Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.03.2014.
09:27
S. M. Tomić - Vesti A

Političari u ringu (1): Srpske čvoruge na putu u Evropu

Kad su se nedavno dobro išakala dva funkcionera DSS-a, pokazalo se da se posle izbora tuku - gubitnici, a do izbora kako kome padne klapna na funkcionersku dušu. U prostorijama DSS-a u centru Beograda nastala je prava makljaža, gde su se dva predstavnika naroda valjala i pesničila po prašini. Duško Tarbuk i Petar Bojović, dojučerašnji politički saborci, postali su teški neprijatelji protivnici zbog - lošeg rezultata na parlamentarnim izborima. Pošto je Republika Srpska u izbornoj godini, nedavno se i Milorad Dodik pridružio regionalnom političkom trendu i najavio opoziciji da je se ne boji, jer je korpulentiji i jači pa je odlučio da Bosića, Ivanića i Čavića pozove u ring, gde "bi ih svu trojicu lako sredio".

Vojislav Šešelj pravio je najveću gužvu u parlamentu 90-ih godina prošlog veka

Na srpskoj političkoj sceni od devedesetih mnogi su bokalima vode, pljuvanjem i drugim dokaznim postupcima utvrđivali ko je u pravu. Sezonu polivanja vodom brojnih predsednika skupština otvorio je radikal Vojislav Šešelj devedesetih godina, kada je u Saveznoj skupštini propisno zalio Radomana Božovića, da bi ga na sastanku šefova poslaničkih grupa i dva puta pljunuo.

Kasnije je radikalka Nataša Jovanović istuširala predsednicu Skupštine Natašu Mićić, a okupan je bio i tadašnji predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić. U Smederevu je Milan Lukić, šef odborničke grupe Za bolje Smederevo, pre dve godine polio vodom predsednika Skupštine socijalistu Brančeta Stojanovića, nezadovoljan njegovim radom. Laslo Đula, odbornik Pokreta mađarske nade, polio je vodom krajem 2012. predsednicu Skupštine Subotice Mariju Kern Šolja, u dva navrata je nazvao bezobraznom jer mu je oduzimala reč i sasuo joj čašu vode na glavu. Predsednica Skupštine je odredila pauzu dok ne osuši kosu i garderobu, a ljuti Đula je izjavio:


- Odakle njoj pravo da me omalovažava i oduzima mi reč kada god se njoj prohte, kao da sam malouman. Ja joj se, kao muškarac ženi, izvinjavam za svoj postupak, ali je definitivno jasno da ona nije za ovaj posao.

U ratu "ko je u pravu" čupali su se kablovi, razbijali mikrofoni, leteli šamari i pesnice. Jedan od prvih okršaja u našem parlamentarnom životu se dogodio u junu 1993. kada je radikalski poslanik Branislav Vakić u Saveznoj skupštini nokautirao poslanika SPO-a Mihajla Markovića. Ozbiljnijim okršajima bila je sklona radikalka Nataša Jovanović, koja je šutnula u cevanicu poslanika G17 Miloljuba Albijanića. Socijalista Srboljub Živanović razbio je nos naprednjaku Igoru Bečiću 2009. godine u zgradi Skupštine. A fizički su se obračunale i dve demokrate u sopstvenom štabu u Beogradu. Dragan Šutanovac i Dušan Petrović uhvatili su se za šije jer je Šutanovac optužio Petrovića da ga cinkari medijima za zidarske projekte na Vračaru.

Ni na lokalnom nivou nije ništa bolje. U leskovačkom parlamentu pre četiri godine je intervenisala hitna pomoć jer je odbornicama pozlilo usled opšte muške tuče u gradskom parlamentu. Krajem prošle godine izbila je tuča naprednjaka u vranjskom kafiću, a koalicioni partneri iz Jedinstvene Srbije i SPS-a tukli su se u restoranu hotela Vojvodina u Staroj Pazovi. U Despotovcu su pre dva meseca ukrstili udarce naprednjaci i članovi Nove Srbije, direktor rudnika i direktor Resavske pećine sa pratnjom. Makljaža je nastala u kancelariji pomoćnika gradonačelnika, a povod je bila navodna smena direktora pećine. Ishod je bio, naravno, pećinski primer neslaganja mišljenja.

Parlamentarne tuče u svetu

* Opšta svađa izbila je u južnokorejskom parlamentu tokom rasprave o budžetu, a jedan poslanik je zadobio udarac u glavu čekićem.
* Za vreme glasanja o poverenju vladi Silvija Berluskonija u Donjem domu nastao je pravi okršaj, premijer je dobro prošao.
* Volodimir Litvin našao se pod paljbom svežih jaja opozicije u parlamentu u Kijevu.
* Sukob vladajuće Partije pravde i razvoja i opozicije na zasedanju u skupštini u Ankari završio se razbijenim nosem.
* Članovi nigerijskog predstavničkog doma potukli su se zbog optužbi za korupciju.
* Epilog obračuna između opozicije i vladajuće Nacionalističke partije u Tajpeju, u Tajvanu, bio je da su dva poslanika završila u bolnici.
* Grasijela Kamano pljusnula je šamar Karlosu Kunkelu u argentinskoj skupštini zbog neslaganja oko budžeta. On je to džentlmenski podneo.
* Poslanici ukrajinskog parlamenta koristili su stolice kao oružje zbog neslaganja oko podrške bivšoj premijerki Juliji Timošenko.


U Hrvatskom saboru slika je bila ista devedesetih godina, pa su se zastupnici gađali aktovkama, flašama, a početkom 21. veka Dino Debeljuh je ostao razbijenog nosa. I strasti su otad prilično smirile sve dok pre tri meseca nije izbila tuča riječkih HDZ-ovaca, među njima i kandidat za gradonačelnika Hrvoje Burić. Odmah su suspendovani, jer se stranka sprema za izbore u Evropski parlament, a gde će u Evropu sa čvorugama. Makedonski sabor može se podičiti pravim ratom koji je izbio između vlasti i opozicije u decembru 2012. godine. Zbog Vladinog predloga budžeta opozicija je sprečila predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog da otvori sednicu, pa je evakuisan iz skupštinske dvorane, dok su ispred Sobranja vladini i opozicijski demonstranti počeli pravi oružani sukob. Razmenjivali su kamenice, štapove, boce, voće, povrće i druge projektile, a čitav centar grada je bio blokiran.

Psiholozi kažu da se pesnicama razračunavaju oni koji su plahovitog karaktera ili nemaju argumente, a imaju naduvani ego. Kanadski političari našli su savršeno rešenje za politička neslaganja - bokserske rukavice. Liberal Džastin Trudej i konzervativac Patrik Brazej učestvovali su pre dve godine u pravom boks meču, a prihod od ulaznica išao je u dobrotvorne svrhe.

Sutra - Političari u ringu (2): Slomljeni nosevi ili nokaut

POVEZANE VESTI

Petak 04.04.2014. 08:56
Dr. Voja Seselj je br. 1 za show spektakle!!! Kako za domace tako i strane!!! Iskreno se nadam da ce uskoro Legenda prispjeti u Beograd i da cemo ga opet gledati i uzivati u njegovim govorancijama na celu najsimpatcnije stranke SRS!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online