Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.03.2010.
12:02
J. Jelovac - Vesti A

Legalizacija: Bez papira - možda i rušenje!

Prijava objekata za legalizaciju završena je pre nekoliko dana, a nadležne službe u Srbiji užurbano obrađuju zahteve. Građani mogu da očekuju da će im u roku od 60 dana njihove lokalne samouprave tražiti da dostave kompletnu dokumentaciju.

Ako ne budete imali sva dokumenta, plaćaćete veći porez ili vas, ne daj Bože, čeka rušenje
 


Aleksandra Damjanović-Petrović pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja kaže da građani ne bi trebalo da čekaju da im se obrate nadležni iz opština, već unapred treba da prionu na prikupljanje dokumentacije.
 

- Kada primi zahtev opština ima 60 dana da pregleda predmet i napravi spisak dokumentacije koja fali u zavisnosti od vrste datog objekta. Zatim će vlasnicima objekata slati zahtev da dostave papire. Kako će pojedinačne lokalne samouprave i opštine to organizovati ne znam, verovatno kako ko dođe na red. To, međutim, ne sprečava stranke koje su predale zahtev za legalizaciju da i bez poziva nadležnih ustanova same prikupe i predaju neophodne papire - objašnjava Aleksandra Damjanović-Petrović.
 

Potrebna dokumentacija

Za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole u postupku legalizacije porodičnih stambenih objekata površine do 100 metara kvadratnih dostavljaju se sledeći dokumenti:
- dokaz o pravu svojine, dokaz o pravu zakupa na građevinskom zemljištu i dokaz o pravu svojine na objekat;
- fotografija objekta;
- tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturna mreža i spoljnjeg uređenja koji sadrži geodetski snimak objekta na kopiji plana parcele;
- administrativna taksa.
Dodatne informacije u vezi sa legalizacijom poslovnih i proizvodnih, kao i pomoćnih objekata i onih građenih iz sredstava republike Srbije, autonomne pokrajine ili lokalne samouprave mogu se dobiti na adresi http://www.legalizujte.rs/potrebna-dokumentacija.html

Kada zahtev za dopunu dokumentacije stigne na adresu vlasnika objekta, on ima takođe 60 dana da sve papire dostavi, inače će prijava za legalizaciju biti odbačena kao nepotpuna. U tom slučaju, vlasnici će plaćati višestruko veći porez na imovinu ili će im objekat biti srušen ukoliko se kosi sa odredbama urbanističkog plana.

Podsetimo, građevinsku dozvolu neće moći da dobiju objekti koji su napravljeni u zoni zaštite kulturnog i privrednog dobra, na javnim površinama planiranim za izgradnju javnih objekata, oni čija je namena u suprotnosti sa pretežnom namenom u toj zoni, oni koji se nalaze na klizištima ili močvarnom tlu, ako su nepropisno udaljeni od susednog objekta ili im je visina veća od propisane mere.
 

Kada je reč o građanima u dijaspori, pomoćnik ministra kaže da su i oni bili informisani uglavnom putem medija, tako da ni njihove kuće neće biti pošteđene. Ista je situacija i sa onima koji žive u selima, jer kako kaže Aleksandra Damjanović-Petrović država je u saradnji sa lokalnim samoupravama i njihovim medijima učinila sve da ih na vreme obavesti o poslednjem roku za legalizaciju.
 

- Neznanje i neinformisanost se neće opraštati. Cela akcija sasvim je dovoljno medijski ispraćena, i što se tiče onih u seoskim sredinama, ali i naših građana koji žive u inostranstvu - ističe pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Srbije.

Bunari i ambari

Kada se govori o imanjima na selu, Aleksandra Damjanović-Petrović kaže da su njihovi vlasnici bili u obavezi da prijave i sve pomoćne objekte: bunare, koševe, ambare, garaže... Na neke od njih neće biti naplaćena legalizacija. To se prvenstveno odnosi na one lokacije koje opština nije komunalno opremala. Na ostale će biti naplaćena legalizacija, ali simbolično.
- U seoskim područjima, kada je reč o pomoćnim objektima radi se o zanemarivoj naknadi, koja neće biti veća od recimo cene paklice cigareta. Što se potrebne dokumentacije tiče i ona je vrlo mala. Potrebne su skica objekta, četiri fotografije i dokaz o pravu svojine glavnog objekta. Moram da kažem da sigurno nećemo ući u akciju rušenja seoskih bunara, imamo mnogo važnijih problema - kaže Aleksandra Damjanović- Petrović.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online