Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.09.2013.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Zvezda i Partizan ruskim tajkunima?

Dva najveća srpska fudbalska kluba mogla bi već sledeće godine za inove vlasnike dobiti ruske oligarhe! Da se državi žuri da reši godinama nagomilavan problem nejasnog titulara i ogromnih finansijskih dubioza dva kluba, vidi se i po tome što je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić odmah nakon izglasavanja rekonstruisane vlade pre dva dana održao sastanak sa čelnicima klubova, na kojima im je predočio planove države da se Zvezda i Partizan što pre privatizuju.

Stadion Crvene zvezde
 

Sa privatizacijom bi se počelo pred kraj završetka tekuće sezone i nakon izglasavanja novog Zakona o sportu. Beogradski mediji pominju ime milijardera Sulejmana Kerimova, vlasnika ruskog premijerligaša Anžija, kao potencijalnog kupca Zvezde.
"Crvena zvezda u ovom trenutku neće komentarisati temu privatizacije, niti koliko se odmaklo u bilo kakvim razgovorima", rekao je za "Vesti" portparol kluba Marko Nikolovski.

Dužni za porez osam miliona evra

Između dva rivalska kluba postoji i međusobno trvljene oko toga ko uživa veću zaštitu u državnom vrhu i da li se jednakim aršinima pristupa dugovanjima Partizana i Zvezde.
Poreska uprava je nedavno navela da Partizan na ime poreza duguje 612 miliona dinara (preko pet miliona evra), a Crvena zvezda 372 (3,3 miliona evra).

Da država hoće da što pre skine sa svoje grbače Partizan i Zvezdu, vidi se i iz izjave Aleksandra Vučića koji je u ponedeljak zamolio novinare da pomognu novom ministru sporta.


- Ja vas molim da pomognete Vanji Udovičiću u još jednoj oblasti, da pokušamo da privatizujemo deo onoga na šta trošimo ogromne pare, jer dok to ne uradimo, neće nam ceo sistem u državi biti zdrav - kazao je Vučić.


Da bi utešio navijače koji bi mogli imati negativnu reakciju na saznanje da će "neki tamo stranac" postati vlasnik njihovog omiljenog kluba, vicepremijer je objasnio da ljudi ne navijaju za privatnike, već za klub, a da ti privatnici mogu da se menjaju.

Državi se žuri da što pre sprovede privatizaciju: Stadion Partizana
 

- To je za njihovo dobro, jer više neće plaćati deset miliona, koliko plaćamo za fudbal. Što da plaćaju kada taj novac možemo da uložimo u nova radna mesta, subvencije za poljoprivrednike - rekao je tada Vučić, i tako indirektno priznao da državna kasa dotira gubitke fudbalskih klubova, iako nominalno nije njihov vlasnik.


Sociolog sporta Dragan Koković smatra da će privatizacija dovesti do porasta kvaliteta fudbala i urediti mnoge sada neuređene stvari.
 

Ništa bez izmene Zakona o sportu

Prema važećem Zakonu o sportu, sportski objekti od nacionalnog značaja ne mogu biti predmet privatizacije niti im se može menjati namena. Ovde bi mogao da leži razlog najave novog Zakona o sportu ( iako je važeći donesen 2011), a nakon čega bi se obezbedio pravni osnovi za privatizaciju Zvezde i Partizana.
U klubovima ističu da je važno da se budući vlasnik obaveže da ne može vršiti promenu namene kluba, niti njegove imovine, odnosno da izuzetne lokacije "Marakane" i Partizanovog stadiona ne mogu biti iskorišćene, za izgradnju, recimo, stambenih blokova ili luksuznih hotela, dok bi sportska namena bila stavljena u drugi plan.

- Sadašnji model je nakaradan. Nemate jasnog titulara u Zvezdi i Partizanu. Radi se o sportskim društvima u kojima još na neki način funkcioniše samoupravni model. U upravi klubova kažu - mi živimo od prodaje igrača. Znači, ne interesuje ih publika, navijači koji hoće da gledaju kvalitetan fudbal. I to je nekima odgovaralo. Tako da u Srbiji u status klubova niko nije bio spreman da dira. Ni klubovi, kojima je odgovarao jedan neuređen obrazac, ali ni društvo ni država - kaže Koković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 16:45
Privatizacija fudbalskih klubova nije pogresna (vidi najvece vodece klubove) medjutim sve zavisi na koji nacin tj kakvim zakonom ce se zastititi. Na primer u Nemackoj klubovi funkcionisu kao male firme, investitori su pozeljni ali samo kao su-vlasnici koji mogu posedovati maksimalno 49% ! U drugim zapadnim zemljama su to obicno vlasnici 100 % ali i investicja, znaci da taj vlasnik ima apsolutnu moc da radi uspesno ili da klub preproda bilo kome drugom. Pa onda sa srecom Srbskom fudbalu ! Ah da neomojte zaboraviti rekonstrukciju FFS ako on ostane politikum nema od toga nista-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online