Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.07.2015.
08:15
O. Ikodinović - Vesti A

Zašto je Rusija neprijatelj Zapada (4): Bravo, braćo Sloveni

Srpsko-ruska ljubav je viševekovna i neraskidiva. Za neke iracionalna i neobjašnjiva, ali snažna i postojana.

Reuters
Uzajamna ljubav Rusa i Srba: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

- Srbi i Rusi su jedan narod, sjedinjen jednom verom i crkvom, kojima u žilama struji ista slovenska krv - izjavio je jednom prilikom srpski patrijarh Irinej.

Prema rečima glavne i odgovorne urednice Sputnjika za Srbiju Ljubinke Milinčić odnos dva naroda je mističan.

- Odnos ruskog i srpskog naroda je posebna priča. Ja bih ga nazvala mističnim. Ovih dana pravu euforiju izazvao je uzvik ruskog sportskog komentatora u trenutku kad je Srbija postala prvak sveta u fudbalu: "Bravo, braćooooooo". Cela Srbija se radovala tom uzviku, gotovo isto onoliko koliko i pobedničkom golu - kaže Milinčićeva.

- Srbija Rusiju doživljava kao starijeg brata, Rusija pristaje na tu ulogu i u celoj istoriji, sa zaista retkim i kratkotrajnim izuzecima, između dva naroda nije bilo nesporazuma. Da li su to zajednički slovenski koreni, pa čak i rodbinske veze plemstva od pre mnogo vekova, teško je reći, pogotovu što takve (rodbinske) veze obe zemlje imaju i sa drugim narodima, ali odnosi sa njima ni izbliza nisu onako prijateljski kao između Srba i Rusa.

Kruševljanin Marjan Milenković punih 12 godina živi u Rusiji.

- Često me u Srbiji pitaju da li je ljubav Rusa prema Srbima podjednako jaka, kao što je naša prema njima. Posle 12 godina života i rada u različitim regionima Rusije, mogu da kažem da oni zaista gaje prijateljska, bratska osećanja. Dočekuju nas širom raširenih ruku, uz nezaobilazan uzvik "Naša braća". Oni smatraju da smo mi 1999. godine stali na branik ne samo Srbije već i celog slovenskog naroda. Stalno imaju potrebu da se izvinjavaju, kao da osećaju stid zbog toga što Rusija pod vođstvom Jeljcina u to vreme nije bila dovoljno jaka da nam više pomogne - priča Milenković.

Rasparčani Balkan

Istraživanja u Srbiji su pokazala da srpska javnost više ceni ruskog predsednika Vladimira Putina od svakog domaćeg političara. Svojevremeno je Glas Rusije istražio razloge zbog kojih je Putin najpopularniji političar u Srbiji, i došlo se do zaključka da je zbog toga jer je ruski predsednik do sada iskoristio mnogo prilika da svetskoj javnosti skrene pažnju na Srbiju. Kritikovao je jasno i glasno.
- Svedoci smo da je jednom narodu sa Balkana teritorija rasparčana od strane tih velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra dželatom, a ne žrtvom, krivcem a ne oštećenim - preneo je Glas Rusije Putinove reči. - Kako vas nije stid uopšte, Evropljane, da sa takvim dvostrukim standardima pristupate rešavanju istih pitanja u raznim delovima sveta? Kada kažete da je Kosovo poseban slučaj, to je sve laž. Nikakvog posebnog slučaja tamo nema, i svi to odlično znaju. I naravno, mi ćemo pitanje takvog ponašanja postaviti u Savetu bezbednosti UN.

Čuveni ruski režiser Nikita Mihalkov je tokom nedavne posete Beogradu kazao da "ljubav Rusa i prijateljstvo prema Srbima nisu racionalni, nego su na emocionalnom nivou".

- I mada kada volite nešto nije potrebno da objašnjavate zašto, ipak imam potrebu da opet kažem da mnogo toga imamo zajedničkog, od toga da kao Sloveni volimo da maštamo i sanjamo, da smo iste vere i ista krv, do toga da postoji nešto duboko paradoksalno u tom našem slovenskom duhu. Loši smo đaci istorije, ništa nismo naučili od onoga što nam se događalo, jer su i Srbi i Rusi naivan narod koji brzo zaboravlja uvrede - rekao je Mihalkov.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 01.07.2015. 13:33
Zato sto je ne prmostiva brana sirenju satanistickih organizacija poput: engleskog dvora vatikana crnog plemstva 13. jevrejskog plemena
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online