Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.10.2014.
05:45
D. Dekić - Vesti A

Ambasade planule, generali "izgoreli"

Četvorica sada već bivših policijskih čelnika Srbije odgovorni su za paljenje stranih ambasada u Beogradu tokom mitinga "Kosovo je Srbija", utvrdila je Radna grupa MUP- Srbije.

(Ne)namerni propust: Borivoje Tešić
 

Kako je otkrila istraga, odgovornost što su nemačka i ambasada SAD 21. februara 2008. čitavih 20 minuta ostale bez policijske zaštite snose generali Mladen Kuribak, tada načelnik Uprave policije, Borivoje Tešić, bivši komandant Žandarmerije, Stevan Bjelić, načelnik beogradske policije i Slobodan Vukolić, jedan od načelnika u Policijskoj upravi Beograda.

Proces protiv demonstranata

Pred Višim sudom u Beogradu, u aprilu prošle godine, počeo je postupak protiv 12 osoba optuženih za izazivanje opšte opasnosti, koji još uvek nije okončan. Na teret im se stavlja da su 21. februara 2008. u 18.30 organizovano došli do ambasade SAD, gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i izazvali požar u kome je poginuo student Zoran Vujović. Pre toga su, kako je navedeno, gađali ambasade Hrvatske i Nemačke, gde su izazvali manji požar. Učesnike nereda su snimile kamere postavljene oko ambasada.

Utvrđeno je da oni nisu na pravi način reagovali i sprečili napade demonstranata na ambasade i njihovo paljenje. Da li je do propusta došlo namerno, po političkom ili drugom nalogu ili je reč o profesionalnim greškama? Iako istraga političkog dela ove priče tek sledi, već nekoliko godina unazad se spekuliše da je na vrhu komandnog lanca bio c, šef kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

Najbliži Koštuničin saradnik je, prema tim spekulacijama, izdao nalog da se policija, koja je obezbeđivala ambasade povuče "radi pregrupisanja", zbog čega su zgrade ostale potpuno neobezbeđene.


Otkrivanje naredbodavaca i počinilaca ovog događaja Nemačka je 2012. ispostavila Srbiji kao jedan od sedam uslova za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji. Da Berlin poseduje i snimke razgovora iz kojih se može zaključiti ko je naredio povlačenje policije, ukazao je bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

- Ja sam ih upozorio da taj snimak ne bi bio dokaz na sudu u Srbiji - rekao je nedavno Visković.

POVEZANE VESTI

Subota 11.10.2014. 06:22
NISU KRIVI....
Subota 11.10.2014. 09:50
Kad ćemo saznati ko je kriv za bombardovanje jedne suverene zemlje? I ko će za to snositi krivicu? Za ambasade svi znamo da su paljevine nameštene, i to ne od vlasti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online