Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.03.2010.
02:11
D. Lukić - Vesti A

Otkrivamo kako je uhapšen Ejup Ganić

Bivši član ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, koji je tokom prošlog vikenda uhapšen na aerodromu "Hitro" u Londonu, izmakao bi - slučajno ili namerno - pažnji aerodromske policije da nije bilo budnosti dežurnog službenika britanske aviokompanije "Britiš ervejz".

Ganić je stigao na "Hitro" u petak kada je službenik zemaljskog servisa "Britiš ervejza" primetio da se njegovo ime nalazi na poternici Interpola. "Britiš ervejz" je obavestio gradsku policiju, ali tek nakon što je Ganić napustio aerodrom.

Skotland jard je, zatim, tokom vikenda, kontaktirao policijske vlasti u Beogradu, odakle je - kako juče piše londonska štampa - odmah stigao zahtev za izručenje, pa je Ganić uhapšen tek u ponedeljak kada se spremao da sa "Hitroa" otputuje za Sarajevo.
 

Hapšenje Ganića izazvalo je odmah žestoko lobiranje iz Sarajevu da se pusti na slobodu - u svakom slučaju da se ne izruči Srbiji - uporedo sa horskim oglašavanjem britanskih medijskih i političkih predvodnika satanizacije Srba još iz vremena balkanskih sukoba.
 

Ejup Ganić

Iz dubine mirovine javila se, tako, i Ganićeva lična prijateljica, Margaret Tačer sa zahtevom da se uhapšenik "neizostavno i bez odlaganja oslobodi".
 

Čarls Kraford, bivši britanski ambasador u Beogradu (1996 -1998) naziva Ganića "genijalnom ličnošću" (!) i navodi da je ovaj njegov slučaj rezultat "nesreće" što je rođen u Srbiji (Sandžak).
 

Spoljnopolitički urednik "Dejli telegrafa", Markus Taner, piše da Ganić "nije ubica nego čovek koji je zauzdavao ubice", pa je, zaključuje "poslednji čovek koji treba da bude uhapšen za ubijanje Srba". Taner koji je, takođe, devedesetih godina bio jedan od vodećih satanizatora Srba, tvrdi kako se Ganić povukao iz političkog života u Bosni "zbog optužbi svojih bivših saveznika u Sarajevu da je suviše prosrpski nastrojen"!
 

S druge strane, juče je stigao odgovor iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u kome se objašnjava da vlada nema mogućnosti da zaustavi izvršenje zahteva sa poternice ukoliko istražni sudija nađe da "ima pitanja na koje Ejup Ganić treba da odgovori".
 

Istražni sudija u centralnoj londonskoj opštini Vestminster odredio je Ganiću pritvor do 29. marta do kada Beograd treba da dostavi ubedljive dokaze za njegovo izručenje u Srbiju.
 

Podsetimo, Ganić je uhapšen 1. marta na zahtev Srbije za njegovo izručenje zbog ratnih zločina u Sarajevu 1992. godine i ubistva 42 nenaoružana vojnika u povlačenju iz Dobrovoljačke ulice u BiH, o čemu postoji video-snimak sa Ganićevim naređenjem za ubijanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online