd-Centar" i direktor Komore stomatologa Srbije.


Profesor dr Stajčić, inače nekadašnji predavač na engleskim, švajcarskim i nemačkim fakultetima tvrdi da srpska stomatologija nije u ravni sa zapadnom, ali su njeni pojedinci uz rame sa najboljim stomatolozima najrazvijenijih zemalja.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online