Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 30.08.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Kraj duplim platama na Kosovu

Zbog duplih plata na Kosovu i Metohiji, odnosno tekstova o tome da deo zaposlenih u prosveti i zdravstvu, osim plate iz srpskog budžeta, dobija novac i iz kosovskog (i to osam meseci nakon što su se pod krivičnom odgovornošću Beogradu obavezali da to neće činiti), "Vesti" i naši sagovornici našli su se na udaru pojedinaca kojima ne odgovara to što su se naše novine bavile i ovom temom.

PATRIOTSKO ČERUPANJE BUDŽETA: Momir Stojanović

Dr Miloradu Todoroviću, jednom od naših sagovornika, bivšem direktoru Zdravstvenog centra Gnjilane, preko društvenih mreža i telefona upućeno je niz uvreda i pretnji.

- Govorili su mi da se neću ovog puta izvući, vređali su me, pretili meni i mojoj porodici. Ali, takvu reakciju sam i očekivao od onih koji se plaše istine i pravde. Nikada se ne bojim da kažem ono što zaista mislim i svakome bih mogao da odgovorim. Problem je da se oni koji me napadaju kriju i nikada to ne rade javno, na društvenim mrežama pišu pod pseudonimima, a kada zovu telefonom, sakriju broj - kaže za "Vesti" Todorović.

Takođe, juče ujutru se pojavilo neobično saopštenje pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije KiM, zbog koga se predsednik tog odbora Zvonko Stević kasnije izvinio novinaru "Vesti".  U tom saopštenju se konkretno ne napadaju "Vesti", već se "osuđuje gruba zloupotreba medija u cilju blaćenja i rušenja ugleda kadrova SPS-a". Pominje se i Milorad Todorović i njegovi stavovi o duplim platama i dodaje da se radi o "istom direktoru, čija su se mesečna primanja za vreme njegovog mandata kretala i po nekoliko stotina hiljada nemoralnih dinara". Pokrajinski odbor SPS-a u istom saopštenju pominje i da je novinar (ne navodeći koji) promašio funkciju dr Jelice Krčmarević, i to predstavlja kao dokaz koji govori o "profesionalnosti novinara koji pišu naručene tekstove".


"Vesti" su jedine pisale i o jednoj i o drugoj temi, a o dr Jelici Krčmarević u kontekstu njenog nedavnog imenovanja na funkciju v. d. direktora Zdravstvenog centra Gnjilane, iako je u maju ove godine osuđena na šest meseci zatvora uslovno, što SPS nije doveo u pitanje.

O ČEMU VI TO: Zvonko Stević
 


Pisanje našeg lista o duplom platama potvrdio je i predsednik anketnog odbora Skupštine Srbije o trošenju budžetskih sredstava na KiM Momir Stojanović. On navodi da je taj odbor utvrdio brojne zloupotrebe u trošenju budžetskog novca na KiM i očekuje da će iz izveštaja proisteći krivična odgovornost onih koji su kršili zakon.


- Izveštaj odbora još nije gotov, ali mogu da vam kažem da ima pokazatelja da svi zaposleni, i u prosveti i u zdravstvu južno od reke Ibar primaju novac od privremenih kosovskih institucija. Na severu je situacija drugačija, i taj novac uzimaju zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, i jedan broj lica zaposlenih u lokalnim samoupravama, ali ne i zaposleni u visokom školstvu. U izveštaju ćemo ukazati gde su se nenamenski trošila sredstva, koja se osobe učinila krivična dela, sprovesti istragu i dostaviti Skupštini. Za konkretne slučajeve biće predložene mere za utvrđivanje odgovornosti - kazao je Stojanović za "Vesti".

 

Paušalno prozivanje medija


Ako neko dovodi u pitanje rad medija i osporava njihov rad,m prirodno i normalno je da navede o kojim medijima se radi i na koga se misli. Paušalno prozivanje je u stvari pritisak na medije. Ako su nezadovoljni, oni treba da polemišu sa onim što je neprofesionalno, netačno, eventualno neetično. Ne mogu da polemišu s medijima globalno i da optužuju bez argumenta, kaže generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.


Ni zakonski, ni moralno


Stojanović smatra da, osim zakonski, nije ni moralno da zaposleni u lokalnoj samoupravi, zdravstvenim ustanovama, obrazovanju, javnim preduzećima na Kosovu primaju 150 posto ličnog dohotka i naknade od Prištine.


- To je nedopustivo, pogotovo što u isto vreme ogroman broj njihovih sunarodnika živi na ivici egzistencije - podsetio je Stojanović. 


Stevićevo izvinjenje


Po reakciji predsednika Pokrajinskog odbora SPS, ispada da se autori odriču "spornog" saopštenja.


- U ime Pokrajinskog odbora SPS-a ja se izvinjavam novinarima i medijskim kućama. Došlo je do nesporazuma. Sa nama nemate probleme - kazao je predsednik tog odbora Zvonimir Stević na pitanje "Vesti" ko sprovodi medijsku hajku i ko piše naručene tekstove, kako je stajalo u saopštenju.. 

POVEZANE VESTI

Petak 30.08.2013. 12:22
Ti isti SPS-ovci cerupaju srpski budzet od 45-e
Petak 30.08.2013. 23:20
jeb..le vas plate, kome bre pomoć stiže . JA PRIMAM PLATU ZA ONO ŠTO RADIM, KAO I CELA SVRBIJA, NE POMINJETE NEHUMANE USLOVE U KOJIMA RADIMO, BEZ IKAKVIH SREDSTAVA, S GLAVOM U TORBI, SE..REM SE JA U TIH KAO 50% POKLONA, KAD SPAVAM S PIŠTOLJEM POD JASTUKOM. A sad nek me admin briše, jebala vas i plata, i šiptari i srbi i svi ostali koje pominjete. Boli me kurac za sve vaše pakosne izjave preko čata, primam tih 50% od Srbije, ZA SVOJ RAD, i ako ostanem bez posla ovde, eto mene u tu vašu usranu SVRBIJU, i svojim znanjem i diplomom opet ću vam uzeti posao, nepismena stoko, jebaću vaše sestre i žane, i vi puknite neradnici lajavi. Teško Srbiji sa vama, Oćete da vam padne sa neba, džabe,..
Petak 30.08.2013. 16:12
Krajnje je vreme da Srbi sa Kosova pocnu da slusaju vladu u Beogradu jer im odatle i stize pomoc i novac koji najcesce zavrsava u privatnim dzepovima.Ako ne zele da slusaju Beograd neka i ne ocekuju nikakvu pomoc. Nigde ne postoji da se neposlusno dete nagradjuje.Mnogi bi voleli da se ovakvo stanje nastavi, da Srbija siromasi sve vise a oni dole da sede na dve stolice. Tome treba stati na put.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online