Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.03.2014.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Prebegli smo iz Ukrajine u Rusiju

Predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević prebegao je iz Ukrajine, gde je živeo i radio, u Rusiju pošto mu je u Kijevu prećeno smrću. Ovih dana je boravio u Beogradu i u razgovoru za "Vesti" ukazao na to da se Ukrajinci i dalje osećaju nebezbedno u zemlji u kojoj "haraju bande pljačkaša koje niko ne kontroliše".

Dragan Stanojević: Predsednik skupštine dijaspore

On kaže da nad narodom "lebdi strah od građanskog rata i još većeg siromaštva".

Ako se Ukrajinci tako osećaju, kako je onda strancima?

- Meni prete smrću. Zato sam porodicu preselio u Moskvu. Moja supruga je ukrajinsko-ruskog porekla, ima rusko državljanstvo, pa na bazi toga deca i ja sad regulišemo boravak. U Kijevu mi je sve ostalo. Prijatelji već javljaju da mi je naneta šteta veća od 250.000 dolara nastala pljačkom i devastiranjem imovine, što u samoj kući, što u poslovnim objektima i magacinima.


Koliko nove vlasti Kijeva uspevaju da kontrolišu situaciju?
- Situacija je gora nego pre. Narod je zaboravljen, na delu je anarhija, izbijaju sukobi među dojučerašnjim opozicionarima. Radikalne grupe ne priznaju vlast, niti vlast uspeva da ih kontroliše, pa ekstremisti prete ministrima, tuku javne tužioce. Mnogi političari, novinari i javne ličnosti su pobegle iz Kijeva, iako imaju dobar odnos sa ovima što su sad na vlasti.

Tatari pod kontrolom

Kakva je situacija sa ukrajinskim Tatarima?
- Oni su dobro organizovani. Postoji antiruski nastrojen tatarski medžilis i umalo nije došlo do krvoprolića na Krimu. Zahvaljujući Putinu koji je animirao predsednika Tatarstana i Čečenije i lidere drugih islamskih država u okviru Ruske Federacije da pregovaraju sa tatarskim vođama na Krimu, stanje je smireno.

Kakvo je stanje u Ukrajini?
- Ljudi su zabrinuti, bune se, neće u rat. Na zapadu Ukrajine vlada antiruska histerija. Na istoku, gde je ogroman broj Rusa i proruski orijentisanih Ukrajinaca, stanje je sve nategnutije. Tamo su postavljeni prozapadni gubernatori i vojne snage sa zadatkom da neutrališu pojedince koji pokreću nezadovoljan narod. Ako iz Kijeva nastave da pritiskaju istok Ukrajine, može se očekivati da i oni, poput Krima, organizuju referendum za otcepljenje i zatraže zaštitu od Rusije.


Kijev preti Krimu ukidanjem struje i vode?

- U Krimu su se organizovali, a i ruska država je ovakvu situaciju predvidela. Za samo dva dana u Krim su prebačeni energo-resursi iz Sočija. Ubrzano se radi na alternativnom sistemu za snabdevanje strujom, gasom i vodom.   

POVEZANE VESTI

Petak 28.03.2014. 12:15
Ukrajinu su ZAPALILI EU ZLIKOVCI I AMERIKANCI . Našli su Klička i još nekoliko desetina IZDAJNIKA OBUČILI IH KAKO DA UNIŠTE UKRAJINU I OVO SU PLODOVI TOG RADA . PRIČA NIJE GOTOVA I KRAJ ZA SADA NIKO NE VIDI I TREBAĆE JOŠ MNOGO VREMENA DA BI SE USPOSTAVIO RED U ZEMLJI .
Petak 28.03.2014. 20:48
"Predsednik Skupstine dijaspore" Samo da stavi covek prst na celo i da se zapita, ko ga je izabrao za predsednika i na koji nacin? A ko je izabrao iz dijaspore one sto su njega izabrali? Samoproklamovana skupstina proklamovala Dragana Stojkovica, posto niko drugi nije hteo da se prihvati SRAMNOG CINA. 90% dijaspore i nezna da je on predsednik, a blebece se na sva usta i sad je on naso da komentarise stanje u Ukrajini. Zasto je ostavio na cedilu svoju bracu KOZAKE, pa petama dao vetar u Rusiju.Da li je to dokaz hrabrosti i odanost KOZACKA. I slepac vidi da ono sto je htelo sa rusijom to je i otislo i to nevraca ni Ukrajina ni Amerika, jos manje Evropa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online