Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.12.2014.
05:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ubistvo iz milosrđa (4): Ubio ga hleb

Eutanazija se češće naziva pomoć pri umiranju, umesto ubistvo iz milosrđa. Doktor Milivoje Milenković u knjizi "Eutanazija ili ubijanje iz milosrđa", koja je objavljena još 1940. godine u Skoplju, tvrdio je da je pitanje eutanazije etički nerešivo.

Ubistvo iz milosrđa (4): Ubio ga hleb
 

On je smatrao da se pitanje eutanazije mora rešavati u paketu koji čine dozvola abortusa, samoubistva, smrtne kazne, i naravno nje same, jer im je zajednički rezultat ubistvo. Upoređuje eutanaziju sa lapotom, činom kojim su do 19. veka potomci usmrćivali ostarele i neproduktivne članove porodice.

Ubistvo iz milosrđa:

1. Mušterije smrti

2. Smrt po porudžbini

3. Manekeni lapota

Lapot je osoben za zajednice sa primitivnim oblikom privređivanja, koje su izložene ćudima rodnih ili nerodnih godina, dobre ili loše ispaše, obilnog ili mršavog ulova; u kojima se uvek postavlja pitanje suvišnih usta. Iščezavanje lapota nastalo je pod pritiskom jačanja državne vlasti i uvođenja zakona. Ipak, lapot postoji i danas u novoj socijalnoj formi, ako se ima u vidu praksa država u tranziciji - ne ubijam te ja već tvoja bedna penzija, ali i besparica u državnoj zdravstvenoj kasi.


Lapot nije bila specifičnost samo balkanskih naroda već su i Prusi ubijali stare i iznemogle roditelje, navodno, po izričitoj njihovoj želji. U Švedskoj po crkvama su bile izložene "porodične budže", kojima su na svečan način ubijani teški i neizlečivi bolesnici, onemoćali starci. Kod američkih Indijanaca postojao je običaj da se stari i iznemogli ostave u šumi, gde bi skapali od gladi i žeđi, ili bi ih rastrgle zveri.


Odluku o tome kome je kucnuo čas za lapot (do 19. veka to je bilo kad se napuni 60 godina), donose starešine porodičnih zadruga. Izvršenje se prepušta potomcima. Dobošar zatim oglasi lapot, a "kandidat" pristupa praznično odeven. Na glavu mu se stavi pogača ili kukuruzni hleb i izgovori se: "Ne ubijamo te mi nego ovaj hleb." Pa se raspali tojagom. Većina onih nad kojima je bilo određeno da se izvrši lapot, prihvatala je taj čin spokojno.

Sutra - Ubistvo iz milosrđa(5): Lekari na sudu zbog skupog recepta

POVEZANE VESTI

Sreda 03.12.2014. 12:36
Izuzetno me čudi da danas čovek još uvek nije podigao glavu i saznao nešto više o sebi, svojoj pravoj prirodi, svrsi i smislu života pa pristupa ovakvim temama sa pozicije prošlih vremena, sa pozicije svesti koja je morala biti davno nadrašćena. Nalazimo se u trenutku koji od nas, kao čovečanstva, traži da nađemo novi prolaz kako bismo mogli nastaviti napred i opstati. Mali je prostor za ozbiljniji komentar pa zato samo preporučujem dve knjige: "Putovanje Duša" od Dr. Michaela Newton-a (ima je na Googlu) i "Ključ života" koja se može naći u knjižari Delfi u Resavskoj 33 u Bgd. Treba podrobnije upoznati prirodu života čiji smo deo da bismo mogli ići napred.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online