Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.11.2013.
07:10
J. Jelovac - Vesti A

Sajam knjiga u Beogradu (4): Jurij Gagarin i Bog

Pravoslavni bestseler "Nesveti a sveti" arhimandrita Tihona, roman mozaik o životima ruskih monaha s kraja prošlog i početka ovog veka, predstavljen je i na Beogradskom sajmu knjiga, na štandu izdavačke kuće "Čuvari".

Priče o Pskovo-pečerskom manastira napisao je arhimandrit Tihon (Ševkunov), koji je završio čuvenu Moskovsku filmsku akademiju. Knjiga je objavljena prošle godine i odmah osvojila osvojila književne nagrade Velika knjiga i Knjiga godine, a već osvaja i američko tržište.


"Nesveti a sveti" opisuje sudbine ljudi koji su u sovjetsko doba život posvetili Bogu i odbrani Crkve. U vreme kad su hramovi paljeni širom Rusije, mnogi monasi i monahinje završili su u radnim logorima i monaška imena zamenili logoraškim brojevima. Junaci ovih priča preturili su preko glave KGB, ispitivanja, batine, a delegacije ruskih komunista nadzirale su rad jedina dva preostala manastira u Rusiji.

Vlasnik izdavačke kuće "Čuvari" Dejan Pavlović kaže da pravoslavnu literaturu u Srbiji čita jedan uzak krug ljudi. Međutim, roman "Flavijan" ruskog protojereja Aleksandra Torika napravio je iskorak, nisu ga čitali samo teološki obrazovani, već je pobudio opšte interesovanje i zabeležio tiraž u Rusiji od 1,1 milion primeraka.

- Roman "Nesveti a sveti" pisan je novinarskim stilom, s izuzetnom književnom i umetničkom vrednošću. Na jednostavan način prikazuje samu suštinu pravoslavnog pogleda na svet. Broj čitalaca pravoslavne duhovne literature znatno uvećao, a taj trend je počeo sa "Flavijanom" protojereja Aleksandra Torika.

Jeljcinovo pitanje


Kada je 1995. godine u Pskovo-pečerski manastir došao Boris Nikolajevič Jeljcin zanimalo ga je čime monasi premazuju pokojnike jer ne zaudaraju. Manastirski blagajnik arhimandrit Natanailo pitao ga je: "Borise Nikolajeviču, da li u vašem okruženju ima onih koji zaudaraju? Zar mislite da bi se neko iz okruženja Cara Nebeskog usudio da zaudara?"

Naša izdavačka kuća nastavila je sa tim trendom, u pripremi su knjige ruskog sveštenika Andreja Tkačeva, koji piše tekstove bliske modernom čoveku - kaže Pavlović za "Vesti".

U pričama arhimandrita Tihona o Pskovo-pečerskom manastiru, ono što ovo sveto mesto čini izuzetnim jesu svete peštere. Upravo je od njih pre šest stotina godina i počeo život manastira. Pod zemljom su napravili crkve, a po drevnom biblijskom običaju tu su u nišama sahranjivali počivšu bratiju. Izgradnja manastira na površini počela je tek kasnije kad je broj monaha postao mnogo veći. Do sada je u pešterama sahranjeno više od 14.000 ljudi: monaha, pešterskih žitelja i vojnika koji su štitili manastir u doba srednjovekovnih neprijateljskih napada. Pskovo-pečerski manastir u stvari je jedini manastir na teritoriji Rusije koji nikad nije zatvaran, pa čak ni u sovjetsko doba.

Do 1940. godine manastir se nalazio na teritoriji Estonije, a posle njenog pripajanja SSSR-u boljševici prosto nisu stigli da se s njim obračunaju jer je počeo rat. Kasnije, u doba Hruščovljevih progona crkve, iguman Alipije uspeo je da se suprotstavi gigantskoj državnoj mašineriji i izbori se za život manastira. Ostala je čuvena anegdota o ocu Alipiju i finskom komunisti koji je u prisustvu svojih sovjetskih drugova, ocu Alimpiju postavio pitanje: "Možete li objasniti kako to da Jurij Gagarin nije video Boga kada je leteo u kosmos?" Arhimandrit Alimpije na to je saosećajno primetio: "Ista takva nevolja može i vas zadesiti, to jest da odete u Helsinki, a da ne vidite predsednika."

POVEZANE VESTI

Sreda 06.11.2013. 11:11
Препоручујем сваком да прочита ову књигу "Не свети, а свети", а посебно онима који не верују, или врло мало знају о хришћанству, монасима и обичном хришћанском начину живота. Књига је лака за читање и разбија масу заблуда и предрасуда које владају у нашем народу! Посебно препоручујем Марку да је прочита, чисто да схвати неке ствари, које му нису јасне. Нећеш се Марко преобратити због тога, не бој се!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online