Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Ponedeljak 24.03.2014.
00:39
Srna, Beta A

15 godina bombardovanja: Kosovo daleko, rak hara Srbijom

Danas se navršava 15 godina od NATO agresije na Srbiju i nekadašnju SR Jugoslaviju, kada je tokom 79 dana bombardovanja ubijeno najmanje 2.500 ljudi, ranjeno i povređeno više od 12.500, a korišćena je i municija sa osiromašenim uranijumom, koja već godinama ostavlja posledice na zdravlje građana.

Bombardovanje Novog Sada
 

Decenija i po od početka NATO biće obeležena polaganjem cveća i venaca i odavanjem pošte žrtvama, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Varvarinu će položiti venac na spomen-obeležje stradalim u bombardovanju.

Godišnjica bombarodvanja biće obeležena i na glavnom trgu u Gračanici, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije. Parastos u centru Gračanice služiće episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom.

Kosovo "u mraku"

Što se tiče obolenja od raka na Kosovu i Metohiji, Čikarić kaže da je Kosmet potpuna nepoznanica, jer tamo "neće da talasaju" i da se zameraju NATO-u, a osim toga registar za rak gotovo i da ne postoji. U Institutu u Vinči kod Beograda, u neadekvatnim uslovima čuva se radioaktivni materijal prikupljen posle bombardovanja.

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić kaže da su stručnjaci utvrdili da je na Srbiju tokom NATO bombardovanja palo 15 tona radioaktivnog materijala, zbog čega se ove godine može očekivati "eksplozija" obolenja od raka.

Tokom bombardovanja poginulo je ili nestalo ukupno 1.008 pripadnika vojske i policije - od čega 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije, teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece.

Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara, dok ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni, ali je najpoznatiji slučaj obaranje nevidljivog aviona F-117, kod Buđanovaca.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga, oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Bombardovanje bez presedana


Spomenik nastradalim građanima Niša, koji su najviše stradali od kasetnih bombi
 

Odluka o agresiji na SR Jugoslaviju donesena je, prvi put u novijoj istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Vazdušni napadi 19 zemalja članica NATO-a počeli su 24. marta 1999. godine u 19.45 časova krstarećim raketama i avijacijom na više područja Srbije i Crne Gore, a poslednji napad dogodio se 10. juna, u 13.15 časova, nedaleko od Kosovske Kamenice, iako je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu potpisan 9. juna 1999. godine.


NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 "kasetnih bombi" od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, upotrebio je zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO-a su prvi put upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.


Što se tiče obolenja od raka na Kosovu i Metohiji, Čikarić kaže da je Kosmet potpuna nepoznanica, jer tamo "neće da talasaju" i da se zameraju NATO-u, a osim toga registar za rak gotovo i da ne postoji. U Institutu u Vinči kod Beograda, u neadekvatnim uslovima čuva se radioaktivni materijal prikupljen posle bombardovanja.

Ponedeljak 24.03.2014. 00:59
.ebo sam vam majku fasisticku , svaka bomba, svaka raketa , svako poginulo dete ce vam izaci na nos brzih dana (dzabe perete savest izjavama zadnjih dana da je to bila nicim izazvana I nelegalna agresija)...ne zato sto smo mi mocni, vec zato sto se Rasija probudila! "padace uzareni ljudi sa neba kao ptice ovde preko ovog polja kod Pozege , a mi necemo u tome da ucestvujemo! "
Ponedeljak 24.03.2014. 01:27
Sada ko bajagi Srbi i Srbija obelezavaju taj dan,a malo vise od godinu dana kasnije Srbi su OPRAVDALI NATO-agresiju,nosevsi 5. oktobra zastave tih zemalja,koji su najvise ucestvovale u agresije protiv SRJ. Doveli ZAPADNOG TUTORA na vlast,koji se JAVNO zalagao za bomradovanje drzave,sve dok YU ne popusti,predali Kosovo tog istog dana,i tako dali Siptarima povod da opravdaju nezavisnost Kosova,povukli tuzbe protiv NATO-zlocince,dozvolili,da NATO moze da prelazi celu Srbiju,pustili Siptarske teroriste iz zatvore itd... Srbi: Kako vas nije stid,da sada obelezavate pocetak agresije,a dobro znate,sta ste posle toga uradili.
Ponedeljak 24.03.2014. 07:05
Samo Russia Today pise o ovoj neslavno godisnjici, zapadni "demokratski" mediji ne pisu nista, pune su im strane Krima, gde da nije bilo njihovog snajperiste ne bi bio ispaljen ni jedan metak! A uostalom ne pisu vsie ni o subotnjim demonstracijama u Madridu, gde je policija nasilno prebila demonstrante protiv lopovskog banksterskog sistema i masovne korupcije po svim linijama u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online