Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 31.03.2010.
00:31 >> 12:04h
Vestionline, Tanjug A

Usvojena Deklaracija o Srebrenici

Skupština Srbije kasno večeras usvojila je Deklaraciju, kojom je najoštrije osuđen zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, u julu 1995. godine. Od ukupno 149 poslanika koji su bili u sali, za deklaraciju je glasalo 127, protiv je bio 21, a jedan poslanik nije glasao. Kako prenose beogradski mediji, poslanici Srpske radikalne stranke napustili su salu pre glasanja.

Dokument o osudi zločina u Srebrenici podržali su poslanici liste "Za evropsku Srbiju", G17 plus, SPS, JS, PUPS i poslaničkog kluba manjina, protiv su bili DSS, NS, dok poslanici SNS, SRS i LDP nisu ni glasali.

Međutim, vrlo brzo posle usvajanja Deklaracije usledile su i reakcije naroda, naročito Srba iz inostranstva, koji su već počeli da cepaju srpske pasoše i traže ispis is državljanstva!

Poslanici u Skupštini Srbije pred početak glasanja

U Deklaraciji se navodi da Skupstina Srbije, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, najoštrije osuđuje zločin počinjen u Srebrenici i da očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude zločine počinjene nad Srbima.


Navodi se da srpski parlament najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljm nad pripadnicima drugih naroda i religija.


U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ta tragedija.

Sednica je bila prekinuta zbog zahteva opozicije za dodatnim konsultacijama u vezi tog dokumenta. Juče je po hitnom postupku stavljen na razmatranje predlog Deklaracije којu је predložilo 114 poslanika vladajuće koalicije. Zasedanjem su dominirale rasprave "po poslovniku" i replike, koje s vremena na vreme prekine iznošenje argumenata čija je tema Deklaracija.


Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred Haškim tribunalom.


Sve nekada sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i druge države bivše Jugoslavije pozvane su da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.


"Skupština očekuje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava", istaknuto je u Deklaraciji.


U preambuli Deklaracije navedena su međunarodna akta na koje se Skupština Srbije pozvala, među kojima su Ustav Srbije u kome stoji da su ljudski životi i dostojanstvo neprikosnovani i Univerzalna deklaracija UN o ljudskim pravima. U parlamentu je najavljeno da će uskoro biti usvojena deklaracija kojom će se osuditi zločini nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Poslanici LDP-a, nezadovoljni tekstom Deklaracije, naveli su da je Srbija odgovorna za genocid počinjen u Srebrenici, jer nije u potpunosti ispoštovala međunarodnu konvenciju o sprečavanju takvog zločina, iako je niko za to nije optužio.

Demokratska stranka Srbije (DSS) su ukazali da taj dokument deli žrtve i da je štetan za Srbiju i Republiku Srpsku, jer svađa narode i ne osuđuje zločine nad Srbima. Raspravu su obeležile polemike između naprednjaka Tomislava Nikolića i poslanika iz redova ZES-a, kao i nekoliko Esada Džudževića sa liste Bošnjačke liste "Za evropski Sandžak" sa jedne i Aleksandra Martinovića iz SRS sa druge strane.


Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija je, na početku sednice objasnivši predlog deklaracije u ime 114 poslanika vladajuće većine koji su ga i podneli, kazala da će usvajanjem tog akta biti otvorene nove perspektive generacijama koje dolaze, a Srbiji vraćen međunarodni kredibilitet i ugled.

Sreda 31.03.2010. 10:05
Mislim,i Afganistan ima minimum dostojanstva i samostalnosti u donosenju odluka u parlamentu. Sta vise reci za Drzavu Srbiju.Zalosno.
Sreda 31.03.2010. 14:49
Moram samo da Vas opomenem da ne zaboravite da ste Vi Svi blejali po ulicama oktorbra 2000 godine i trazili ovu istu vlast.. Sta ste drugo ocekivali od nje? Da ce biti za korist Srpskog naroda? Malo morgen.. Dosli su na vlast zahvaljujuci Sorosu, zapadnim obavestajnim sluzbama i prljavim parama takodje iz zapadnih zemalja.. Jeste sta drugo ocekivali?
Sreda 31.03.2010. 09:58
Ja koliko znam u deklaraciji koju je "banditska" skupstina usvojila nema reci genocid vec zlocin?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online