Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 24.01.2014.
12:01
Đ. Janković - Vesti A

Golgota u Sočiju: Morili su nas i glađu!

Posle prve prespavane noći u svojoj Loznici, Miloš Bojić (21) kaže da više ne razmišlja o ponovnom odlasku na rad u Rusiju. On je jedan od mlađih radnika koji su u Rusiji boravili bez radne dozvole i zahvaljujući Vladi Srbije pre dva dana je iz Sočija stigao kući sa više od 100 svojih kolega iz Srbije i BiH.

Posla, ali za koga: Soči je jedno od najvećih gradilišta na svetu
 

Miloš, mašinac po struci, otišao je jesenas u Soči da radi kao fasader verujući da će lepo zaraditi. Umesto toga doživeo je neprijatno iskustvo i kući se vratio bez zarađenog novca.

Država treba da pomogne

ŽNormal:Miloš Bojić kaže da nije dobio zabranu ponovnog ulaska u Rusiju, "sutra bih mogao da odem ako nađem posao", ali to ne planira.
- Samo kada se sve ovo završilo i kada smo došli kući. Važno mi je da se sada dobro odmorim, a onda ću videti šta dalje - kaže Miloš koji veruje da ukoliko država podrži prevarene radnike, oni mogu naplatiti svoj rad u Rusiji.

- U Soči sam otišao preko agencije Hej ju, sredinom oktobra i trebalo je da se vratim do 5. decembra. Otišli smo verujući da idemo legalno, da ćemo normalno raditi i kretati se. Prema ugovoru u Rusiji ostajem najduže do 5. decembra, do kada su nam obećane i sve pare, međutim, prevareni smo u startu. U prve dve sedmice dobili smo malo para i više ništa. Posle su došli i rekli nam dam moramo da produžimo boravak još 20 dana. Nisu nam dozvoljavali da se vratimo kući, već smo dobili da radimo novu zgradu, a na gradilištu smo bili i po 12 sati - priča Miloš.


Uprkos obećanjima za boljim smeštajem živeli smo u veoma lošim uslovima, nedovršenoj zgradi gde je u jednoj prostoriji boravilo od 10 do 15 ljudi.
- Nismo imali ni struje ni vode, samo beton i goli zidovi, bez vrata, jedino su bili prozori. Ne želim ni da se setim kako smo održavali ličnu higijenu, bilo je stvarno strašno. Jeli smo neke makarone i bili više gladni nego siti. Svi smo se nadali biće plate, bolji smeštaj, ali smo onda videli da smo u zabludi. Ko je razmišljao da se vrati ostao je bez para, a i policija je pojačala kontrolu - kaže ovaj mladić koji je nevolje u Rusiji delio sa godinu dana starijim bratom Markom.
 

Kada su Rusi zbog terorizma podigli stepen bezbednosti, ruska Federalna migraciona služba počela je da češlja gradilišta, Miloš je kao i drugi radnici iz Srbije bio bez radne dozvole, a u međuvremenu su ostali bez pasoša.


- Bili smo praktično kao turisti i morali smo svaki mesec dana da izlazimo i ulazimo u državu kako bismo produžili boravak. Radili smo u mestu Veseloje, pored Sočija, nedaleko od granice sa Abhazijom. To je bio sistem pređeš granicu i za manje od pola sata se vratiš. Bilo nam je sve teže, bez para i mogućnosti da se vratimo kući. Nama su Rusi rekli da smo bezbedni do 25. januara, ali je sredinom meseca na gradilište došla policija. Uspeo sam da pobegnem i nekoliko dana krio sam se po šumi, a onda sam se predao jer nisam mogao ništa drugo - priča Miloš koji je nezaposlen i u potrazi za poslom je otišao u Rusiju.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 12:55
koje gluposti se ovde pisu,zna da je radio na crno i jos se buni
Petak 24.01.2014. 14:19
Radise mnogo momaka iz Ljiga pa se vratili kuci sa lepim parama.....I hvale se. Ne znam kome verovati????
Petak 24.01.2014. 16:02
Сви раде на исти фазон,њих разумем али државу Србистан не разумем. Када сам ја насео на ту лаж извесног Ненада и Предрага Лукића из Лазаревца који су држали и вероватно још држе фирму НОВИ ГОРОД у Сочију,одмах по примању аконтације смо збрисали за Москву где смо тражили да нам амбасада помогне да се вратимо кући,чим смо стигли у амбасаду тамо су већ неки као и ми молили да нас спасе наша амбасада и она уместо да нам помогне овако нама каже СЛУШАЈТЕ.ИМАМО МИ НАШЕГ ПРИЈАТЕЉА КОЈИ ДРЖИ ГРАДИЛИШТЕ ПА ВИ ТАМО РАДИТЕ ЈЕДНО 2'3 ДАНА ПА ЋЕ ВАМ ОН КУПИТИ КАРТЕ.Шта ће мо ми,немамо пара,пристали смо да не просимо по улици.Дошо је један господин,покупио нас и одвео на градилиште.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online