Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 24.08.2014.
06:42
J. L. Petković - Vesti A

U školu praznih ruku i stomaka

Dvanaestogodišnja Jovana Perić prošle godine je osvojila 20. mesto na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u Beogradu. Prvi i jedini put je videla glavni grad Srbije. Neko bi možda pomislio da to i nije veliki uspeh, ali za malu plavokosu Jovanu koja živi u Kalabić mahali na obodu opštine Kosovska Kamenica, on je ogroman. Na takmičenje se plasirala iako nema kompjuter, pa čak ni knjige za školu. Ona u šesti, a njene sestre u niže razred osnovne škole, i ove godine će krenuti bez udžbenika.

Tri godine ih niko nije obišao: Porodica Perić

 
- Najviše bih volela da imam knjige za školu, jer ih prošle godine nisam imala, odgovorila je kao iz topa na pitanje šta joj nedostaje.


- Nastavnica mi je prošle godine kupila jednu knjigu, a posle sam tražila od druge dece da mi pozajme kada mi je trebalo da učim. Sada, za raspust, sam čitala lektiru, Toma Sojera i mnogo su mi se dopale njegove pustolovine, priča Jovana.

Šestočlana porodica Perić jedini su žitelji mahale, udaljene 15 kilometara od Kamenice, a do koje se stiže zemljanim putem probijenim kroz gustu šumu. Osim najstarije Jovane, Negovan (42) i Živica (29) imaju još troje dece, od toga dvoje školske.

Devojčici pomoć možete da uputite na adresu:

Negovan Perić, Kalabića mahala, 38 260 Kosovska Kamenica, Srbija. Ili putem humanitarnog mosta na mejl: hmost@frvesti.com

- Sada krećem u četvrti razred. Volim da idem u školu, kaže mlađa Ivana. Bez novog ranca, svesaka i olovaka, u prvi razred će ove godine krenuti i Anđela. Tri sestrice sitnog rasta ići će zajedno strmim šumskim puteljkom do glavnog puta, gde inače sačekaju autobus do škole.


- Škola je u Populanci, i osim mene u razredu ima još troje đaka. Autobus ide, osim kada se ne pokvari. Zato često idemo peške, jer ima dva kilometara do tamo, dodaje Jovana.


Perići žive u maloj kućici koja nije do kraja opremljena, niti u njoj ima dovoljno mesta za sve. Žive od poljoprivrede, koliko da se prehrane, imaju i jednu kravu. Srećom, kaže Negovan, iz narodne kuhinje iz Gračanice dobijaju svaki dan hleb i čorbu.


- Od primanja imam dečji dodatak i socijalu od 15.000 dinara mesečno. Sada spremamo decu za školu, a nemao sa čim. Snalazimo se kako možemo. Sadimo luk, malo pšenice. Šta ćemo, priča Negovan. Kako kaže, nadležni su ih zaboravili.
- Tri godine niko ovde nije došao da nas poseti. Poslednji put smo pre dve godine dobili brašno - dodaje on.

Strah od injekcije

Stidljivo, mališani kažu da nisu još odlučili čime bi se bavili u budućnosti.
- Moja mama kaže da budem doktor. Ali ja ne znam. Strah me da dam injekciju, iskreno je kazala Jovana.


U kameničkoj opštini nije mali broj srpskih porodica koje loše žive, međutim, po mišljenju mnogih, Perići žive u najtežim uslovima. Iako za njihove probleme znaju mnogi, neshvatljivo je da deca koja stanuju nedaleko od administrativne tačke razdvajanja Srbije i Kosova, nemaju školske knjige. Redakcija "Vesti" zvanično će zatražiti od Zavoda za udžbenike Srbije da obezbedi knjige ovim mališanima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.08.2014. 06:52
Političari da li vidite? Ili mirno sedite i jedete pečenu jagnjetinu i ispijate 20 godina staru šljivovicu što vam toče poltroni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online