Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.08.2015.
02:16
J. L. Petković - Vesti A

Sporazum o ZSO: Političari zadovoljni, građani skeptični

Dve i po godine od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština i sijaset ćorsokaka na ovu temu, delegacije Beograda i Prištine konačno su postigle dogovor o ZSO. Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da reč o uspostavljanju mehanizma koji predstavlja garanciju zaštite prava, ekonomskog i sveukupnog jačanja srpskog naroda, da će Zajednica imati široka ovlašćenja, svoju zastavu, predsednika, skupštinu, ta da je ovim sporazumom uklonjena mogućnost arbitrarnog uticaja Prištine na njen rad. Uz to, rekao je premijer, uklonjena je poslednja prepreka na putu ka EU.

Tanjug
Premijer presrećan potpisanim sporazumom

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić sportskim žargonom saopštio je posle sastanka da je u Briselu Srbija je pobedila sa 5:0!

Očekivano, predstavnici delegacije Prištine tvrde da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, odnosno da je reč o savetodavnom telu koje će pomagati opštine sa srpskom većinom, a nikako o nečemu što bi moglo da podseća na ustrojstvo Republike Srpske. Desničarsko opoziciono Samoopredeljenje najavilo je da će blokirati sve institucije i organizovati žestoke demonstracije ukoliko vlast u Prištini pokuša da legalizuje ZSO.

Još tri sporazuma

U Briselu su potpisani i sporazumi o energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. I ti sporazumi predmet su drugačijih tumačenja Beograda i Prištine.

Deo opozicije u Beogradu smatra da je Srbija "legalizovala odvajanje Kosova od Srbije", a predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić i bivši ministar za Kosovo i Metohiju ocenjuje da je premijer Vučić "u jednom danu potpisao četiri sporazuma sa secesionističkom Vladom Kosova".

Uz sve ovo, izvesno je da put do osnivanja ZSO nije u završnici. A da li srpski tim ima razloga za slavlje i jesu li građani severnog dela Kosovske Mitrovice džabe slavili briselski potpis, videće se tek kada se objavi statut Zajednice i kako će se prema njoj postaviti vlada u Prištini koja bi trebalo uredbom da prepozna ZSO, kao i od reakcije kosovskog Ustavnog suda.

Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma i profesor Univerziteta u Prištini, ocenjuje da je ovaj dogovor Beograda i Prištine "rezultat višegodišnjeg pritiska međunarodne zajednice zapadnih zemalja na srpske vlasti da se odreknu suvereniteta".

Fonet/B.P.
Slobodan Samardžić poručuje: Zbogom Kosovo!

Dug put

"Put do implementacije dogovorenog neće biti kratak. Ako se i stigne do kraja tog puta, nisam optimista da će Srbi na Kosovu biti zadovoljni. Bojim se da se integracija ne pretvori u asimilaciju. Strah me je da će neko zarad forme žrtvovati suštinu. Ako već nije", kaže Željko Tvrdišić, glavni i odgovorni urednik Radija Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici.

- Odricanje suvereniteta je najveća mana ovog dogovora, uz sijaset manjih. Kada je reč o prednostima, ostaje da se vidi da li će se i šta "izbunariti". I konačno, vrlo bitna stvar koja brine Srbe jeste ko će rukovoditi tom asocijacijom. Ako se kadrovski bude ustrojila tako da bude samo produžena ruka političkih centara moći iz Beograda radi ostvarivanja stranačkih i političkih ciljeva i kadriranja, onda će poraz biti još i teži - ističe Đikić.

On podvlači da Srbi s Kosova jedinu šansu i podršku vide u državi Srbiji, te da razumeju da bez Srbije njima opstanka nema.

Kurc: Otvoren put Srbiji ka EU

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da su dogovorom u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranja prvih poglavlja EU sa Srbijom. On je, u izjavi "Vestima", istakao da su sporazumi postignuti u dijalogu Beograda i Prištine od suštinskog značaja.

- Oni su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog Balkana - istakao je Kurc, koji je posebno čestitao premijeru Srbije Aleksandru Vučiću ocenivši da je "još jednom dokazao da je veliki državnik koji strateški gleda na budućnost".

- Zato, nikakve scenske manifestacije poput vožnji i trubljenja severnim delom Kosovske Mitrovice ne mogu umanjiti gorak ukus nakon vesti iz Brisela - dodaje on.

Duško Čelić, nekadašnji član pregovaračkog tima za pregovore u Beču, smatra da je "glavna slabost sporazuma o ZSO što funkcioniše po pravnim propisima tzv. republike Kosovo".

- Veze s Beogradom mogu biti finansijske, ali ZSO nije zakonodavna, ni ustavna kategorija u Republici Srbiji. Ona će postati "ustavna kategorija" u tzv. Republici Kosovo. Kada je reč o nadležnostima, čini mi se da je stvar odložena do donošenja statuta i mislim da tu neće biti ni manje ni više od onoga što već sada imaju opštine u kosovskom sistemu. Ako je Beograd već napravio takav ustupak, onda je bilo logično da zahteva da zajednica ima ovlašćenja koja bi pomogla da Srbi ponovo budu održiva zajednica. A kako se iz teksta do sada objavljenog moglo videti, sve je sada u rukama Prištine, i obim i nadležnosti - kaže Čelić.

Duško Čelić prognozira i da ovaj sporazum za vlast u Beogradu predstavlja "kupljeno vreme i ulaznicu za otvaranje poglavlja sa EU", ali "da bi moglo da se dogodi da Brisel prvo otvori poglavlje 35, koje je opet vezano za pitanje KiM".

- Put do implementacije dogovorenog neće biti kratak. Ako se i stigne do kraja tog puta, nisam optimista da će Srbi na Kosovu biti zadovoljni - ističe Čelić.

Sporazumom je omogućeno da se ZSO finansira iz budžeta Srbije, a kako se navodi, zastupaće interese svih srpskih opština i srpskog stanovništva KiM, ne samo na Kosovu, već i u inostranstvu. Imaće Skupštinu koja će doneti Statut, usvajati sve njegove izmene i donositi sve neophodne administrativne odluke.

ZSO će imati predsednika koji će je predstavljati ne samo pred pokrajinskim institucijama, već i u inostranstvu. Savet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Veće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležno za uspešnu realizaciju svakodnevnih poslova. Zaposleni u administraciji Zajednice uživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 05:58
Ако толико желиш драмосе-ру да идеш у трулу нацевропу , иди сам остави нас и немој давити Србију . Није Србија крива што си ти нула од човека. Када ће драмосе-рови гласачи схватити шта ради овај пајац.?
Četvrtak 27.08.2015. 06:26
Дали је Косово последњи услов Србији за улазак у ЕУ ??? Није последњу услов .После овог услова долази услов да се призна Војводина као Република а затим долази услов да се Рашка,Бујановац,Прешево и Медвеђа одвоје од Србије.ЕУ даваће још милион услова Србији.Скинули смо пре 15 година Слободана Милошевића и како сада живимо .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online