Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
03:20 >> 14:42h
Vestionline A

Danas 11 godina od napada na RTS

Paljenjem sveća i polaganjem venaca kod spomenika "Zašto" u Abardarevoj ulici u Beogradu, porodice, kolege i prijatelji odali su jutros poštu radnicima RTS-a, koji su poginuli u bombardovanju državne televizije u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine.

U zgradi RTS-a ubijeno je 16 radnika televizije: Jelica Munitlak (28), šminker, Ksenija Banković (28), video mikser, Darko Stiomenovski (26), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (27), tehničar u masteru , Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (31), električar, Aleksandar Deletić (31), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (34), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, Slobodan Jontić (54), monter.

 

Godinu dana po bombardovanju, međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" oglasila se saopštenjem u kojem se navodi: "23. aprila 1999. godine u 2.06 NATO je bombardovao zgradu RTS-a u Beogradu gde je usmrtio 16 ljudi.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj... I pored ratne propagande ovog medija, nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za bombardovanje zgrade RTS-a. NATO nije upozorio civile. 

Novinari obeležili 11 godina od bombardovanja RTS-a


Razvijanjem transparenta "Mediji nisu vojni cilj" ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici, Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije obeležili su danas 11 godina od NATO bombardovanja te medijske kuće u kome je poginulo 16 zaposlenih.


Predsednica UNS-a Ljiljana Smailović rekla je novinarima da su članovi Udruženja i predstavnici Sindikata tim potezom želeli da skrenu pažnju na to da priroda nekog režima ne može biti izgovor za ubijanje novinara i radnika određenih medijskih kuća - ni kada je reč o RTS-u, a ni kada je reč o medijima u Iraku i Avganistanu.


"Uzimati za metu novinare koji su bili prisiljeni da rade pod takvim režimom je nedopustivo. Ubijanje novinara i radnika RTS-a ukazuje na sve okrutnije postupanje vojske prema novinarima", kazala je Smailovićeva.


Prema njenim rečima, posle bombardovanje RTS-a različite vojske se osećaju komfornije, a novinare tretiraju kao legitimne vojne ciljeve. "Radio-televizija Srbije nije bila legitiman vojni cilj, a to ne mogu biti ni druge medijske kuće", naglasila je Smailovićeva.


Predstavnici novinara i sindikata su potom odali poštu poginulim radnicima RTS-a paljenjem sveća i polaganjem cveća pored spomenika "Zašto" u Tašmajdanskom parku.

Zgrada je smeštena u gusto naseljenom gradskom jezgru. Osoblje u njoj nalazi se 24 časa dnevno. Bio je to potpuno nepotreban napad", naveo je "Hjuman rajts voč".


Čelnici NATO ostali su, međutim, pri tvrdnjama da je napad bio opravdan iznoseći kontradiktorna objašnjenja, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je formirana da ispita, između ostalog, i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.


Evropska federacija novinara (EFJ) uradiće sve što je u njenoj moći da se ne zaboravi napad NATO-a na Radio-televiziju Srbije u kojem je poginulo 16 medijskih radnika, izjavio je na zasedanju najvećeg evropskog novinarskog udruženja u Istanbulu generalni sekretar EFJ Ejden Vajt.


Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je 2002. na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici. Porodice stradalih i njihove kolege iz RTS-a održale su i ove godine, kod spomenika "Zašto", pomen, upalivši rano jutros sveće i položivši cveće na spomen obeležje. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online