Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.02.2014.
12:04
D. Đorđević - Vesti A

Balkanska "trgovina" (2): Bataci od kojih deci rastu brkovi

Šverc mesa, mesnih prerađevina, iznutrica, usoljenih svinjskih creva i ostalog nemoguće je zaustaviti s Kosova na jug Srbije jer je teren vrlo zgodan da se pređe neprimećeno. S druge strane, postoje organizovane švercerske grupe Srba i Albanaca u sadejstvu sa pojedincima iz policije i carine s obe strane granice. Krajnji rezultat je ulazak mesa i ostale robe iz zemalja Latinske Amerike bez deklaracije.

U Gnjilane, koje je centar nelegalne trgovine, meso bez deklaracije stiže preko crnogorskih luka
 



Više nikog na jugu Srbije ne čudi vest kad policija uhvati povremeno pojedine švercere. Recimo, prošle godine, policija je u selu Ribince, tri kilometra od Vranja, na magistralnom putu, zaplenila oko 160 kilograma zaleđene piletine iz Brazila, koja se nalazila spakovana u 10 paketa u automobilu jednog Albanca. Prema našim saznanjima, živinu je trebalo da proda jednom vlasniku prodavnice u Vranju, ali na saslušanju nije želeo da ga otkrije.


Pre toga, policija je u automobilu, na deonici autoputa u Grdeličkoj klisuri, pronašla i oduzela gotovo tonu smrznute piletine američkog porekla, s deklaracijom Kosova. Policija je tokom sedam dana, u tri vanredne kontrole na autoputu između Vranja i Niša, našla oko 1.300 kilograma smrznute piletine, takođe američkog porekla. Samo na području Vranja za 10 dana je zaplenjeno oko 1.000 kilograma piletine bez deklaracije, koja je švercerskim kanalima stigla s Kosova.

Gnjilanski lanac

Prema našim saznanjima, Gnjilane je centar nelegalne trgovine. U ovaj kosovski grad meso bez deklaracije stiže preko crnogorskih luka. Odatle se preko porozne administrativne granice prenosi u Srbiju. A od toga svi u švercerskom lancu dobro zarađuju. Obično je to pet procenata od vrednosti robe, mada ima i onih koji rade za platu od 500 evra mesečno. U posao su uključeni svi - i Srbi i Albanci, kao i pojedinci iz policije i iz službe carine.


Dimljena prevara

Naš sagovornik kaže da građani na nekoliko načina mogu prepoznati da li je meso koje kupuju došlo iz legalnih tokova ili se radi o mesu prispelom s Kosova:
- Najpre, kosovski batak sa karabatakom je neobično veliki, u proseku je težak i do 400 grama. Zatim, takva piletina prilikom termičke obrade daje veoma jak i čudan miris, ali su se ugostitelji i mesari dosetili, pa takvo meso dime i prodaju kao dimljenu piletinu. Što se junetine i svinjskog mesa tiče, najlakše se poznaje po boji i ukusu. Takvo meso ima tamniju boju i nije ukusno. Apelujem na građane da povedu računa prilikom kupovine mesa i odlaska u restoran - upozorava sagovornik.

 

Roštiljijada

Policija i tržišna inspekicija unazad nekoliko godina pronalazile su ilegalne klanice i mesare u okolini Leskovca, Vučja, Lebana i ostalih mesta na jugu Srbije. Tu se od mesa sumnjivog porekla proizvodilo roštilj meso koje je završavalo po kafanama širom Srbije, a jedne godine bilo je zastupljeno čak i na Roštiljijadi.


Možda cena ne govori ništa, ali u svakom marketu i mesari u Vranju, meso koje je uvezeno s Kosova ima više nego primamljivu cenu. Šverc mesa s Kosova postao je ozbiljan biznis od 2000. godine, kad je pokrajina stavljena pod protektorat međunarodne zajednice, a na administrativnim prelazima sa Srbijom postavljena carina. Roba, po pravilu, stiže u Bujanovac najčešće preko brda između Srbije i Kosova, gde su šverceri napravili improvizovane puteve. Meso se dovozi kombi vozilima do Bujanovca gde se skladišti, a zatim distribuira dalje. U ovom gradu maloprodajna cena pilećih bataka s Kosova je između 1,2 i 1,4 evra, što je mnogo manje od regularne cene ovog mesa u Srbiji, a na veliko paket od 18 kilograma mesa košta u proseku 16 evra.

Balkanska "trgovina":

1. Šverc jajnih ćelija i usoljenih creva

Krijumčarski lanac je izuzetno dobro razvijen, a koliko je taj posao unosan pokazuju i neka poslednja hapšenja jer je otkriveno da je sa švercerima sarađivalo i 20 policajaca i nekoliko carinika. Na Kosovu je meso i do tri puta jeftinije nego u Srbiji, pa na jednoj turi od nekoliko tona šverceri dele na desetine hiljada evra.


Na jugu Srbije, u Pčinjskom okrugu, u proseku se godišnje, prema našim saznanjima iz PU, zapleni oko 16.000 kilograma mesa bez odgovarajuće deklaracije. Najviše švercovanog mesa bilo je u Bujanovcu i okolini.


- Pileće meso na Kosovo, preko luka u Albaniji, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a svinjetina i junetina iz Argentine i Brazila. To meso je bakteriološki neispravno jer je više puta odmrzavano i zamrzavano. Osim toga, ispravnost tog mesa niko u Srbiji ne kontroliše - kaže naš sagovornik iz Bujanovca. On tvrdi da sa KiM nedeljno u Bujanovac, odakle se distribuira u ostale delove Srbije, stigne oko 15 tona mesa bez ikakve kontrole.
Pošto američki bataci imaju u sebi hormone rasta, deca prerano ulaze u pubertet i pate od prevelike maljavosti.

Balkanska "trgovina" (3): Rimske urne u autobusu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online