Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.11.2014.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sajber promocija (3): Pametni telefoni, zastarela vlast

Beogradska inicijativa za digitalnu i javnu diplomatiju (BIDD) je nevladina organizacija koja okuplja poznavaoce diplomatije i digitalnih tehnologija koji su se organizovali radi promovisanja korišćenja digitalne diplomatije u Srbiji i regionu.

Srbija ne koristi adekvatno digitalni svet kako bi svoje interese zastupala na jedan inovativan, pristupačniji ali i dinamičniji način: Gavrilo Nikolić
 

Jer, stanovništvo i javna uprava u Srbiji nisu u dovoljnoj meri prilagođeni modernim tokovima poslovanja i komunikacije, kaže za "Vesti" Gavrilo Nikolić, član upravnog odbora ove inicijative.

U okviru kuće

Vuk Drašković u vreme dok je bio šef diplomatije, krajem 2006. godine pustio je u rad digitalni sistem Ministarstva spoljnih poslova, u Beogradu. Uvođenjem sistema za obradu i razmenu službenih dokumenata Ministarstva srpska diplomatija, kako je tad rekao Drašković, "postaje brža, preciznija, sigurnija i efikasnija". Međutim, ovaj digitalni sistem koristi se samo u okviru ovog ministarstva.

- Srbija nema dovoljno resursa da se "face to face" prezentuje u međunarodnim odnosima. Ne koristi adekvatno ni digitalni svet kako bi svoje interese zastupala na jedan inovativni, pristupačniji, ali i ekonomičniji način. Srpske diplomate, državni službenici, donosioci odluka, ali i kompletna digitalna populacija u Srbiji tek treba da se edukuju i organizuju u mreže koje će primenjivati digitalnu i javnu diplomatiju u praksi. Mi pripremamo i studiju koja će objektivno i analitički prikazati stanje digitalne diplomatije u regionu. Pošto svako od nas ima mogućnost pristupa internetu, svako može zastupati sopstvene, ali i šire, nacionalne interese. Samim tim može biti digitalni diplomata. Međutim, da bi neko bio dobar digitalni diplomata mora proći i dodatnu digitalnu obuku. BIDD nije tu da bi vodio virtuelne "ratove" niti propagirao negiranje pojedinačnih vrednosti. Mi delujemo kroz konkretne istraživačke i obrazovne projekte - objašnjava Nikolić.


U Srbiji se od digitalnih medija Tviter i Fejsbuk mestimično koriste, dok ni najstariji način veb predstavljanja putem sajtova ili portala nije adekvatno upotrebljen.

Sajber promocija:

1. Srpski imidž je u 19. veku

2. Gde su nam studenti?


- Sajtovi naših institucija ne prate moderne tokove, ni digitalne medije. Međutim, digitalnu diplomatiju ne čine samo društvene mreže i sajtovi. Tu su npr. aplikacije za pametne telefone koje mogu olakšati život građanima. U njihovom slučaju postoji veliki prostor za delovanje - uveren je Gavrilo Nikolić.

Država 21. veka

Sjedinjene Američke Države, kaže Nikolić, za sada najviše ulažu u digitalnu diplomatiju, odnosno kako je oni nazivaju "državništvo 21. veka".
- Oni ne samo da imaju poseban sektor u okviru Stejt departmenta posvećen pitanjima digitalne diplomatije, nego veoma vode računa o digitalnoj zastupljenosti i dostupnosti sopstvenih zvaničnika i institucija putem pre svega društvenih mreža, ali i veb-prezentacija. To rade i Kanada, Indija, Rusija, Velika Britanija i Francuska kao bitniji igrači - navodi Nikolić.

Sutra - Sajber promocija (4): Oprost greha na internetu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online