Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.10.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Izbori na Kosmetu (5): Život od minimalca

U bastionu Srba južno od Ibra, Gračanici, referendumsko pitanje je u drugom planu, na prvom mestu je borba protiv - albanizacije. Iako se za fotelju bore petorica kandidata, pojednostavljeno: dva mlada čoveka pokušavaju da sa trona maknu "kralja Gračanice" Bojana Stojanovića, zvanog Teslica, koji je do juče "ruke prao" u Samostalnoj liberalnoj stranci, a danas to čini u Savezu kosovskih Srba.

Srđan Popović

Rođak socijaliste Veljka Odalovića ima bujnu prošlost. U srpskim policijskim krugovima se nezvanično priča da ta osoba ima dva matična broja, što je inače prekršaj. Navodno, uz jedan matični broj "evidentirano" je mnogo saobraćajnih prekršaja, a uz drugi je dosije čist ko suza.

Da li je reč o glasini ili ne, pokušali smo da od policije da zvanično dobijemo potvrdu o tome da li Stojanović ima dva matična broja, ali nam je biro MUP-a Srbije odgovorio da takva informacija "nije od javnog značaja".

Možda to i jeste njegova privatna stvar, ali građanima Gračanice najviše smeta "što i psi lutalice žive po evropskim standardima, a mi u albanizaciji".


- Održao je 49. sednicu Skupštine sa gotovo obaveznom tačkom dnevnog reda - promena strukture zemljišta iz poljoprivrednog u gradsko-građevinsko, gde je postigao "izuzetne rezultate" i na površini od 804,53 hektara dozvolio je gradnju. Bolje i efikasnije izvršio je albanizaciju Gračanice i od samog Hašima Tačija zbog čega ga on i Ramuš Haradinaj nesebično podržavaju i njegovi su najveći fanovi. Uspostavio je odličnu saradnju sa Albancima tako da se javno hvale na televiziji kako lakše i jeftinije završavaju poslove kod njega nego u bilo kojoj opštini u kojoj vladaju Albanci - uputio je nam je u otvorenom pismu Dejan Jovanović iz Gračanice.

Klađenje za 50 dinara

Uzavrelu atmosferu u Gračanici iskoristili su i kladioničari. U sportskoj kladionici Max Bet građani centralnog Kosova za 50 dinara mogu da se klade ko će biti novi gradonačelnik. Najveće šanse za pobedu na izborima trenutno se daju Bojanu Stojanoviću, aktuelnom gradonačelniku, sledi ga njegov prezimenjak Branimir Stojanović, kandidat "Srpske", dok je na trećem mestu kandidat SLS-a Srđan Popović.

Najjači protivkandidati Stojanovića nisu imali iskustva u privatnom biznisu potput Rok oila, već su završavali fakultete i bavili se kulturom. Branimir Stojanović, kaže da ga za gradonačelnika preporučuje i radna etika koju je stekao u Rajfajzen banci.


- Poništiću sve ono što bude moglo da se poništi, a jedna od prvih odluka će biti sprečavanje daljeg pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište, naravno, u zakonskim okvirima.


Srđan Popović, kandidat SLS-a koji je radio i u srpskim, ali sada i u kosovskim institucijama, kaže da je "potpuno odlučan da zaštiti Gračanicu i njenu etničku strukturu".


- Prvo, hitno mora da se donese urbanistički plan kako bi se sprečile učestale prenamene zemljišta koje menjaju etničku strukturu opštine, drugo striktno poštovanje zakona za sve objekte koji su pravljeni ili mogu biti pravljeni mimo zakona. Treće, pružiti nadu ljudima da je Gračanica mesto u kome se ne živi od minimalaca ili "vaučera" već mesto u kome ljudi žive od svog rada. Jedino tako ćemo promeniti lošu sliku u Gračanici u kojoj na sve više kuća stoji natpis "na prodaju".

Bojan Stojanović: Albanizacija je fraza

 

Aktuelni gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović kaže da ga reizbor preporučuje to što je "na vreme prepoznao potrebu da Gračanica bude Opština, dok su moji protivkandidati bili protiv toga. Od nule sam uspeo da formiram instituciju koja je postavila visoke standarde. Iza mene stoje dela i rezultati koje građani prepoznaju".


Na temu "albanizacije Gračanice" on kaže:
- Činjenice i brojke govore da je "albanizacija Gračanice" samo fraza koju su koristili oni koji ne misle dobro srpskom narodu na Kosovu. Za četiri godine mog mandata, u birački spisak je upisano oko 1900 Srba i manje od 200 Albanaca. O tome govore i nove kuće i nova dvorišta u srpskim sredinama u opštini Gračanica.


U opštini na čijem je čelu kaže želi da "oni koji ovde žive sa svojom porodicom, kao i ja, učestvuju u procesu donošenja odluka", i da "nije realno da drugi znaju bolje od nas šta nam treba", te da "želi stvori uslove da građani mogu da žive od svog rada".
- Mi smo proverena priča, ono što mnogi pričaju mi radimo već četiri godine u opštini Gračanica, poručuje on.

 

Da li je tačna informacija da imate dva matična broja?
- Ovo nije pitanje za mene, već za one koji su pregovarali u Briselu. Tamo je dogovoreno da srbi na Kosovu imaju dve lične karte, dve vozačke dozvole, da plaćaju dve registracije za jedan automobil.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.10.2013. 12:06
samo neka uredno evidentiraju sve one koji izadju na sipacke izbore.
Petak 01.11.2013. 20:48
Ha ha ha kako ga nije stid da to izgovori "Za četiri godine mog mandata, u birački spisak je upisano oko 1900 Srba i manje od 200 Albanaca. O tome govore i nove kuće i nova dvorišta u srpskim sredinama u opštini Gračanica." Ta nova dvorista i kuce su u takozvanim vikend naseljima u Caglavici, Emsirovo u Ugljaru i famozna Marigona u Preocu sa vise stotina vikendica od po 500 kvadrata sa najvecom vikend skolom na teritoriji opstine Gracanica, koju pohadjaju vise stotina albanski vikend djaci, vikend danima od ponedeljka do petka. Jel je dozvolio NIC Holdingu iz Miloseva da na povrsini od 743,86 ha gradi naselje koje ce sigurno narednih godina da albaniyuje Gracanicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online