Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 14.11.2013.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Srbi podeljeni i u ruskoj ljubavi

Poslednjih nedelja značajno je intenzivirana saradnja Srbije i Rusije, a zvaničnici ove zemlje bukvalno su "preplavili" Beograd.

Proruski predsednik: Tomislav Nikolić odlikuje Sergeja Šojgua
 




U Beogradu je osnovan Institut za strateška istraživanja, a malo-malo pa neki visoki gost iz Moskve dolazi u Srbiju. Ruski ambasadori u Beogradu poznati su i po političkim izjavama koje su na samom rubu diplomatskog rečnika, a poslednji takav primer je ona Aleksandra Čepurina oko koje se uzburkala politička javnost u Srbiji. Da li je Čepurin otišao predaleko rekavši da se "granice takozvanih balkanskih zemalja i dan danas aktivno razmatraju" ili je poslanik Moskve loše shvaćen, tek ambasada Rusije u Beogradu je objasnila da je Čepurin govorio o "događajima od pre 100 godina", ali Srbima malo treba pa da se "obraduju".


Analitičari u Srbiji dvojako tumače intenziviranje saradnje sa Rusijom, ali i tvrdnji da bi izgradnja gasovoda Južni tok moglo da bude svojevrsni balans apetitima NATO na Balkanu.


Oprečne stavove imaju i sagovornici "Vesti", pa tako nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović novonastalu situaciju ocenjuje kao "konačno otrežnjenje od opčinjenosti Zapadom", a vojno-politički analitičar Ljubodrag Stojadinović tvrdi da Srbija i dalje ne može da se otrgne "pogubnom mitu o Rusima kao saveznicima".

Proevropski šef SNS: Vučić je opozicija Nikoliću
 

- Do ove godine saradnja sa Rusijom je uglavnom korišćena za unutrašnje političke svrhe, ali je suštinski tapkala u mestu, i to bez ikakve želje vlasti u Beogradu da iskoriste potencijale tradicionalno dobrih veza dve države. Otuda intenziviranje odnosa doživljavam kao dugo očekivano otrežnjenje vlasti Srbije od potpune opčinjenosti SAD i EU - smatra Živadin Jovanović.


- Izgradnjom gasovoda, ali i uspostavljanjem ozbiljnije vojne saradnje, Srbija će napokon postati "važan igrač u Evropi" - ističe Jovanović.


S druge strane, Ljubodrag Stojadinović kaže da "Srbija i dalje na mitski način doživljava Rusiju".


- Ne postoji ni pravoslavno ni neko drugo bratstvo dve zemlje, niti postoji nada da bi Rusija mogla zbog nas da se konfrontira Americi. Da su imali takvu želju, to bi već uradili, a nisu. Rusiju zanima isključivo ekonomski interes i toga treba da postanemo svesni - kaže Stojadinović i dodaje:


- Srbi su se opet podelili na "rusofile" i "evropejce", ali sada je ta podela unutar vodeće stranke. Tomislav Nikolić se i ranije zalagao za "Srbiju kao rusku guberniju", ali protiv sebe sada ima "političkog sina" u Aleksandru Vučiću. Taj raskol više ne može da se sakrije, a kulminirao je najpre Nikolićevom kritikom vlade Srbije pred Putinom, a zatim i javnom kritikom na njegov račun ministarke energetike Zorane Mihajlović - smatra Stojadinović.

 

Sporazum o odbrani

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, potpisali su juče u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Prema rečima Šojgua, posle potpisavanja Sporazuma, u razmatranju su još tri aranžmana, od kojih je glavni o vojno-tehničkoj saradnji. Razgovarano je o školovanju srpskih oficira u vojnim školama Rusije, o zajedničkim vežbama PVO i VO, o većoj saradnji Generalštaba dve države kao i proširenju saradnje kada je reč o PVO, VO i kopnenoj vojsci Rusije i Srbije. Očekuje se i odluka vlade Srbije o nabavci novih aviona tipa MIG 29M.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 12:29
Budalama ni Rusija nemoze pomoci!
Četvrtak 14.11.2013. 12:10
Русија зна шта се дешава овдје само ми не знамо јер се понашамо као човјек кога супруга вара и сазнаћемо за то посљедњи, а ако дође до нових помијерања граница оне ће ићи у корист БГ пашалука...тј. свешће нас због наше не)спремности на бездржавност , а наше границе ће бити безграничне попут оне у јужној Србији, шипци кад хоће прелазе, а ми кад нам дозволе.
Četvrtak 14.11.2013. 14:34
"Antiruska propaganda koja se danas u režimskim medijima (pre svega na RTV B92) vodi oko Južnog toka, samo je nastavak ranijih laži koja se vodila oko kupovine Naftne industrije Srbije (NIS) od strane ruskog državnog naftnog giganta Gazproma. Ali, kao što kaže jedna izreka, "samo je vreme nepogrešivo". Za pet godina koliko Gazprom upravlja NIS-om ova kompanija je od gubitaša kojeg su plaćali građani Srbije postala jedna od najvećih i najuspešnijih kompanija u Jugoistočnoj Evropi koja je samo prošle godine na ime poreza u budžet Srbije uplatila skoro milijardu evra."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online