Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 09.02.2014.
18:16
N. Jokić - Vesti A

Niko ne veruje proizvođačima lekova

Kako je moguće da panika od navodno štetnih posledica od vakcine protiv hepatitisa B u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dobije takve razmere da na kraju na hiljade roditelja počne da razmišlja o odustajanju od obaveznih vakcina protiv opakih bolesti kao što su tetanus, poliomielitis (dečja paraliza) i difterija?

Rizik je odbiti obaveznu vakcinaciju

Ova afera podseća na ono što se dešavalo pre tri godine kada je izbio skandal sa masovnom vakcinacijom protiv takozvanog svinjskog gripa kada je definitivno poljuljano poverenje javnog mnjenja u međunarodne i državne institucije. Tada je nemački epidemiolog i poslanik u Bundestagu dr Volfgang Vodarg upozorio: "Najgore od svega je što će laži farmaceutske industrije u potrazi za profitom dovesti do opšteg gubljenja poverenja pacijenata."


On je oštro kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) čiji je "panel stručnjaka" uoči proglašenja pandemije (planetarne epidemije) gripa krajem 2010. godine promenio definiciju pandemije da bi zatim preporučio svim zemljama da masovno vakcinišu stanovništvo. Za farmaceutske grupe to je značilo milijarde evra zarade.


Ispostavilo se da nijedan svetski epidemiolog tada nije stao iza ovakve preporuke, da su svi članovi stručnog panela SZO imali razne ugovore sa velikim farmaceutskim grupama koje su proizvodile vakcine, da su magacini Novartisa već pre "otkrivanja" pandemije bili napunjeni vakcinama, da je broj uobičajenih žrtava "običnog gripa" bio daleko veći od broja navodnih žrtava svinjskog gripa, da se generalni sekretar SZO Margaret Čan nije vakcinisala "jer nije imala vremena" i da su na kraju propale stotine miliona vakcina kupljene novcem poreskih obaveznika.

Vakcina i rizik

 

Uvek postoji izvestan minimalan rizik prilikom uzimanja svih vakcina i svih lekova, ali je daleko najveći rizik odbiti oabveznu vakcinaciju i ne lečiti se, upozoravaju lekari. U središtu polemike oko vakcina u principu je prisustvo dodataka kao što su aluminijumske soli čija je uloga da povećaju učinak vakcine i otpornost na bolest od koje se vakcinišemo. Devedesetih godina francuski lekar Roman Gerardi konstatovao je kod nekih pacijenata prisustvo aluminijumskih soli, što je značilo da one nisu izbačene iz organizma urinarnim putem kako se mislilo da je uvek slučaj već su ostale "zaglavljene" između ćelija. Ugledni britanski medicinski časopis "Lanset" objavio je 1998. zaključke dr Gerardija koji je konstatovao da dugo prisustvo aluminijumskih soli predstavlja "ključnu činjenicu" i da većina studija o rizicima koje sa sobom nose vakcine ne uzima u obzir dugoročne već samo kratkoročne efekte.

"U budućnosti ne bi smelo da se dozvoli da vakcine proizvode privatne organizacije čiji je glavni cilj pre svega profit jer se na taj način javno zdravlje stavlja u njihove ruke", upozorio je tada dr Vodarg oštro kritikujući "poslovanje" SZO koja se 70 odsto finansira iz privatnih izvora. Farmaceutski lobi je među najmoćnijima na svetu i finansira programe velikih međunarodnih organizacija poput SZO ili, što je malo poznato, programe međunarodne policije - Interpola.


Da li sve ovo znači da treba praviti prečice u zaključivanju i odbiti bilo kakvu vakcinaciju? Lekari upozoravaju da bi to moglo da bude jako opasno. Deca u BiH i Hrvatskoj sada dolaze u opasnost da plate gubljenje poverenja u međunarodne i državne institucije jer bi njihovi roditelji mogli da podlegnu panici i odbiju ne samo izbornu vakcinaciju protiv hepatitisa B, već i obaveznu vakcinaciju protiv skoro zaboravljenih smrtonosnih bolesti kao polio, tetanus i difterija?


Širenju panike doprinele su naravno i društvene mreže kao Fejsbuk koje omogućavaju da se svaka glasina bez ikakve provere i često pod pseudonimom širi ranije nezamislivom brzinom. Sada ostaje da se vidi kako će reagovati vlasti u BiH i Hrvatskoj i da li će ugrožavanje života širenjem lažnih informacija preko društvenih mreža biti označeno kao krivično delo.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.02.2014. 19:14
Je li ovo placena reklama za vakcine? Postoji brdo naucne evidencije o stetnim efektima vakcina, koju blokiraju drzavne agencije i farmaceutska industrija koja na njima pravi $$. Koliko je novina objavilo da je u Kini od 13 do 31 decembra 2013 umrlo 17 od dece vakcinisane hepatitis b vakcinom? Zasto nema nikakvog zvanicnog podatka o broju dece koja su imala nezeljene posledice, ukljucujuci one ozbiljne? Zato sto drzava koja stoji iza takvih programa ne zeli da se kompromituje, i sto su farmaceutske industrije dovoljno mocne da korumpiraju drzavne agencije. U razvijenim zemljama bez ili sa malo obaveznog vakcinisanja stopa zaraza i smrti je smanjena isto kao i u onim sa rasirenom vakcinacijom
Utorak 11.02.2014. 06:58
Poštovana novinarko, mogli ste malo pogledati i podatke IZVAN budalaština koje servira farmako-mafija i njeni agenti u belim mantilima. Sve bolesti, protiv kojih navodno štite decu uvaljujući im otrove u telo, su bile na putu da iščeznu još pre nego što su se dosetili da uvedu obaveznu vakcinaciju. Naravno da će oni tvrditi suprotno, pa nisu ludi da seku granu na kojoj komotno sede. Objektivan novinar stiče kredibilitet, površan vređa zdrav razum. Koristite blagodeti tehnologije, google zna obe strane medalje. http://childhealthsafety.wordpress.com/graphs/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online