Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 28.12.2013.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

Autocenzura brža od Vučića

Iznenadno skidanje emisije simboličnog naziva "Mentalno razgibavanje" sa redovnog programa Radija B92 dobro je "razgibalo" živce prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Nije naredio cenzuru: Aleksandar Vučić

Nakon što je u četvrtak ujutru izostalo izdanje emisije satiričnog karaktera "Mentalno razgibavanje", dvojica autora i voditelja Marko Stepanović i Darko Mitrović na svom tviter nalogu napisali su da je emisija skinuta zbog političkih pritisaka. Beogradom se ubrzo proširila vest da je vinovnik cenzurisanja Aleksandar Vučić, jer je voditeljski dvojac tog jutra na svoj prepoznatljiv šaljiv način nameravao da se bavi biografijom prvaka Srpske napredne stranke.

Marko Stepanović je izjavio da su ih sa matičnog radija dan ranije pozvali i pitali da li

Ružićevo posipanje pepelom


Ministar u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije socijalista Branko Ružić prvi je reagovao na izostanak "Mentalnog razgibavanja", tražeći da se emisija vrati, jer se sa njom svakog jutra rano budi...

 

Nedugo zatim, Ružić se javno izvinio vlasnicima B92 "ako je na bilo koji način ugrozio funkcionisanje tog sistema".


- U šaljivom tonu izjavio sam da za Novu godinu želim da "Mentalno razgibavanje" nastavi s emitovanjem, ne ulazeći u uređivačku politiku B92 - naveo je Ružić.


Kako se nezvanično saznaje, njegovom pokajanju prethodio je hitan sastanak stranačkog vrha SPS na kojem je Dačić održao bukvicu svom "slobodoumnom" ministru.

će sutra u emisiji pričati o Vučiću.

- Potvrdili smo i nakon sat vremena javljeno nam je da sutra ne dolazimo na posao i da smo na prednovogodišnjoj pauzi do 13. januara - rekao je Stepanović za portal Udruženja novinara Srbije (UNS).


Potrefilo se da su tog dana u Skupštini Srbije članovi Vlade odgovarali na poslanička pitanja, pa je prvi potpredsednik iskoristio da spere ljagu sa svog imena.


- Besmislene su tvrdnje da sam na bilo koji način uticao na odlaganje, suspenziju ili ukidanje bilo koje emisije na radio-televiziji B92. Opšte je poznato da ta medijska kuća nije naklonjena ni meni, ni stranci koju vodim, ali nikad nisam imao želju i potrebu da utičem na njen uređivački koncept. Neću da se mešam, niti bi me oni slušali, ali bilo bi lepo kad bi pomenuta dvojica autora emisije "Razgibavanje" nastavila da rade svoj posao na isti način kao i dosad jer bi tako bar jedna u moru laži protiv mene i SNS bila razotkrivena - poručio je vidno iznervirani Vučić.


Prethodni medijski tajac oko Vučićevog nedavnog venčanja, hakovanje sajtova koji su se usudili da pišu o vozikanju ćerke guvernerke Narodne banke u službenom autu ili najava da je država nabavila softvere za masovno nadgledanje interneta, možda su najslikovitiji pokazatelji odsustva medijskih sloboda u današnoj Srbiji.


Ispostavilo se, a prema naknadnom otkriću i samih voditelja, da je zapravo na delu bila autocenzura rukovodstva B92.


Tako je i ovaj slučaj potvrdio da će stanje u srpskim medijima i odsustvo slobode

Tanko objašnjenje

 

Menadžment B92 oglasio se saopštenjem u kojem su naveli da su na zasluženi odmor pored "Razgibavanja" otišle i još neke druge emisije, a sve u duhu "praznične programske šeme koja će trajati do 13. januara". Izostavili su informaciju da li će posle tog datuma u etar vratiti pomenutu radio emisiju. Kako saznajemo, zbog celog slučaja digla se velika prašina u samoj redakciji, dok su novinari B92 od rukovodstva tražili objašnjenje za skandal.
"Naravno da nijedan zdrav razum ne bi poverovao da se mi bunimo protiv plaćenog odmora odskoro dvadeset dana, jer tobož, eto toliko volimo da radimo. U prvi mah smo pomislili da je reagovao prvi potpredsednik Vlade , jer je tako zaista izgledalo, bar nama dvojici,a nešto kasnije smo se uverili da je dušebrižništvo došlo upravo iz vaših redova. Autocenzura je majka svih cenzura", reagovali su na saopštenje menadžmenta B92 voditelji "Razgibavanja".

izveštavanja, s punim pravom biti pod lupom Brisela u predstojećim predpristupnim pregovorima Srbije sa EU.


- U poslednje vreme na delu je jedna vrsta kombinacije cenzure koja se prelila u autocenzuru. Ovaj slučaj oko "Mentalnog razgibavanja" i još neki govore da je autocenzura jedan od ključnih problema srpskih medija. Pri tom, ne smemo da zaboravimo da je uzrok autocenzure uočljiv politički pritisak. Novinari pristupaju autocenzuri, kao vidu zaštite sopstvenog položaja - kaže predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.


Upravo su pomenuti radio voditelji prvi u etar pustili informaciju da se Aleksandar Vučić po drugi put oženio. Citirajući vest sa nekog od internet portala, oni su se iščuđavali što se ovom tabloidnom pikanterijom ne bavi beogradska "žuta štampa". Gostovanje u prošlonedeljnom "Utisku nedelje" iskoristio je i urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković, da pred kraj emisije javno pita da li je tačno da se Vučić oženio, kako se tih dana po slavama uveliko raspredalo.


Njegovo pitanje ignorisali su i "Kurir", "Informer" i druga štampa, dok se u beogradskim redakcijama uveliko priča kako je iz samog vrha stigla zabrana medijima da se bave događajem iz privatnog života najmoćnijeg čoveka u državi.


S obzirom na to da su u vreme kada je prvi potpredsednik bio ministar za informisanje (1998-99) brojni mediji ukinuti i ogromnim novčanim kaznama dovedeni do gašenja, logično je pitati da li je sadašnje vreme cenzurisanja gore od tog zlokobnog perioda?


- Ne bih smeo da tvrdim da je gore, jer su različite vrste pritisaka, ali kada generalno ocenjujemo slobodu medija, mogli bi da pravimo neke paralele. U ovom trenutku prostor koji zovemo slobodnim medijima je znatno uži nego što je to bio devedesetih godina - ocenjuje čelnik NUNS-a Vukašin Obradović.
 

Kontrola interneta

 

Predstavnik Šer fondacije Vladan Joler izjavio da postoje indicije da je Srbija uvezla određene softvere za masovno nadgledanje interneta.


"Upotreba ovakvih sistema za nadgledanje je velika opasnost po privatnost korisnika interneta i rad nezavisnih istraživačkih medija", kazao je Joler na tribini o cenzuri i autocenzuri u medijima, održanoj u četvrtak u Novom Sadu.


Joler je objasnio da se do ovih saznaja došlo na osnovu istraživanja Sitizens laba i Vikiliksa.

Sve češći pritisci i pretnje

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poručio je da ih se "savršeno ne tiče šta Aleksandar Vučić misli o ovome ili o onome". Jedan od razloga ove samouverenosti leži u činjenici da se CINS finansira iz donacija, a ne iz marketinških i komercijalnih prihoda.


- Mi nudimo tekstove nacionalnim medijima, ali oni to odbijaju jer to ne smeju da

Jorgovankin autogol


Govoreći o slučaju cenzurisanja vesti o kćerki guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koju na doškolovanje u Beograd vozi službeni auto, Čečen je rekao da je hakovanje njihovog sajta nakon te vesti "autogol, jer bi ta priča svakako za nekoliko dana nestala iz javnosti".


"Pokušali su iz bacača da ubiju muvu, muva je odletela i postala je slon", rekao je Čečen.

objave, pošto su pod kontrolom onih koji im plaćaju reklame. A ako ni na internetu ne budemo mogli objavljivati naše istraživačke priče, onda naš posao potpuno gubi smisao - upozorio je Čečen.


On je naveo da je CINS povremeno izložen pritiscima i pretnjama.


- To su pritisci preko advokata pojedinih političara, a ponekad nas i neke naše ugledne kolege navodno dobronamerno savetuju da skinemo neku priču. Ponekad nam neki nepoznati ljudi puste i razgovor koji ste vodili sa suprugom u sopstvenom stanu, ili nam poručuju da znamo gde izlazimo - naveo je Čečen na tribini u Novom Sadu.


On je ocenio da većina medija u Srbiji nije spremna da rizikuje opstanak zbog istraživačkih priča, jer postoji finansijska kontrola nad medijima.

- Autocenzura je posledica, a uzročnik bolesti je amalgam tajnih službi, tajkuna i političara - ocenio je Čečen.

POVEZANE VESTI

Subota 28.12.2013. 12:44
"Sram ih bio" usudili su se da prozovu velikog AL Vučića . Mislim da se bliži kraj PICOUSTOM DIKTATORU . Ulizice i svakakvi uvlakači ne biraju sredstva da se dodvore AL VUČIĆU a on pošto im to sve dozvoljava pokazuje da je najobičnija JAJARA . BEDA .
Subota 28.12.2013. 12:37
Taj B92 je postao pravo globalištičko đubre koje radi samo za svoje sponzore i objavljuje vesti koje se njima dopadaju.Jednom prilikom sam kontaktirao novinara B92 i preneo mu vest kako su Rusi u NIS-u otpustili 7000 radnika i da bi to bilo zanimljivo da istraže i objave na šta mi je on drsko odgovorio : "Znaš kada ćemo to da objavimo,nikad" i spustio mi slušalicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online