Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.04.2015.
08:00
J. Arsenović, Z. Marjanović - Vesti A

Profit i od živih i od mrtvih

Od 16. aprila kada je prijavljena epidemija salmonele u privatnom Domu za stara lica Dvoje u Vranićima kraj Čačka, do sada je umrlo pet osoba i u ovom trenutku je neizvesno da li će ovo biti i konačan broj žrtava zaraze salmonelom.

M. Karović
"Bogata" ponuda: U Srbiji 175 domova za stare

Ovaj tragični ishod ponovo je u centar pažnje stavio osetljivu temu - stanje u domovima za smeštaj odraslih i starih osoba?

Krivi uskršnja jaja i rodbina?!

Vlasnik Doma Dvoje Pero Marić smatra da su uskršnja jaja koje je rodbina donosila uzročnik epidemije.
- Mnogo mi je teško i ne nalazim reči kojima bih objasnio šta je moglo da se desi, jer znam da sam učinio apsolutno sve da korisnicima bude udobno, čisto i da dobijaju potpuno ispravnu hranu. Ništa mi drugo ne preostaje nego da sačekam analizu uzoraka hrane i vode, ali i dalje sumnjam da su jaja ili meso, koje je rodbina donosila u vreme vaskršnjih praznika uzročnik izbijanja epidemije - kaže za "Vesti" Petar Marić.

Poslednji slučaj u Vranićima doneo je i novi aspekt zloupotreba u ovoj oblasti, pa se tako saznalo da je vlasnik tog doma Pero Marić istovremeno i vlasnik prodavnice pogrebne opreme u čačanskom naselju Ljubić!

Neko bi mogao da kaže da je čovek samo pokazao sposobnost da zaokruži posao - od smeštaja i brige za stare do njihovog sahranjivanja - ali je ipak dominantan utisak da se u oblasti socijalne brige za stare i nemoćne pre svega razmišlja o brzoj zaradi i nedovoljnoj državnoj kontroli.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulić juče se, međutim, požalio da 175 domova za stare koliko ih ima u Srbiji, kontroliše svega deset inspektora.

- Naša inspekcija i pored toga uradila je prošle godine više kontrola nego u prethodnih 10 godina i zatvorila 22 ilegalna doma za stare - tvrdi Vulin.

Svako ko je tražio smeštaj za svog obolelog roditelja ili bliskog srodnika, mogao se uveriti da na tržištu ovih usluga vlada rasulo, pa čak i tamo gde ste spremni da izdvojite ogroman novac za srpske uslove, a to je između 500 i 700 evra mesečno, koliko u proseku košta smeštaj u dvokrevetnoj sobi.

Od neadekvatnog prostora koji se stavlja u funkciju doma do higijene, kvaliteta hrane i onog najosetljivijeg segmenta - zdravstvene usluge. Zbog ovog poslednjeg, većina ljudi nastoji da, kada već mora, svog rođaka radije smesti u državni dom, gde osim lekara opšte prakse, postoji i internista. Državni su, međutim, prebukirani i praktično se tek smrću jednog korisnika otvara mesto za prijem novog.

Inače, inspektori socijalne zaštite su u januaru prošle godine zabranili rad ilegalnog doma u vlasništvu Petra Marića, ali je on već u aprilu za isti objekat dobio licencu na pet godina.

Brojka od 55 rešenja zabrane rada koje je nadležna inspekcija izrekla za privatne staračke domove u periodu od aprila 2004. do avgusta 2014. godine, i to samo za centralnu Srbiju, takođe sama za sebe dovoljno govori.

Štede na osoblju i higijeni

Vanredni inspekciji nadzor je utvrdio da dom u Vranićima nije imao dovoljno stručnog osoblja, što je inače hronična boljka privatnih, ali i državnih domova. I za onu jednu doktorku koju je angažovao vlasnik nije mogao da se seti imena. Na primedbu da su inspektori imali primedbu na higijenu i rukovanje hranom, Petar Marić odgovara da "nije bio tu i da ne može da komentariše".

Tanjug

Pročitajte još:

* Peta žrtva salmonele u Vranićima

* Vaskršnja jaja odnela četvrti život u Vranićima

* Konobarica ubijena zbog ljubomore

* Bračni par preminuo zbog trovanja ugljenmonoksidom

POVEZANE VESTI

Utorak 21.04.2015. 10:31
mesecni namet je sica.najvise se profitira od nekretnina koje se otimaju od starih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online