Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 29.11.2013.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Ruske lekcije srpskoj udavači

Srbija dobija javne packe od diplomata koji u Beogradu službuju i ponovo je to nediplomatskim rečnikom saopštio ambasador Ruske Federacije. U maniru svog prethodnika Aleksandra Konuzina koji je revoltiran na jednom skupu zapitao: "Ima li ovde Srba?" i ambasador Aleksandar Čepurin je bez rukavica naveo šta bi to sve moglo da smeta zvaničnoj Moskvi u politici Beograda, a to je pre svega ulazak u NATO.

U fazi prestrojavanja: Aleksandar Čepurin i Ivica Dačić
 

Za bivšeg dugogodišnjeg diplomatu Simeona Pobulića sve što je Čepurin rekao su poznati stavovi Moskve, pa se samo može analizirati zašto je to učinjeno na tako nedelikatan način.


- Rusija je pokazala da je i dalje veliki međunarodni igrač. Uspeli su u Siriji, uradili dosta i u Iranu, ušli smo u fazu prestrojavanja, novog tipa multilateralizma i ovakav odnos prema nama, koji smo toliko mali na međunarodnoj sceni, takođe se u to uklapa. Da sam sada aktivan u diplomatiji rekao bih im da im takav nastup ne treba. Osim toga, čemu toliko insistiranje na crvenoj liniji oko našeg eventualnog ulaska u NATO kada znaju da mi u ovom trenutku sigurno nećemo pristupiti Alijansi - kaže za "Vesti" Pobulić, član Foruma za međunarodne odnose. 

Zapad (ne) zamera

Predsednik srpske vlade Ivica Dačić je odbacio optužbe da je on proruski čovek i istakao da njemu na Zapadu niko nije zamerio zbog saradnje sa Rusijom i Kinom.
- Nisam rekao da mi nećemo ući u EU, samo sam rekao da bih bio srećan da nam projekte kao što nam nudi Rusija, nudi Zapad - rekao je Dačić i upitao zbog čega su Zapadu bitniji drugi narodi iz bivše SFRJ od Srba.
On je ponovio da i zemlje EU, poput Nemačke i Italije, sarađuju sa Rusijom i Kinom, navodeći da ne vidi razloga zbog čega to ne bi mogla Srbija.

Kako je to izgledalo prekjuče na Čepurinovom predavanju u Akademiji za bezbednost i diplomatiju u Beogradu možda se najbolje vidi iz one rečenice o devojci koja bi da se uda, a gde devojka simbolizuje srpsku politiku za koju "EU nema alternativu".


- Da li je zemlja zainteresovana za očuvanje svog suvereniteta i da li integracioni procesi to omogućavaju? Devojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve - upozorio je ruski ambasador.


Simeon Pobulić kaže da što se tiče diplomatskog zanata on nikada tako ne bi nastupio kao Čepurin jer sve se može saopštiti "sa manje grubosti i eksplicitnosti".


- Možda mu je neko rekao da tako uradi ili je to uradio iz nekih ličnih razloga, ali da se razumemo, to nisu izuzeci. Jedno vreme to rade Amerikanci, jedno vreme Francuzi, Nemci ne toliko.


I Kinezi su znali da upotrebe nediploamtske reči, dok su Indusi uvek bili vrlo taktični. To se povremeno događa u diplomatiji, ali sam ja od takvih nastupa vakcinisan, jer sam u svojoj karijeri svašta doživljavao - dodaje Pobulić.
 

Medijski atraktivno

Profesor na Fakultetu političkih nauka i bivši ambasador u Francuskoj Predrag Simić smatra da Čepurinov nastup treba posmatrati kroz prizmu diplomatskih pobeda Rusije u vezi s dešavanjima u Siriji i Iranu. I naravno u Ukrajini, koja nije potpisala sporazum o pridruživanju sa EU. Iako smatra da bi nastup ambasadora Čepurina mogao da se oceni nediplomatskim, analitičar Dejan Vuk Stanković ipak pretpostavlja da je ruski ambasador više želeo da bude medijski atraktivan.

POVEZANE VESTI

Petak 29.11.2013. 12:07
odlično rečeno!
Petak 29.11.2013. 12:24
Ambasador je potpuno u pravu.Ova drzava je silovana od NATO a sada se pojedinci uvlaci i gmizu prema tom NATO paktu
Petak 29.11.2013. 13:22
'Devojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve - upozorio je ruski ambasador.' Zanimljiva izjava. Kako god okrenes, mi ga primamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online