Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.02.2014.
07:56
J. L. Petković - Vesti A

Bizarni kosovski proces (4): Progon lažnim svedocima

Spiskovi, tajne optužnice na osnovu svedočenja Albanaca, posle decenije i po nasilja nad Srbima, činjenice da su na desetine hiljada srpskih kuća i imanja uzurpirane na osnovu lažnih svedočenja i oteta, kidnapovana i ubijanja Srba, rušenje grobalja i paljenje crkava, a da počinioci za te etnički motivisane zločine nisu kažnjeni, upućuju na to da se nad Srbima na Kosovu i Metohiju primenjuje hrvatski model, smatra Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova.

Teror pod okriljem Euleksa: Milan Ivanović
 

Komentarišući zatvorski pritvor Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću jer se sumnjiče za niz teških zločina, on ističe da se "Srbi pokušavaju predstaviti krivcima, a krivci žrtvama".

- Sve sa ciljem da se relativizuju zločini nad Srbima. Da se ti strašni zločini, zajedno sa institucijama države Srbije koje su najveći razlog opstanka na KiM, sruše i relativizuju. Dakle, jedan deo Srba treba uhapsiti, fizički odstraniti, sa čime se već krenulo. Drugi deo Srba treba asimilovati, diskriminacijama i institucionalnim nasiljem zaplašiti da promene svest i identitet, da od Srba postanu Kosovari. A treći deo proterati, etnički očistiti izazivanjem straha sa lažnim svedocima. Tamo je napravljeno etničko čišćenje, a ovde se po ugledu na taj model to radi - kaže Ivanović.

Takse i dažbine

Milan Ivanović kaže da poslednjih dana nikada nije bila više Srba u sudu u Vučitrnu.
- To je albanski grad i opština. Srbi se pozivaju, na njih se vrši pritisak taksama i dažbinama. Sve je to deo ovog propagandno-psihološkog rata.


On dodaje da je najmanje što se može tražiti zaštita osnovnih ljudskih prava, prava na život i slobodu "ne samo dvojice Srba koji su lišeni ovih dana slobode već i ostalih građana na severu pokrajine".


- Nažalost, sve se ovo radi pod okriljem Euleksa. I sve je ovo dobro planirano i organizovano. Sada se plasiraju priče o hapšenju Albanaca. S razlikom, što se Srbi sumnjiče za etnički motivisane teške zločine, a oni za organizovani kriminal.

Bizarni kosovski proces:

1. Srpska politika iza rešetaka

2. Opasna šetnja u zatvorskom krugu

3. Mi smo ošamućen narod

On dodaje da se ne plaši optužbi na svoj račun, jer dodaje, dva puta već nalazio u takvoj situaciji.


- Dva puta su pokušali da mi imputiraju notorne laži i neistine i upravo na osnovu lažnih optužbi i lažnih svedočenja. Ali, bio sam oslobođen. Nisam bio nimalo naivan da im se ovako predam u ruke, nego sam sve te postupke i laži uslovio odbranom sa slobode. Poslednji pokušaj je pre tri godine bila prijava albanskog tužilaštva. Euleks je bio pravedniji, pa je odbacio te lažne optužbe za terorizam, ugrožavanje života pripadniku UN, učestvovanje u grupi koja izaziva nasilje, i koji predvodi grupe. Ja sam lekar i humanista i nikada nisam imao oružje u rukama.

Sutra - Bizarni kosovski proces (5): Dokažite da ste nevini

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online