Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 18.06.2015.
07:48
J. L. Petković - Vesti A

Holokaust i Srebrenica neuporedivi

"Apsurdno je porediti holokaust, genocid u Ruandi i zločine u Srebrenici" ocenio je jedan od najpoznatijih svetskih lovaca na naciste Efraim Zurof. On je za list "Politika" ponovio da to nije isto i da je strašno praviti takva poređenja.

commons.wikimedia.org/Petri Krohn
Nije isto: Efraim Zurof

- Voleo bih da su nacisti sklonili jevrejske žene i decu pre svog krvavog pohoda, umesto što su ih ubili, ali to se nije desilo, kao što znamo. Ni Ruanda i holokaust nisu isto, iako su zločini koji su se dogodili u Ruandi mnogo sličniji holokaustu od onoga što se desilo u Srebrenici. Ali, opet, to nije isto. Pre svega, ni Ruanda ni Srebrenica nisu bile industrijsko masovno ubijanje kakvo je počinjeno u holokaustu - ističe Zurof.

On nije želeo da komentariše nacrt UN rezolucije o Srebrenici čije donošenje je njen autor Velika Britanija najavila za početak jula. Na pitanje kako ocenjuje deo tog dokumenta u kojem se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, Zurof je odgovorio da nije siguran da je ono što se desilo u Srebrenici genocid.

- Koliko znam, ono što se tamo desilo nije opis ili definicija genocida. Mislim da je odluka da se to nazove genocidom doneta iz političkih razloga. Očigledno se dogodila tragedija, nedužni ljudi izgubili su život i treba da se sačuva sećanje na njih - navodi Zurof.

Kolika je politička težina Zurofovih reči.

Zloupotreba zločina: Šta se zaista desilo

- Izjava Zurofa može biti dobar argument, ali ne može uticati na razvoj događaja u UN jer postoje ustaljene diplomatske procedure po kojima funkcioniše Savet bezbednosti. To međutim, može biti dobar argument da pozovemo Rusiju da uloži veto - ocenjuje za "Vesti" analitičar Dušan Proroković.

Muka od politizacije

Ne mislimo baš ništa dobro o rezoluciji o Srebrenici koja se priprema za usvajanje u UN, od motiva, preko sadržaja i poruka nama, koje se žele postići, sve do jasnih upozorenja, opet nama, a ne onima koji su kroz celu istoriju činili genocid na tuđim, na primer Belgija, pa i na svojim teritorijama, recimo, Nemačka i Turska. Ovako je kabinet predsednika Srbije ocenio kampanju za donošenje rezolucije i zaključio da je "užas koji se dogodio u Srebrenici toliko politizovan da izaziva mučninu".

On ističe da ovo nije "ni prvi ni poslednji pritisak anglo-američkog bloka", a da je "cilj da se prihvati istorijska istina koju oni zagovaraju".

Uslovna podrška Moskve

Moskva je uvek podržavala Srbiju kada je ona jasno iskazivala svoju poziciju, uvek je branila njenu bezbednost i suverenitet. Kad god je Srbija iskazala jasan stav, Rusija ju je podržala, ocenio je predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov. On smatra da je rezolucija pre svega način da se pritisne Srbija, koja ne pristaje da uvede sankcije Rusiji.

- Cilj je da se ukine Republika Srpska i da Srbija povuče svoj uticaj iz regiona. Vlast u Srbiji oko ovog pitanja obilazi kao mačka oko vruće kaše, a odgovor mora da bude jedinstven i snažan, mora se zatražiti međunarodna podrška, pre svega Ruske Federacije. Naš argument treba da bude da se ovakve rezolucije moraju podnositi zbog načelnih razloga, da bi se osudili zločini, a ne da bi se 35 puta u jednom dokumentu spominjao genocid. Imamo manevarskog prostora, samo je pitanje da li naša aktuelna vlast to sme da uradi - zaključuje Proroković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.06.2015. 08:21
Учествовао сам у стварању РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ни једног јединог дана сво време рата није урађен геноцид. Ратни злочини су рађени на све три стране,освета је гадна ствар јер онај који крене да се свети мора ископати два гроба један за себе други за жртву освете. Зашто нико није одговара за злочине учињене над Србима???? Зато што желе да наш бес у следећој епизоди рата буде још већи.
Četvrtak 18.06.2015. 17:40
Sve je to jasno-genocida nije bilo,ali je on potreban zarad interesa nacci zapada da se ukine R.Srpska.
Četvrtak 18.06.2015. 17:46
Nije mi poznato da u sudstvu postoji EPP program.Hag pokrenuo sajt o Srebrenici.Igre bez granica-fššisti imaju svoj plan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online