Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.10.2015.
04:00
A. Vučićević - Vesti A

Dijaspora čuva istinu o zločinu

Zahvaljujući srpskoj dijaspori, treće izdanje jedne od najkontroverznijih knjiga 20. veka na ovim prostorima "Magnum Krimen" Viktora Novaka, u izdanju kuće Katena Mundi, ugledalo je svetlost dana.

V. Sekulić
Istina o paklu: Knjiga Magnum krimen

Reč je o delu koje, potkrepljeno brojnim dokumentima, iznosi istinu o paklu kroz koji je srpski narod prošao u Pavelićevoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, zbog čega je na listi zabranjenih knjiga Rimokatoličke crkve.

Prepuna velika sala Kolarčeve zadužbine u Beogradu na multimedijalnoj promociji ove knjige dokaz je da je to delo i dalje aktuelno kao i 1948. godine kada se prvi puta pojavilo. Prvi put na ćirilici, objavljena su do sada neobjavljivana dva poglavlja koja su za vreme komunizma bila cenzurisana.

Akademik Vasilije Krestić, čijom su zaslugom ova poglavlja uneta u novo izdanje, kaže da "Magnum Krimen" ostaje u temeljima nauke izučavanja genocida nad Srbima u NDH.

Smetao i Krleži

Profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar osvrnuo se na odnos Krleže prema Novaku.
- Krleža je određivao šta će se u sferi kulture pojavljivati. Kako onda da Novak nije bio prihvaćen u krugovima hrvatske intelektualne elite? Ako je Krleža kao redaktor Jugoslovenske enciklopedije negirao osnovnu tezu "Magnum Krimena" o ustaškim zločinima, a Novaka nije uvrstio u tu enciklopediju, jasno je kakav je stav imao - objasnio je Lompar.

Iz prvog izdanja štampanog 1948. bila su izbačena poglavlja o Tiršovom Sokolskom pokretu, koji je bio trn u oku ustašama, te o pismu Dobroslava Ivaniševića kardinalu Alojziju Stepincu u kome ga kritikuje zbog napada na Jugoslaviju, jedinstvo Srba i Hrvata i Karađorđeviće.

- Stepinac mu nikada nije odgovorio - rekao je Krestić i dodao da je izlišno danas raspravljati o tome da li Stepinac može biti svetac.

Vatikan podsticao na "prave stvari"

Dr Milan Koljan iz Instituta za savremenu istoriju rekao je da je Rimokatolička crkva podsticala ljude na zločine, ubeđujući i sebe i njih da rade pravu stvar.
- Kada nekoga ubeđujete da radi nešto zarad višeg cilja, dali ste mu uništavajuće sredstvo u ruke - objasnio je Koljan.

On je podsetio da je Vatikan ekskomunicirao Novaka, koji je rođen kao Hrvat rimokatolik, zbog njegovog iscrpnog rada na istini i dokumentaciji koja je pokazala da je Vatikan godinama pre zločina potpirivao ustaštvo u Hrvatskoj.

- Viktor Novak je pokazao jednu stranu nakazne politike koja ostavlja posledice i danas i koja je dovela do brojnih žrtava u Jasenovcu. Mi smo dužni da čuvamo sećanje na njega - rekao je Krestić.

Jedinstvo zločina i crkve

Akademik Milorad Ivanišević konstatovao je da su dva nova poglavlja samo dali na težini "Magnum Krimena", koje je neoboriv dokument o sprezi zločina i Rimokatoličke crkve.
- Jedinstvo zločina i crkve nigde nije tako ostvareno kao u BiH i Hrvatskoj - naglasio je Ivanišević.

Direktor izdavačke kuće Katena Mundi Branimir Nešić osvrnuo se na praksu zaborava kakva je svojstvena srpskom narodu.

- Viktor Novak otadžbinu nije mogao braniti puškom, pa je to činio perom. Komunistička vlast je propala, ali njegove reči i dalje žive. Samo sećanjem možemo sprečiti nove genocide - izjavio je Nešić.

Brojni donatori iz dijaspore omogućili su štampanje ove knjige, među kojima su prof. Mira Jovanović iz Ciriha, Jasmina Vujić, profesorka na univerzitetu u Berkliju, kao i Dragan Davidović iz Johanezburga.

- Mi, deca dijaspore, znamo koliko je važna pisana reč za očuvanje srpskog identiteta. Ova knjiga je temelj za budućnost - poručila je profesorka Jovanović prisutnima na promociji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online