Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 11.11.2014.
05:36
D. Đorđević - Vesti A

Sudbina knjige u svetu reklame (3): Hitovi su štivo koje napišu starlete

Čitanje ljudima nije samo bilo izvor obrazovanja, nego je otkrivalo i nove svetove, filozofije, otvaralo pitanja, davalo odgovore. Danas su internet, televizija i mobilni telefoni zamenili knjigu, a na svakom koraku se primećuje opadanje pismenosti kod mladih i opadanje društvenog ugleda književnosti, kaže za "Vesti" Milica Mitić, profesorka srpskog jezika i književnosti u srednjoj Tehničkoj školi u Vranju i doktorant Filološkog fakulteta u Beogradu.

Milica Mitić: Porodično okruženje ne deluje podsticajno na razvoj čitalačkih navika kod mladih ljudi
 

- Nove tehnologije i potrošačko društvo nameću život koji od dece prave invalide. Dobrim ljudima postaje se znanjem, čitanjem, razmišljanjem, rasuđivanjem. Knjige su te koje nas mogu promeniti nabolje i ne treba ih doživljavati kao pojam za razbibrigu i ubijanje vremena.


Čitaju li mladi danas?
- Opštepoznato je da danas deca sve manje čitaju, da knjiga kao medij polako pada na začelje. Sve se svelo na protok informacija, kojima smo zatrpani sa svih strana. Zaključak je da u svemu moramo imati mere, jer nismo protiv savremene tehnologije. Knjiga među mladima je postala netražena. Većina njih čita zato što mora, a ne zato što voli čitati. Slobodno vreme mladih bazira se na pretraživanju interneta, gledanje televizije ili slušanju muzike. Mali procenat je onih koji u slobodno vreme čitaju.

Lektira i navika

Postoje li još neki načini na koji biste mogli približiti lektiru učenicima?
- Možemo im pružiti mogućnost odabira književnih naslova prema individualnim sklonostima. Slobodan izbor nasuprot nametnutom sigurno bi imao bolje rezultate, jer sve ono što nam je nametnuto, najčešće je i mrsko. Možemo promeniti i način razgovora o lektiri, ne nametati vlastite doživljaje dela već dozvoliti učenicima da iskažu svoje doživljaje. Decu treba navikavati na čitanje od malih nogu i usaditi im čitalačke navike.

Lektira je, barem, obavezna?
- Poražavajuća ja činjenica koliko deca ne žele da čitaju. Lektira je samo jedan od načina na koji se deca podstiču na čitanje, ali literatura koja je propisana lektirom često je neprilagođena uzrastu i interesovanjima učenika. Obaveznu školsku lektiru pročita tek poneki đak, učenici su uglavnom uvereni da čitanje ne može biti zanimljivo, uzbudljivo i ugodno. Čitanje lektire najčešće im je naporno jer zahteva intenzivnu koncentraciju tokom dužeg vremenskog razdoblja.


Ima li još problema sa kojima se mladi suočavaju pri čitanju knjiga?
- Drugi problem kod mladih jeste što ne umeju da odaberu šta će pročitati. Moramo se dotaći komercijalnog prodavanja knjiga na trafikama koje ne spada u lepu već naručenu književnost. Ona se ne kupuje na takvim mestima, jer ne može prodavac na trafici da ti preporuči knjigu kad je i on sam nije pročitao, a i ne razume se u nju. Takva mesta upropašćavaju sve one vrednosti koje samo čitanje nosi. Takve knjige ne mogu da imaju vrednost ako ih dobijaš uz novine za 500 dinara. Mladi ne shvataju da nije lepo ono što je komercijalno, već ono što je tradicionalno i klasično. Čar odabira dobre knjige leži u tome prošetati se do biblioteke ili knjižare i obogatiti se nekim novim doživljajem.

Roditelji ne čitaju
Kakva je danas uloga roditelja?

- Porodično okruženje ne deluje podsticajno na razvoj čitalačkih navika kod mladih ljudi. U podsticanju dece da čitaju bitnu ulogu odmalena imaju roditelji. Danas to nije slučaj. U mnogim porodicama se knjige cene, ali ne i čitaju. To što deca ne čitaju zapravo je odraz činjenice da odrasli nemaju čitalačke navike.

Mnogo je onih koji pišu malo koji čitaju?
- Danas svako može da napiše knjigu ako ima i malo novca i potrudi se to da proda. Mladi se pomame za naslovom, pa tako hit među njima postane knjiga o životnom putu Novaka Đokovića, a da se nikad ne zapitaju da li bi trebalo pročitati i neko delo savremenih klasika. Hitovi su i knjige koje napišu poznate TV voditeljke, pevačice, starlete.


Da li se nekad više čitalo?
- Nekada se zaista čitalo. Ali i roditelji dece su insistirali na tome. Svaki roditelj koji je hteo da mu dete ponešto nauči o književnosti, upisivao je dete u biblioteku od malih nogu kako bi kod njega stvorilo čitalačku naviku. U početku su to bile bajke, basne i priče za decu prilagođene uzrastu, a zatim bi dete, pošavši u školu, samo biralo šta će čitati. I uticaj roditelja je bio, pre svega, bitan i najpresudniji. Danas, većina roditelja i ne zna gde se nalazi gradska biblioteka.

Sudbina knjige u svetu reklame:

1. Kokodakanje u knjižari

2. Roblje profita i književna gerila

Imaju li odgovornost i profesori?
- Odgovornost je i na nama koji imamo isto toliko udela u negovanju čitanja kod mladih. Moramo na svaki način da ih motivišemo da zavole knjigu, da pronađemo način koji će ih zaintrigirati za čitanje.


Sa čim se suočavate u školi?
- Iz godine u godinu kada na početku školske godine pitamo decu ko želi da se upiše u biblioteku, od 25 učenika, samo se troje prijavi da želi.


Imate li svoje metode rada sa učenicima?
- Na kraju svake školske godine, kao obavezan domaći zadatak, zadajem učenicima da mi pripreme jedno izlaganje od 15 minuta o omiljenoj knjizi koju su pročitali prethodne godine. Da, samo čujete koji su to naslovi! Prvo mi spominju naslove lektira iz osnovne škole poput "Orlovi rano lete", "Tom Sojer", "Dečaci Pavlove ulice", a zatim kad kažem da ne može školska lektira, oni počnu da nabrajaju knjige Mirjam, jer su gledali ekranizovane serije, film "Montevideo", jer postoji istoimena knjiga i u stvari niko i ne pročita knjigu. Mali broj njih nabroji delo nekog dobrog pisca koji se teško čita.

SUTRA - Sudbina knjige u svetu reklame (4) : Jeftina kultura za Velikog brata

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 08:51
Ispravno tumacenje, zlo je uvek ono sto je lako dostignuti.
Utorak 11.11.2014. 08:59
Kako mladi čitaoci da budu pismeni, kada ni "mladi" pisci nisu pismeni?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online