Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.02.2014.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Dostignuća nauke ili era kiborga (1): Kako je čovek postao Bog

Dok su kandidati za gradonačelnika u Izmiru ispijali svoj čaj, pred njima se pojavio trodimenzionalni avatar turskog premijera Erdogana. Hologram je dramatično saopštio članovima partije da na izbore izlaze pod senkom napada izdajničkih organizacija. Tako se pre nekoliko dana Erdogan pridružio indijskom ministru Naredri Modiju, koji se 2012. prvi obratio političkim istomišljenicima svojim avatarom.

Foto: llustracija
 

Naredri uveliko koristi prednosti interneta, pa je čak osnovao i Gugl svratište za građane! Da li smo dotakli tačku kad magija postaje nauka, a mi to ne primećujemo?

Čipovanje naroda

- Informacijsko kiborgiziranje ili čipiranje ljudi započelo je u maju 2002. kad je čipirana cela obitelj jer je otac Džef uzimao veliki broj različitih lekova. Već 2005. bilo je oko 7.000 čipiranih. Danas je nemoguća bilo kakva procena, jer da su neki čipirani nikada se neće saznati. Već 2004. u Barseloni čipirani posetitelji noćnih klubova uživali su povlastice, kao kasnijih godina oni u Amsterdamu. Tek pre koji mesec provedena je u SAD federalna akcija u okviru programa Obamacare gde se pomoću maskote Čipi pokušava stvoriti atmosfera da se mladi daju čipirati pomoću radio-frekvencijsko-identifikacijskog čipa (RFID) - objašnjava dr Čatić.

Čini se da otkad čovek postoji, njegov je pogled usmeren ka nebu. U potrazi za dušom i besmrtnošću posezao je za alhemijom, vračanjem, halucinogenima. A onda je nauka proglasila da je na pragu besmrtnosti i postala nova Vavilonska kula čovečanstva jer je dosegnula sferu božanskog. Bogova odavno nema na Olimpu, oni su se preselili u laboratoriju. Pitanje je godina kad će se ljudska svest prebaciti na mašinu pre nego što umre zemaljsko telo. Pojedini naučnici prognoziraju da će se to desiti do 2018. godine.


Živimo u doba egoistične tehnike, a neki kulturolozi smatraju da je ovo vreme praznine, doba posle smrti boga i zaborava razuma. Kad je dipl. ing. mašinstva i univerzitetski profesor s područja prerade plastike i kaučuka dr Igor Čatić iz Zagreba izgovorio rečenicu da će savremena tehnika omogućiti kiborzima da zabrane postojanje čoveka, on je najavio eru kiborga.


- Pre četiri godine sam dao tu frankenštajnsku prognozu, a ona se temelji na kodeksu alimentarijusu koji je trebalo da bude realizovan do 2009. godine, a to je nacistički plan - objašnjava profesor Čatić za "Vesti". - Devet evropskih zemalja je 2013. godine dalo milijardu evra za istraživanja o veštačkom mozgu. Nebitno je da li će to biti 2023. ili 2043. To je dragom Bogu svejedno. To je već tu. Robota na svetu već ima 107 miliona i postaje svakodnevica da sa ginoldom (ženskim robotom) idemo na godišnji odmor.

Strpamo je u kofer i platimo krevet i ručak za jednog. Čovek je prirodno biće samo kad se rodi, čim se u njega ugradi nešto veštačko, on postaje kiborg. Današnje silikonske lepotice su kiborzi jer im priroda to nije dala. Nije prirodno ni da se čoveku spolja ugradi egzoskelet pa da može da podigne pola tone. Već postoji šest firmi u svetu koje se bave reciklažom veštačkih kukova. Jedna iz Holandije je za godinu dana prikupila 250 tona, što iznosi milion veštačkih kukova, koje je preradila u delove za avione i automobile. Uskoro će mrtvozornici odlučivati je li preminulog moguće sahraniti u zemlju ili će morati ići na kremiranje.
 

Sanja i Tijana, srpske silikonske kraljice
 

Sav život je sačinjen od DNK i RNK, molekula koji mogu da skladište i prenose genetske informacije. Naučnici sa Kembridža uspeli su da pre dve godine stvori veštačke XNK (kseno-nukleinske kiseline), koja bi mogla da proizvodi oblike života poput onih koji postoje na Zemlji. Tako se čovek direktno popeo na nebeski presto i preuzeo ulogu tvorca. S druge strane, savremene tehnologije omogućavaju da se veštačkim putem uzgajaju i transformišu matične ćelije u specijalizovane tipove ćelija organa, kože, kostiju i nervnih ćelija. Pravu revoluciju postiglo je 3D štampanje.


- Postupci aditivne proizvodnje prototipova pojavila se 1897. i danas je veliki hit među proizvodnim postupcima, poznati kao 3D štampanje. To je prva revolucionarna promena u proizvodnji. U proteklom razdoblju od 4,3 milijarde godina, početni oblik nekog proizvoda morao se načiniti u nekom kalupu. Pa bila to Zemljina unutrašnjost (nastanak cirkona), ruka pri pravljenju kolača ili kalup pri izlivanju aluminijumskih delova. Kod 3D proizvodnje većina delova nastaje nanošenjem slojeva, uz neku hemijsku reakciju ili bez nje, poput nastajanja taložnih stena pred 3,7 milijardi godina. Već danas se delovi za ugradnju u ljudsko biće prave tim postupcima. Štampaju se i matične stanice - kaže dr Čatić.


Profesor dr Igor Čatić ukazuje da to utiče na različite oblasti društva, pa čak ni savremenog sporta nema bez plastike:


- Tehnički napredak je nezadrživ. Kada ljudsko biće odluči nešto načiniti, u pravilu to, pre ili kasnije ostvari. Međutim postavlja se pitanje s kojom se svrhom nešto radi, jer svaka je ljudska delatnost u funkciji društveno-humanističkih ciljeva, koje određuje politika. Na razvoj društva u celini i te kako utiče kiborgiziranje, robotiziranje, avatiziranje, ali i 3D štampanje. Zato sam 2012. dao još jednu prognozu. Na Olimpijskim igrama 2032. promeniće se paradigma: "Glavna bit je takmičenja kiborga, a umesto paraolimpijskih igara, uvode se igre prirodnih ljudi." Podsticaj mi je dao Oskar Pitorijus, kiborgizirani južnoafrički atletičar, koji se na Olimpijadi 2012. uspešno plasirao u polufinale sa specijalnim protezama za trčanje.


Kiborzi, roboti i avatari su naša sadašnjost, a ne daleka budućnost, upozorava dr Čatić.


- Danas odrastaju nove generacije, često "same zajedno", što znači uz računar sami, uz utisak da su povezani sa svima. A gde je, u ne tako dalekoj budućnosti mesto čoveka? Kako će ljudsko biće zarađivati, kada će roboti preuzimati sve više njegovih poslova - pita se dr Čatić. Naučnici tvrde da će u narednih 30 godina  superinteligentne mašine preuzeti više od 70 odsto svakodnevnih poslova, vojnici, lekari, nastavnici, fizički radnici za 10-20 godina postaće izlišni.

Sutra - Dostignuća nauke ili era kiborga (2): Troruki kiborzi i mehaničke ovce

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online