Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.05.2014.
08:18
D. Đorđević - Vesti A

Glomazni državni aparat (2): Menjam ženu

Dok direktori kolegijalno jedan drugom zapošljavaju žene u javnim preduzećima kojima rukovode, u Zdravstvenom centru zaposleno 200 ljudi za partijsku knjižicu

 

Primer koji pokazuje moć partijskog zapošljavanja na jugu Srbije je svakako slučaj "menjam ženu", odnosno pokušaj nekadašnjih direktora Direkcije za izgradnju i Novog doma Dragana Stojkovića i Gorana Petrovića (obojica su tada bili članovi DS) da svoje supruge zaposle u preduzećima kojima rukovode. Draganova žena je počela da radi u Novom domu, Goranova u Direkciji, ali kada je ova priča dospela u javnost, i jedna i druga su prestale da rade u ovom firmama i udomile se u drugim preduzećima. To kasnije nije smetalo Petroviću da svoju suprugu zaposli u Preškolskoj ustanovi kao - magacionera?!
 

Grad kao muzara

Gradska uprava je nekada imala manje od 200 zaposlenih, a danas tamo radi skoro 300 ljudi. U Predškolskoj ustanovi se broj zaposlenih poslednjih godina povećao za 60, u Direkciji za 50, Vodovodu i Komradu za po 30. U nekim javnim institucijama broj zaposlenih se čak učetvorostručio, pa tako Turistička organizacija umesto tri zaposlena, koliko ih je nekada bilo, sada ima 12.

Najtipičniji primer udomljavanja vojnika partije u Vranju je Sportski savez, gde je, prema našim saznanjima, zaposleno oko 40 partijskih kadrova. Osim nekoliko dežurnih i onih koji rade po klubovima, većina izađe u 10 sati na doručak i više se ne vrati, neki se ne pojavljuju na poslu ili dođu povremeno da vide kad će plata i da popiju kafu.

Dakle, postoje oni koji su godinama primali platu a da nisu dolazili na posao i jedino su bili hiperaktivni u predizbornoj kampanji. A takav Sportski savez u Vranju ima predsednika, direktora, generalnog sekretara i tri potpredsednika sa platama većim od 600 evra. Svrha postojanja tog saveza jeste da bude spona između lokalne samouprave i sportskih klubova ili kako Vranjanci kažu "protočni bojler".

Šta se sve dešava i koliko se para opralo u tom bojleru, ostaje da se nagađa jer se nikad niko nije bavio njihovim poslovima.Ne udomljavaju se u srpskim opštinama samo partijski kadrovi, tu su i razne konkubine koje lokalnim moćnicima služe za razbibrigu, ali i oni koji su platili radno mesto.

Dobitnici kapitala su uglavnom direktori javnih i državnih preduzeća. Unosna zapošljavanja postoje, prema našim izvorima, u pojedinim školskim ustanovama (do 5.000 evra), posebno u bankama za koje bogati Vranjanci ne pitaju koliko košta radno mesto za njihove sinove i ćerke, a oni mogu i da napreduju ukoliko se nastavi sa novčanom potporom.

Demokratske odluke

Mediji su pre nekoliko godina otkrili više skandala demokrata. Tako je obelodanjeno da se u ekspozituri vranjske Poštanske štedionice bez konkursa kao bankarski činovnik sa srednjom spremom zaposlila supruga tadašnjeg predsednika Skupštine grada iz DS. Takođe, u filijali Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja posao je dobila žena direktora filijale PIO fonda iz DS.

Tipičan primer jeste zapošljavanje bliže familije nekadašnjeg direktora Vodovoda Stojana Dimčića (član SPS) za kog se priča da je udomio najmanje petoro svojih bliskih rođaka. Kako su pisali lokalni mediji, suprugu je uspeo da zaposli u Gradskoj upravi, nakon što je radila u SDK i uzela otpremninu. Sina je zaposlio u sopstvenoj firmi. Ćerku je udomio u filijali Dunav osiguranje sa srednjom školom, kako su pisali lokalni mediji, iako je u Vranju u tom momentu sa istom stručnom spremom bilo oko 10.000 na birou.


Jedan od oprobanih recepata partijskog zapošljavanja na jugu Srbije s ciljem da se Vlasi ne dosete je pravilo "ja ću tvog, a ti ćeš mog". Broj zaposlenih se u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama drastično povećao u poslednjih desetak godina. Broj ne može da se utvrdi jer su zvanični podaci, ako se do njih dođe, drugačiji od onih u stvarnosti.Administraciju su dobila i novoformirana javna preduzeća poput Skijališta i Industrijske zone. U Skijalištima za sve partijski zaposlene nema mesta u kancelarijama. Tačno se zna da dođu ujutru, prijave se i odu u kafiće. Naravno, plata ih čeka svakog meseca. Ipak, rekord drži vranjski Zdravstveni centar.

Prethodni direktor i lokalni lider URS-a Uroš Trajković je bez saglasnosti Ministarstva zdravlja za svog mandata zaposlio 200 ljudi, od čega na neodređeno vreme više od 100. Njegovo direktorovanje, kao i njegovih partijskih kolega u drugim javnim preduzećima, poboljšalo je rezultat URS-a na lokalnim izborima maja 2012. godine za 4.000 glasova, ali je zdravstvenu instituciju dovelo do finansijskog kolapsa.

Glomazni državni aparat:

1. Aždaha koja ubija Srbiju

U nekim trenucima bilo je zaposleno i 200 neugovorenih radnika. Sve se to držalo na "kao na uzdi", da bi bili spremni za glasanje sa svojom porodicom i da to uverljivo prezentuju u stranci, snimcima mobilnih telefona ili drugim sredstvima. Kad je prošlo glasanje, krenula je ponovo rotacija - jedni idu kući, drugi dolaze, na po mesec, dva, tri, pa Jovo nanovo, sve dok su bili u vlasti.
 

 SUTRA - Glomazni državni aparat (3): Burazerska ekonomija

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online