Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 31.08.2013.
12:05
D. Dekić - Vesti A

Zašto ćuti Vuk Jeremić

Dok Siriji preti bombardovanje po istom scenariju kakav je Srbiju zadesio 1999, i dok Britanci i Nemci odbijaju da učestvuju u američkoj akciji, domaća javnost pita zašto se od zvaničnog Beograda, ali i odlazećeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića nije čula ni reč osude zveckanja bombama.

A od Vuka bruka: Vuk Jeremić
 


A barem načelni odgovor, i države i srpskog političara na privremenom radu u Njujorku, prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka i poslanika DSS Slobodana Samardžića, veoma je važan. Srbija je, smatra on, dužna da upozori svet na zlo i stradanja kroz koja je prošla i na puno ljudskih žrtava koje je imala.

- Formalno gledano, važno je da Srbija odgovori, pre svega Vlada, pošto ova dešavanja bude emocije kod ljudi, pogotovo jer je reč o jednoj opakoj politici. Naročito zato što smo imali puno žrtava i što nam je naneta velika materijalna šteta, a to se sada sprema i Siriji - ističe Samardžić. On smatra da Srbija ne reaguje jer je "satelit država zapadnih sila i u vazalnom odnosu prema njima".


Samardžić se slaže sa tim da je, ukoliko u UN-u o sirijskom pitanju nema konsenzusa, barem predsedavajući Generalnom skupštinom mogao nešto načelno da kaže.

SPREMNI ZA AKCIJU: Vazdušna baza NATO-a u Turskoj
 


Vuk Jeremić, koji se inače veoma često oglašava na Tviteru o svemu i svačemu, u vezi Sirije nije našao za shodno da napiše ni reč. Trenutno mu je zanimljivije sećanje na Martina Lutera. Odgovor na pitanje da li je i Jeremić onakav kakva je i država daje politički analitičar Branko Radun. On je ukazao da je Jeremić čovek koji hoće da nastavi karijeru u političkim vodama i posle mandata u UN.


- Očito niko ne sme da se zamera SAD-u. To izbegavaju i velike države i samo formalno protestuju, pa nije ni Srbiji zameriti što se ne bavi tuđom mukom kada ni sila poput Rusije ne protestuje intenzivno. Treba pomenuti i da je Jeremićeva funkcija u svetskoj organizaciji protokolarna, pa i da želi da se oglasi pitanje je koliko može - navodi Radun. Podseća da je Jeremić pokrenuo u UN-u raspravu o Haškom tribunalu, ali onda kada to pitanje nije bilo goruće za zapad.
 

Jeremićev bivši partijski kolega, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, uz opasku da nije ovlašćen da tumači predsednika GS UN, kaže da nije siguran da Jeremić ćuti, iako se zvanično ne čuje.

- On ne izgleda kao čovek koji bi propustio priliku da se oglasi - uveren je ovaj poslanik DS.
 

Tek da nešto kaže


Jeremić se dva puta obratio javnosti povodom sirijskih događanja. U julu je ocenio da međunarodna zajednica treba da ima kolektivnu odgovornost za događaje u Siriji i pozvao i na što bržu primenu rusko-američke inicijative za sazivanje međunarodne konferencije o Siriji. Mesec dana ranije je napomenuo da je sirijska kriza ozbiljan test za UN koje su osnovane da postanu "centar usklađivanja akcija nacija". 


OGRANIČENI DOMETI FUNKCIONERA GENERALNE SKUPŠTINE

Na Ist riveru mrtva sezona

 

Iskusne diplomate ukazuju da GS UN čiji je Vuk Jeremić predsednik nije telo koje može da reaguje povodom sirijske krize. Bivši ambasador SRJ u UN Vladislav Jovanović objašnjava da tek ako SB ne reši problem, on prelazi na Generalnu skupštinu.


- Jeremić ne sme javno da reaguje, a ako bi tako nešto uradio ugrozio bi položaj predsedavajućeg koji mora da vodi računa o Povelji UN i bio napadnut da krši taj dokument, što nije dobro ni za zemlju iz koje dolazi - ukazuje Jovanović.

 

On veruje da se "u Jeremiću kuva", kao čoveku od akcije i onom ko voli da je u centru pažnje. Dodaje i da je na Ist riveru mrtva sezona, pa sve i da hoće, Jeremić ne može da organizuje ništa. Istog je mišljenja i diplomata Stanislav Stojanović koji kaže da tu "nije reč o Jeremiću, već o Srbiji", te da je pravo pitanje treba li da se oglasi država.

POVEZANE VESTI

Subota 31.08.2013. 15:43
Tu se radi i govori samo kad i kako "TATA" kaze.
Subota 31.08.2013. 16:02
Da nije zalosno bilo bi smesno, da se Slobodan Samardzic oglasava po pitanju Sirije, da nam covek poput njega objasnjava kako je Srbija prosla kroz "zlo i stradanja" i sa puno ljudskih zrtava za vreme NATO agresije. Otprilike da i vrapci na grani znaju ono sto nezna profesor sa Bajlonove pijace, da su DS i DSS, sa svojim trabantima povukle tuzbu i oslobodile NATo i drzave koje su bombardovale tadasnju SRJ svake odgovornosti i time legalizovale NATO bombardovanje i "Milosrdnog andjela", rugajuci se na najgrublji nacin zrtvama i njihovim porodicama kao i celoj SRbiji. Drugi sagovornik glavom i bradom politicki analiticar Branko Radun, perce za svaki sesir o kome i netreba trositi reci.
Subota 31.08.2013. 16:59
Mislio sam da ste ozbiljne novine i da se ne bavite "estradnim licnostima" u politickom miljeu, ali izgleda sam se prevario......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online