Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.03.2010.
13:12 >> 13:34h
Tanjug A

Bombardovanjem udaren temelj za nezavisnost Kosova

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić ocenio je danas da je NATO bombardovanje Srbije bilo "kamen temeljac za izgradnju još jedne albanske države na Balkanu". Povodom obeležavanja 11 godina od početka bombardovanja administrator prizrenske eparhije vladika Atanasije osveštao je plato ispred Doma kulture u Gračanici na kome će biti podignuto spomen obeležje žrtvama bombardovanja i svim stradalim od 1999. godine do danas.

Jakšić je u izjavi Tanjugu, na 11. godišnjicu početka bombardovanja, istakao da je jedinstvo među srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji preko potrebno, naročito među Srbima koji žive na severu pokrajine, "zbog činjenice da su se mnogi usredsredili da upravo njih integrišu u kvazi državu koja izrasta iz bombardovanja".


Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je danas da i posle toliko godina "bombardovanje naše zemlje i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i dalje traje, ali u vidu ucena, pritisaka, podmetanja i uslovljavanja".


Srbi nikada ne treba da zaborave bombardovanje Srbije i današnji dan je prilika da se podsetimo svih nevinih žrtava, rekao je Milović.


Predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka i delegacije opština i okruga položiće danas cveće na spomenik žrtvama agresije NATO i albanskog terora u Kosovskoj Mitrovici, a posle protesta uslediće Marš mira do Zvečana, gde će učesnici zapaliti sveće za nastradale u svim napadima na Srbe u proteklih 11 godina.


U severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi će održati protestni skup, s početkom u 14 sati. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović najavio je da će sa skupa biti poslata jedinstvena poruka protiv nametanja strategije za sever Kosova.

U obraćanju pred više stotina Srba okupljenih u Gračanici vladika Atanasije poručio je da žrtve ne smeju biti zaboravljene, kao i da srpski narod ne gaji kult mrtvih već živih.


"U akciji pod nazivom `Milosrdni anđeo` bombardovali su našu zemlju, ubijali nedužne civile. Od njihovog dolaska do danas ubijeno je više od 1.000 Srba na njivi, u kući, na radnom mestu. Njihove žrtve ne smemo zaboraviti", rekao je vladika Atanasije. Pomenu je prisustvovalo više stotina Srba, incidenata nije bilo.

U ime porodica kidnapovanih i nestalih Verica Tomanović uputila je apel da se rasvetli sudbina još oko 500 Srba, koliko se nalazi na spisku nestalih.


"Tražimo odgovor da li su naši najmiliji živi, a ako nisu neka nam predaju njihove posmrtne ostatke", istakla je Tomanovićeva. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online