Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
03:42
Vestionline, Tanjug A

Danas je Dan Roma

Romi kojih, prema procenama, u Evropi ima osam do 12 miliona, a u Srbiji oko 450.000, danas proslavljaju svoj Dan.

Srbija je tokom predsedavanja Dekadom Roma od juna 2008. do juna 2009. sprovela konkretne mere za uključivanje romske populacije u naše društvo, ali i istovremeno doprinela širenju romske politike na nivou cele Evrope, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić na međunarodnoj konferenciji u Beogradu. 

Đelić je istakao da je tokom predsedavanja naše zemlje usvojena Strategija za inkluziju Roma, izdvojeno 120 miliona dinara za specifično obrazovanje Roma i ratifikovan zajam od 10 miliona evra za rešavanje stambenog pitanja manjina.

Srbija je 25. juna 2009. predala Slovačkoj dužnost da predsedava Dekadom Roma.

Otvorena izložba povodom Svetskog dana Roma


U Muzeju romske kulture u Beogradu večeras je, povodom 8.aprila- Svetskog dana Roma, otvorena izložba pod nazivom "Građani sveta ovde pored nas".


U ovoj kulturnoj ustanovi prvi put se obeležava ovaj dan izložbom koja se sastoji od dva segmenta: na autentičan način prikazan je deo materijalne kulture ovog naroda, koju čine knjige, alat, suveniri i drugo, a drugi u obliku izložbe portreta znanih i neznanih Roma.


Ispred Muzeja gosti iz Udruženja "Valjevo za vas" predstavili su odeću u etno stilu, kočije, kotliće, tradicionalni romski šator...


Državna sekretarka u Ministarstvu za kulturu Nadica Momirov kazala je, otvorivši izložbu, da je 8. april datum od izuzetnog značaja za unapređenje položaja Roma u društvu, upoznavanja njihovog porekla i načina života.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma.

Diskriminacija Roma i danas postoji

Potpredsednik Socijaldemokratskih partija Evrope Hanes Svoboda zatražio je sveobuhvatnu strategiju EU za integraciju Roma.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da je od 2008. godine sprovelo niz aktivnosti u cilju unapređenja zdravstvene zaštite romske populacije, poput zapošljavanja zdravstvenih romskih medijatorki.


Zahvaljujući njihovom radu evidentirano je 29.681 porodica, odnosno 102.661 Roma, vakcinisano 4.800 dece, dok je njih 947 upisano u školu.


Obezbeđena su lična dokumenta i zdravstvene legitimacije za 5.677 Roma, dok je materijalnu pomoć dobilo 840 Roma.

"Romsko stanovništvo u mnogim zemljama Evrope i dalje je pod velikim pritiskom diskriminacije", naglasio je Svoboda, dodajući da je to pre svega slučaj u pojedinim državama Balkana, zbog čega Unija mora biti veoma obazriva prilikom proterivanja Roma u te zemlje, posebno na Kosovo.


"Ono što je Evropi hitno potrebno jeste sveobuhvatna strategija za integraciju Roma u državama članice Unije, ali i onim zemljama koje u dogledno vreme žele da pristupe", objasnio je Svoboda.


 "Činjenica da su mnogi Romi iskoristili viznu liberalizaciju za pojedine države Balkana kako bi zatražili politički azil u nekim zemljama EU, kao što je na primer Švedska, jasno pokazuje teško stanje mnogih Roma.

Istovremeno ono pokazuje da su pojedine sumnjive organizacije, koje se kriju iza turističkih agencija, koriste stanje Roma, koje nagovaraju na iseljavanje kako bi iz toga pravili profit", ukazao je on.


Svoboda je ujedno najavio da će sredinom aprila predvoditi delegaciju socijaldemokratske frakcije Evropskog parlamenta koja će posetiti Srbiju, kako bi razgovarala o položaju Roma sa predstavnicima Vlade i Roma. U toku ove godine planirane su i posete Mađarskoj i Slovačkoj istim povodom.

Bez punog učešća Roma, nema izlaska iz siromaštva


Bez punog učešća Roma u političkom i društvenom životu zemlje nemoguće je tu populaciju izvesti iz siromaštva i bede, ali se naporima države i nevladinog sektora može poboljšati njihov položaj, rečeno je danas na sednici skupštinskog Pododbora za pitanja Roma.


Na sednici, održanoj u formi javnog slušanja, povodom Svetskog dana Roma, član Nacionalnog saveta romske zajednice Živojin Mitrović je rekao da je Vlada Srbije, u saradnji sa Nacionalnim savetom, kreirala nediskriminatorsku politiku, usvojila Strategiju za unapređenje Roma, Akcioni plan za njeno sprovođenje, a prvi put je otvoren i Romski muzej.


On je kazao da je u proteklih šest godina, od početka primene Dekade Roma, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, upisano 913 učenika u osnovne škole, 620 studenata na fakultete, dok je ove godine upisano 219 učenika u srednje škole, 100 studenata, obezbeđeno 170 studentskih stipendija i za isto toliko akademaca obezbeđen smeštaj u studentske domove.


Državni sekretar u Ministarsvu prosvete Tinde Kovač - Cerović rekla je da postoji i politička volja i zakonski okvir za unapređenje položaja Roma, ali da je ekonomska kriza dovela do izolacije i dodatnog osiromašenja te populacije.


Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete je donelo niz mera kojima je obezbeđen upis dece u predškolske ustanove iz "osetljivih grupa", aktivna dopunska nastava... i najavila organizovanje projekta za obrazovanje romskih nastavnika.


Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Ljiljana Lučić je naglasila da je siromaštvo najveći uzrok ekonomske i socijalne isključenosti Roma i dodala da je u pripremi novi zakon kojim će biti bezbeđeni mehanizmi za bolju egzistenciju romskih porodica kroz socijalnu pomoć i dečije dodatke.


"Tim zakonom biće obuhvaćeno 40 odsto više domaćinstava, a iznos pomoći biće povećan za oko 70 odsto", rekla je Lučićeva i dodala da 73 odsto romske populacije (koja je tražila) dobija socijalnu pomoć, a skoro 90 odsto dečije dodatke.


Lučićeva je istakla da su žene Romkinje najviše diskriminisane, ne samo zbog tradicionlanog načina života, već i zbog neinformisanosti i neznanja. Kao primer ona je navela da se, prema istraživanju UNHCR-a, 45,9 odsto žena udaje pre 18. godine, a 12,5 odsto pre navršene 15. godine života.

 

Obnovljeno 25 romskih kuća u Doboju

Predsednik Skupštine opštine Doboj Enes Suljkanović, zamenik načelnika opštine Mladen Mićić i odbornik nacionalnih manjina Dragan Marković danas su, povodom Međunarodnog dana Roma, 8. aprila, primili delegaciju Roma.

Osmanović je tokom razgovora sa čelnicima lokalne vlasti predstavio materijalno-finansijsko stanje i socijalne potrebe romske zajednice i naglasio potrebe za završetak obnove kuća za desetak porodica, kao i asfaltiranje preostalih stotinjak metara puta.

Osmanović je podsetio da dobojska romska zajednica sada ima 37 porodica sa oko 380 članova od kojih niko nije zaposlen.

On je istakao da od ukupno 174 dece njih 38 redovno pohađa osnovnu školu.

On je dodao da je s ciljem uključenja mladih Roma u kulturni život Doboja, a time i čuvanja od zaborava muzičkog dela romske kulture, u avgustu 2008. godine osnovan orkerstar koji nosi naziv "Zlatni točak".

Nakon prijema su predstavnici opštine i romske zajednice prisustvovali kulturno-umetničkom programu koji su pripremili i izveli mladi Romi u velikoj sali Skupštine opštine Doboj.

Uručeno 40 laptop računara učenicima romske nacionalnosti


Povodom Svetskog dana Roma, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić uručio je danas najuspešnijim učenicima romske nacionalnosti viših razreda osnovnih i srednjih škola 40 laptop računara.

"Dodeljivanjem računara želimo da otklonimo predrasude i pokažemo da je netačno uverenje da su Romi neobrazovani", rekao je Čiplić i dodao da je ministarstvo i prošle godine povodom Svetskog dana Roma dodelilo računare najboljim romskim đacima.


Čiplić je ukazao da romska zajednica ima problema, ali da se ona transformisala, kao i da je sada neophodno da društvo stvori pravu sliku o njima.


Ministar je rekao dobitnicima laptop računara da oni predstavljaju "romsku elitu".
Svi dobitnici imaju odličan uspeh u dosadašnjem školovanju, a među njima ima i dobitnika nagrada sa međunarodnih, republičkih, opštinskih i gradskih takmičenja.


Na konkurs ministarstva, koji je trajao od 10. do 26. marta, prijavilo se 115 kandidata iz cele Srbije.


Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. arpil obeležava kao Svetski dan Roma.


Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima Romi žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Kipreos: Potrebno dalje unapređenje položaja Roma u Srbiji

 

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos izrazio je, povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma, nadu da će dalje biti unapređen položaj Roma u Srbiji i pozvao na njihovo uključivanje u reforme koje sprovodi Vlada Srbije, saopštila je danas Misija OEBS-a u Srbiji.


"Odlučno ohrabrujem romsku zajednicu da iskoristi svoje pravo i učestvuje u što većem broju na manjinskim izborima kako bi imala nacionalni savet koji će raditi zajedno sa državnom vlašću u pravcu unapređenja pozicije romske zajednice. Posebno bih ohrabrio učesće žena u savetu", rekao je ambasador Kipreos.


"Podržavamo napore za pristup Roma zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju", istakao je Kipreos, napominjući da je potrebno preduzeti još mnogo koraka, kako bi Romi bili potpuno uključeni u sve strukture društva u Srbiji.


U saopštenju se navodi da je Misija OEBS-a spremna da pruži podršku naporima državnih institucija i romskih organizacija u pravcu integracije Roma u društvo u Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online