Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.02.2014.
12:03
Ž. Marković - Vesti A

Balkanska "trgovina" (5): Mrtvačke cigarete

Državna granica BiH nije imuna na šverc raznih proizvoda, iako se Uprava za indirektno oporezivanje na sve moguće načine trudi da spreči nelegalno prebacivanje robe. Samo u prošloj godini sprečen je šverc raznih prehrambenih i drugih proizvoda i oduzeta roba ukupne vrednosti više od tri miliona evra. Iz Uprave je potvrđeno da su oduzeti razni tekstilni proizvodi, obuća, parfemi, cigarete, kafa, sunčane i dioptrijske naočare, satovi, motorna vozila, mobilni telefoni, zlato, tehnička roba, nameštaj, kao i tablete vijagre.

Srbija zbog cigareta gubi 100 miliona evra godišnje (Foto: Arhiva)
 

Proteklih godina građani su, prema informacijama koje smo dobili od nadležnih institucija, pokušavali da švercuju najrazličitije bizarne stvari. Bilo je tu seksualnih pomagala, lutaka, a najbizarniji slučaj zabeležen je sredinom 2012. godine kada je jedan građanin Gruda u Hercegovini uspeo preko granice da prošvercuje telo svog pokojnog oca.


On, naime, nije hteo da čeka neophodnu dokumentaciju kako bi telo oca, koji je preminuo na plaži u Makarskoj prevezao u Grude i sahranio, već se poslužio metodom koja je obrađena u poznatom domaćem filmu "Mrtav ladan", pa je pokojnika u automobilu prevezao na zadnjem sedištu kao da je živ. O ovom bizarnom slučaju izvestili su svi mediji u regionu.

Balkanska "trgovina":

1. Šverc jajnih ćelija i usoljenih creva

2. Bataci od kojih deci rastu brkovi

3. Rimske urne u autobusu

4. Strategija trčanja

Sagovornik "Vesti" iz Uprave otkriva još neke bizarne pojedinosti sa granice, od kojih su se zgražavali i sami graničari.


- Imali smo slučaj da je jedan muškarac pokušao da prošvercuje veću količinu cigareta, sakrivši ih u mrtvački sanduk. Rekao je da vozi mrtvog oca iz Austrije i molio je graničare da, iz poštovanja prema pokojniku, ne otvaraju sanduk. To im je bilo sumnjivo i kovčeg je ipak otvoren. Tako su pronađene cigarete - kaže naš izvor.


Takođe, pre dve godine zabeležen je i još jedan bizaran slučaj kada je na granici uhvaćena državljanka BiH koja je u svoj polni organ sakrila 23 grama heroina, zapakovana u prezervativ.

Budžet i carina

Ekonomisti smatraju da je prekid šverca jedan od osnovnih zadataka nadležnih službi jer se preko Uprave za indirektno oporezivanje prikuplja najveći deo prihoda u budžete.
- Dok god postoji carina, postojaće i šverc. Uvek će postojati pokušaj ljudi da zarade, a da pri tom ne plate ono što su obavezni. Naravno, suština je u tome da svako radi svoj posao, odnosno da carinici sprečavaju da se šverc dešava - reči su ekonomiste Zorana Pavlovića.


- Nalazili smo robu na raznim mestima, u invalidskim kolicima, tapacirungu automobila, točkovima, gepecima. Prikolice sa duplim dnom su takođe pogodne - kaže naš sagovornik.


Između ostalog, BH graničari su kod građana pronalazili oružje, robu koja je vrlo rasprostranjena prilikom šverca. Posebno poglavlje je šverc životinja. U proteklom periodu nadležne službe imale su posla s organizovanim kriminalnim grupama koje su iz BiH u inostranstvo švercovale pse, a zabeležno je i nelegalno prebacivanje ptica preko granice.

K R A J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online