Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 25.07.2014.
05:15
J. L. Petković - Vesti A

Srbi sami sebi najveći neprijatelji

Iako oni to ne priznaju, odluka srpskih poslanika da u kosovskom parlamentu podrže koaliciju okupljenu oko Ramuša Haradinaja već ih je dovela u politički lošu poziciju.

Još nije gotovo: Skupština Kosova
 

Ustavni sud Kosova suspendovao je izbor Ise Mustafe za predsednika parlamenta (ne bi bio izabran bez podrške Srba) i naložio Skupštini "da se uzdrži od svakog delovanja do konačne odluke" tog suda.


Rešenje je doneto po žalbi stranke Hašima Tačija, privremena odluka je doneta jednoglasno, a važi najkasnije do 18. septembra.


Tako je po ko zna koji put usporeno donošenje neophodnih zakona za formiranje Zajednice srpskih opština, koja će uskoro obeležiti godišnjicu intezivne priče o tome kako predstavlja trijumf briselskog dijaloga i kako je najvažnija stvar za Srbe na KiM, a bez ikakvih rezultata.

Odlučuje i Čulaković

O Tačijevoj žalbi Ustavnom sudu Kosova odlučuju i Srbi. Naime, zamenik predsednika Ustavnog suda Kosova, Ivan Čulaković, ujedno, kako je na sajtu te ustanove navedeno redovan profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, a optužen u aferi "Indeks". Čulaković je imenovan i u tročlano veće suda za razmatrante žalbe Tačijevih poslanika

O odluci Ustavnog suda u Prištini Aleksandar Jablanović, predsednik izborne liste Srpska, kaže da privremena mera znači "da svi zakonski rokovi prestaju da teku, i da ne postoji opasnost od novih paramenatrnih izbora".


- Najviše što može da se desi jeste da Ustavni sud proglasi izbor nije bio legalan, i da se ponovo glasa, što ni u čemu neće da promeniti glasanje. Za nas je skupština konstituisana, ali ako Ustavni sud kaže da nije, onda će ponovo će se ponovo ući u taj proces, objašnjava Jablanović.


Novoizabrani srpski poslanici su na pragu da naprave još jedan politički potez koji bi mogao da im se vrati u lice kao bumerang. Kako "Vesti" saznaju, u Prištini se razgovara o pismenoj podršci Ramuševoj koaliciji (u kojoj se sem Mustafe, nalaze i Fatmir Ljimaj, a podržava je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija) za izbor predsednika parlamenta.


- Ta koalicija je napisala peticiju koji su oni potpisali, odnosno svaki oslanik ponaosob je dao izjavu da je prisustvovao glasanju za Ise Mustafe. Dakle, onoga dana što su uradili na sednici, sada su pismeno potvrdili, kaže Jablanović.

Ponovo na glasanje: Aleksandar Jablanović
 


Analitičar Dušan Janjić smatra da su ovi potezi srpskih poslanika prva velika greška Aleksandra Vučića i Vlade Srbije kada je reč o položaju Srba na Kosovu.


- Srbi treba da ostave Albancima da se dogovore, da ne bi rezultat na kraju bio - za sve su krivi Srbi, i da ne bi na kraju postali legitimna meta političkog i drugog besa Albanaca. Princip je da manjina nikada ne učestvuje u stvarima koje većina mora da reši, ocenjuje Janjić.


Druga velika greška je, dodaje, što je predsedavajući odlučujućom sednicom kosovske skupštine bila Srpkinja.


- Sada je Ustavni sud vratio Albancima da se dogovore. Srbi ništa nisu dobili, samo su izgubili. Pokazali su da učestvuju u komplikovanju bezbedonosne situacije na Kosovu. A svim ovim potezima morali da sarađuju i sa Samoopredeljenjem, kao i sa Fatmirom Ljimajem koji je na poternici za hapšenje zbog ubistva Srba. Dakle, prekršeno je nekoliko principa.

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 06:01
Србима су највећи непријатељи фашисти:НАТО,САД и ЕУ.
Petak 25.07.2014. 07:27
Nama srbima na Severu Kosova,najveći nepriatelji su veleizdajnici,nikolić,vučić i njihov privezak dačić,a još veći su oni koji žive,ovde,a koji su za zarad lične koristi glasali na Tači izborima,pa im malo to beše no još se diče što su predsedavali Tači skupštinom JADNO!!! Ovaj PRIVEZAK JULINOV Jablanović LUPA GLUPOSTI,Janjić odlično analizira stanje i grešku TZV.Srba izdajnika koji su ušli u Tači skupštinu FARSA dirigovana od NATO ZLIKOVACA,POTPOMOGNUTA od veleizdajnika iz podaničke vlasti u BG.
Petak 25.07.2014. 08:43
Jablanovicu, a zasto je opasno ponoviti izbore, zar mislis da Vulin nece moci ponovo da napuni koverte u Srbiji i da izabere pet poslanika iz redova pokreta socijalista, za koje narod na Kosovu i Metohiji nije ni cuo, a kamo li da glasa za njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online