Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.08.2015.
08:13
B. Đokić - Vesti A

Prostitucija kao biznis (1): Menadžeri seksa na Balkanu

Mnogi ga nazivaju najstarijim zanatom na svetu, ali prostitucija je u Srbiji sve više ozbiljan biznis. Uprkos zabranama, hapšenjima, kaznama, bavljenje ovim poslom donosi pojedinim devojkama ogromnu zaradu ili njihovim menadžerima. Slična je situacija i u državama regiona, gde prostitucija poslednjih godina cveta, a sve više "poznatih" manekenki, glumica, pevačica, voditeljki i starleta na ovaj način zarađuje za život.

Reuters
Biznis "cveta": Prostitucija postaje izvor zarade za sve veći broj manekenki, pevačica i starleta

Prodaja seksualnih usluga sve više postaje ozbiljan posao, gde menadžeri nalaze klijente, vode posao, organizuju susrete po apartmanima, hotelskim sobama. Slike krezubih makroa koji biju svoje devojke ako ne rade šta im se naredi i uzimaju većinu zarade, polako nestaje i mesto ustupa uglađenim tipovima sa odelom i kravatom, koji na svojim laptopovima vode posao, preporučujući svoje devojke potencijalnim klijentima njihove golišave fotografije sa tableta.

U Srbiji je prostitucija uglavnom skoncentrisana u velikim gradovima, zbog najvećeg broja klijenata sa dubokim džepom, a prostitutke skrivene iza naziva "starleta" sve češće svoje čari nude na mnogo direktniji način - preko televizije. Rijaliti šou- programi sve više se pune starletama koje na uvid javnosti stavljaju svoje grudi i zadnjice, ali i karaktere.

Srpska javnost je bolji uvid u visoku prostituciju imala krajem prošle godine kada je uhapšen Mihajlo Maksimović pod sumnjom da je vodio lanac prostitucije. Među devojkama koje su radile za njega, prema beogradskim medijima, bila je i starleta Milica Živanović, zvana Mimi Oro, kao i jedna misica iz Bosne i Hercegovine i još devojaka iz regiona.

Kako kažu u beogradskoj policiji, Maksimović je posao vodio kao pravi biznismen.

Cenovnik prostitutki u Beogradu

Ulična prostitucija
* oralni seks 1.000-1.500 dinara
* klasičan seks 2.000-2.500 dinara

Saloni za masažu i agencije
* masaža sa ručnom završnicom 4.000 dinara

Prostitucija po stanovima i klubovima
* pola sata 50 evra
* sat 70-100 evra

Usluga starlete
* sat 200 evra

- Makroi tih najboljih prostitutki, takozvane haj klase, više su posrednici, menadžeri, nego makroi. Imaju sekretarice, vode posao kao menadžeri. Taj Maksimović je uhapšen i osuđen pre nekoliko meseci. Posao je vodio kao pravu firmu, na tabletu je imao sve slike devojaka, evidenciju. Zapisivao je koja radi, koja ne, koja je koliko dana tog meseca radila i zaradila. Imao je i napomene, koja se dobro ponašala, šta treba da popravi u svom ponašanju. Tako smo našli u jednoj napomeni: "Ove dve su se potukle u kafiću", "Ova ima pet, šest mušterija, za svaku je pohvalu". Sve je vodio vrlo ozbiljno - kažu za "Vesti" u beogradskoj policiji.

I u Hrvatskoj je lanac prostitucije vrlo razvijen, govore podaci tamošnje policije. Zbog razvijenog turizma u Hrvatskoj je vrlo zastupljena takozvana elitna i jahting prostitucija, gde devojke dobijaju mnogo više novca za seks nego u drugim zemljama regiona, pošto dolaze imućniji klijenti. Prostitutke iz okolnih zemalja tokom letnjih meseci dolaze u Hrvatsku i tamo obično preko posrednika ili interneta pronalaze mušterije koje su spremne da plate od nekoliko stotina evra, pa do 1.000 evra za seks.

One uspešnije, na primer, zarade za vikend i po 3.000 evra. Klijenti su muškarci iz svih sfera društva, te za sat ovakvog druženja plaćaju i do 200 evra, što je gotovo dvostruko skuplje nego u Srbiji. Mnoge od njih se po medijima takođe prikazuju kao starlete ili hostese, kao bi zbog "popularnosti" skuplje naplaćivale seks, pa mogu da doguraju do 1.000 evra.

Hrvatska javnost upoznala se sa visokom prostitucijom preko slučaja Simone Gotovac, za koju se navodilo da je deo lanca prostitucije. Nju je navodno podvodio zagrebački policajac koji radi na suzbijanju prostitucije, te je bio na čelu mreže koja je podvodila devojke od 2006. godine. Tokom svedočenja Gotovčeva je pomenula kako je nju i manekenku Tinu Katanić pokušavao da podvede jedan preduzetnik, zbog čega su sa njim prekinule kontakt, pišu hrvatski mediji.

I u Bosni i Hercegovini cveta prostitucija. Obično se reklamira preko lažnih oglasa za masaže, kao u Srbiji. Devojke obično rade u svojim stanovima, a cene su od 30 do 500 KM, odnosno 15 do 250 evra. Uobičajeni oglasi navode da je cena za seks 50 evra, dok je za oralni seks 25 evra, što je dva do tri puta jeftinije nego u Srbiji ili Hrvatskoj. Policija tvrdi da se prostitucija s ulica preselila u stanove te da nema puno mogućnosti da joj stane na put. Na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka rade "stoperke" koje svoje usluge zbog velike ekonomske krize daju za 15 evra.

Za starlete iz celog regiona posebno popularna "radna" destinacija je Dubai. Iako većina "kraljica noći" kaže da u Dubai odlaze kako bi se bavile manekenstvom, istina je da ovaj grad gotovo ne poseduje modnu scenu. Obično ostaju tri-četiri dana a dnevnica se kreće oko 1.000 evra. Za ovaj vid seksualnog biznisa poslednjih godina sve popularniji su i hrvatsko primorje, Sardinija i Tajland.

Skandal u Rumuniji

I ostale zemlje regiona nisu bez skandala sa visokom prostitucijom. Tako je početkom ove godine Rumuniju potresao skandal kada je razbijen lanac elitne prostitucije u kojoj je uhapšeno 30 televizijskih voditelja i modela. Većina je živela u Bukureštu i prema podacima rumunske policije, ove devojke su za noć seksa sa bogatašima dobijale i do 13.500 evra. Među osobama koje su im plaćale za seks bili su najpoznatiji rumunski poslovni ljudi.

Sutra - Prostitucija kao biznis (2): Samo da završimo kuću





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online